Uusia tutkimustuloksia yrityksen liiketoiminnan tai tuotekehityksen tueksi voi etsiä esimerkiksi valtakunnallisesta Finna.fi-hausta, organisaatioiden julkaisuarkistoista ja tietokantojen maksuttomista artikkeleista. Myös jamkilaisten artikkeleita löytää netistä nykyistä helpommin. Kotimaista vapaasti hyödynnettävää tutkimusdataa on jo saatavissa esimerkiksi Etsin-palvelussa.
– Avoimuus lisää tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa, koska sen käyttäminen yleistyy päätöksenteossa. Innovaatioiden synnyssä tiedolla on keskeinen rooli, Makkonen muistuttaa.
Perinteinen kirja ei ole enää välttämättä ensisijainen tietolähde, vaikka opiskeluun se jäsennetyn muotonsa puolesta hyvin soveltuukin.
– JAMKin kirjasto tukee monin tavoin oppimista ja tutkimusta. Tiedon jakamisen lisäksi kirjasto mahdollistaa luotettavan tiedon käyttämisen ja osallistuu sen tuottamiseen, Makkonen sanoo.
– Kaikki tieto ei ole avointa, eikä esimerkiksi yrityssalaisuuksia tai muuten rajattua tietoa saa jakaa. Avointa ovat jatkossa perustutkimukset, tutkimusdata sekä hyvät käytänteet ja niiden jakaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki tieto ei välttämättä ole olennaista omaan tilanteeseen, saati oikeaa!
Markkinoille on ilmaantunut Open Access -lehtikustantajia, joiden toimintatapa ja laatu arveluttaa. Tutkimustuloksia voi plagioida tai vääristellä. Paras tapa suojautua virheelliseltä tiedolta on oman alan syvä asiantuntemus ja tutkimuksellinen lähestymistapa. Luotettavan tiedon hankinta ja sen käsittely ovat osa tutkimustaitoja ja kriittistä ajattelua.