Tutkimusaineistot ovat aiemmin jääneet tutkijoiden tai organisaatioiden hallinnoitavaksi. Nyt avoin tutkimusdata mahdollistaa niiden jatkokäytön ja hyödyntämisen. Tiedejulkaisut ovat usein tietokannoissa suurten kustantajien maksumuurien takana ja siten kansalaisten ulottumattomissa. Tieto on kauppatavaraa, johon pääsee käsiksi vain, jos on valmis siitä maksamaan.

Rinnakkaistallentaminen on tapa avata tällaiset julkaisut avoimesti kaikkien saataville. Tällä hetkellä kirjasto ostaa vaadittavat lisenssit, jotta JAMKin opiskelijat ja henkilöstö voivat käyttää kansainvälisiä tietokantoja. Opiskelijan valmistuttua pääsy tietolähteisiin hankaloituu maksumuurien takia.

– Avoimen tieteen ansiosta tutkijoille tulee tavaksi varmistaa tutkimustensa saavutettavuus julkaisemalla artikkelit tiedelehtien lisäksi rinnakkaistallenteina julkaisuarkistoissa tai muualla verkossa ns. Open Access -julkaisuina. Jatkossa monia tutkimuksia voivat lukea ketkä tahansa tiedon tarvitsijat, myös alumnit, kirjastonjohtaja Teemu Makkonen sanoo.

Uusia tutkimustuloksia yrityksen liiketoiminnan tai tuotekehityksen tueksi voi etsiä esimerkiksi valtakunnallisesta Finna.fi-hausta, organisaatioiden julkaisuarkistoista ja tietokantojen maksuttomista artikkeleista. Myös jamkilaisten artikkeleita löytää netistä nykyistä helpommin. Kotimaista vapaasti hyödynnettävää tutkimusdataa on jo saatavissa esimerkiksi Etsin-palvelussa.

– Avoimuus lisää tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa, koska sen käyttäminen yleistyy päätöksenteossa. Innovaatioiden synnyssä tiedolla on keskeinen rooli, Makkonen muistuttaa.

Perinteinen kirja ei ole enää välttämättä ensisijainen tietolähde, vaikka opiskeluun se jäsennetyn muotonsa puolesta hyvin soveltuukin.

– JAMKin kirjasto tukee monin tavoin oppimista ja tutkimusta. Tiedon jakamisen lisäksi kirjasto mahdollistaa luotettavan tiedon käyttämisen ja osallistuu sen tuottamiseen, Makkonen sanoo.

– Kaikki tieto ei ole avointa, eikä esimerkiksi yrityssalaisuuksia tai muuten rajattua tietoa saa jakaa. Avointa ovat jatkossa perustutkimukset, tutkimusdata sekä hyvät käytänteet ja niiden jakaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki tieto ei välttämättä ole olennaista omaan tilanteeseen, saati oikeaa!

Markkinoille on ilmaantunut Open Access -lehtikustantajia, joiden toimintatapa ja laatu arveluttaa. Tutkimustuloksia voi plagioida tai vääristellä. Paras tapa suojautua virheelliseltä tiedolta on oman alan syvä asiantuntemus ja tutkimuksellinen lähestymistapa. Luotettavan tiedon hankinta ja sen käsittely ovat osa tutkimustaitoja ja kriittistä ajattelua.

Linkkivinkit

Avoin tiede ja tutkimus JAMKissa:
www.jamk.fi/avointiede

JAMKin kirjasto:
Painetut ja sähköiset aineistot janet.finna.fi/
Aloittaiset oppaat www.jamk.fi/fi/Palvelut/kirjasto/Oppaat/
JAMKin verkkojulkaisut ja verkko-opinnäytetyöt www.theseus.fi/handle/10024/5 

Ammattikorkeakoulujen verkkojulkaisut:
Theseus http://www.theseus.fi/

Suomen kirjastot, museot ja arkistot samalla haulla:
Finna.fi-palvelu https://finna.fi/

Tieteellisten seurain valtuuskunta:
Avoin tiede ja tutkimus https://avointiede.fi
Suomalaiset tiedelehdet verkossa https://journal.fi/
Lehden tieteellisyyden tarkistaminen https://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/haku.php
Tutkimusaineistojen haku: Etsin-palvelu https://avointiede.fi/etsin

TEKSTI: SUVI PERTTULA KUVA: PEKKA SALMINEN