Kalevan kisoilla on pitkät perinteet. Ensimmäiset kisat kisailtiin jo vuonna 1907 ja tänä kesänä Kalevan kisat saapuvat Jyväskylään kuudetta kertaa. Kiertävän yleisurheilun Suomenmestaruuskilpailun tapahtumakeskuksena toimii pääasiassa Harju, jota on ehostettu ja katsomopaikkoja on lisätty heinäkuun koitoksia silmälläpitäen. Kalevan Kisat alkavat Jyväskylän satamasta torstaina 19.7. klo 15.00 miesten 20 km ja naisten 10 km kävelyllä, loppuviikko hikoillaan Harjulla muiden yleisurheilulajien parissa.

– JKU:n pika-aiturit Noora-Lotta Neziri ja Elmo Lakka, kolmiloikkaajat Simo Lipsanen ja Kristiina Mäkelä, naisten seipäässä Minna Nikkanen ja Wilma Murto ja tietysti keskisuomalaisista nuorista lupauksista koostuva Harjutiimi kiinnostavat varmasti. Miesten keihäs on sunnuntain magneetti, pohtii Kalevan kisojen viestinnästä vastaava Heli Toivola tapahtuman vetonauloja. Jokaiselle päivälle on luvassa hyviä ja myös keskisuomalaisittain kiinnostavia lajeja.

Jännittävän urheiluelämyksen lisäksi halutaan tarjota monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtuma-alueelle nousee kisatori, jossa voi teettää vaikkapa hyvinvointimittauksen. Torilla voi tavata myös EduFuturan, eli Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, JAMKin ja Jyväskylän yliopiston väkeä.

– Haluamme, että Kalevan kisoissa näkyy, että Jyväskylä on opiskelijakaupunki! Edufutura- pisteellä kerrotaan opiskelijoiden Jyväskylästä sekä urheilun ja opiskelun yhdistämismahdollisuuksista, Toivola sanoo.

Kalevan kisat ovat työllistäneet mm. opiskelijoita jo syksystä alkaen erilaisten projektien merkeissä. Ilman heitä ja lukuisia vapaaehtoisia eivät Kalevan kisat synny. Nelisensataa vapaaehtoista vastaa mm. kenttätoimitsija-, järjestyksenvalvonta- ja ensiaputehtävistä.

Vastuullisuus näkyy myös Kalevan kisoissa. Ravintolapalveluista vastaa Gradia-ravintolat, ja tarjoiluissa käytetään mahdollisuuksien mukaan suomalaisia luomutuotteita. Raaka-aineissa suositaan lähellä ja Suomessa tuotettua. Jätteiden kierrätyksestä on tehty sopimus Mustankorkean kanssa.

– Harjulle odotetaan yhteensä noin 20 000 vierasta, lipunmyynti on käynnissä ja kannattaa olla nopea, koska liput saa sitä edullisemmin mitä aikaisemmin ne ostaa, ja etukäteen ostetulla lipulla matkustat Linkillä ilmaiseksi, Toivola vinkkaa.

– Vaikka kisat televisioidaan, pääsee parhaaseen kisatunnelmaan paikanpäällä. Tämä mahdollisuus ei toistu joka kesä!

Kalevan kisat

TEKSTI: PAULIINA HIETALAHTI KUVAT: SUL:N KUVAPANKKI