Ravintolatyöntekijä Mika Peräsellä on takanaan jo pitkä ura astiahuollon parissa Fazer Amica-ketjun ravintoloissa. Kuhankosken ammattiopiston matkailu-, ravitsemus- ja talousalalta valmistunut Peränen työllistyi harjoittelun kautta.
 

Useilla työpaikoilla on työtehtäviä, joiden hoitamiseen voisi palkata erityistä tukea tarvitsevan nuoren. Työ voi alkaa työkokeilulla tai -harjoittelulla, jolloin sovitetaan yhteen työn vaatimukset ja työntekijän osaaminen. 

Peräsen työpäivä ravintola Aimossa Jyväskylän Tourulassa käynnistyy yhdeksältä, viitenä päivänä viikossa. Ensin on vaihdettava ylle työvaatteet, sitten on vuorossa aamutiski. Astiahuolto on Peräsen tärkein työtehtävä ravintolassa – ja myös mukavin. 

– Tiskaaminen, siitä minä niinku tykkään, luonnehtii nuori mies työnsä parhaita puolia.

KELLO 10.30 astiat hohtavat puhtaina ja vuorossa on lounastauko. Aimon ruoat saavat Peräseltä varauksettomia kehuja, erityisesti hän suosittelee makaronilaatikkoa ja jauhelihapihvejä. Eikä mies ole mielipiteineen yksin, sillä Aimossa lounastaa päivittäin 350-500 ruokailijaa. Likaisia astioita siis riittää, lounastaukonsa jälkeen Peränen jatkaa tiskin parissa. 

Ruuhka ja hälinä ovat työssä ne hankalimmat asiat, vilkkaimpina päivinä väsyy helposti.

ILTAPÄIVÄLLÄ, tasan yhdeltä, on vuorossa kahvitauko. Päivän paras hetki – ainakin Peräsen mielestä. Työpäivä alkaa olla voiton puolella ja kahvin jälkeen jaksaa hyvin päivän viimeisen rutistuksen. Tiski on viimeisteltävä ja työpiste siivottava: 

– Pitää olla paikat kiiltävänä seuraavaa päivää varten, Peränen toteaa. Työpäivä päättyy kahdelta, jolloin hän suuntaa kotiin ja harrastusten pariin. 

– Työpäivät kuluu vauhdilla tuttujen työkavereiden kanssa, kertoo silminnähden työstään nauttiva Peränen.

– Mika on ahkera työntekijä, jonka panos päivän sujumisessa on hyvinkin olennainen, kertoo ravintolapäällikkö Satu Tillgren. 

– Kollegana hän on yksi meistä, hänen kanssaan toimitaan samoilla säännöillä kuin muutenkin, ilman erityiskohtelua. 

Erityisen tuen tarve otetaan huomioon esimerkiksi siten, että työympäristöksi on valittu hänelle sopiva piste – ei liian meluisa. Peräsen jaksamista tuetaan antamalla tarvittaessa useampia taukoja, sillä liika kuormitus rasittaa häntä helpommin kuin muita työntekijöitä.  

ENTÄPÄ tulevaisuuden suunnitelmat? Mika Peränen on elämäänsä tyytyväinen tässä ja nyt. Henkilökohtaisen avustajan kanssa pääsee uimaan, kävelylle ja kuntosalille, uusi koti palvelutalossa on viihtyisä. Työ antaa päiviin sisältöä ja rutiinia. Se riittää. 

SEN Employment Links

JAMK on partnerina mukana Euroopan Unionin rahoittamassa SENEL-hankkeessa, jonka tavoitteena on selvittää ja tukea erityistä tukea tarvitsevien nuorten työllistymistä. 

Työllistyminen on hankalaa myös Suomessa, vaikka meillä nuorten kouluttautuminen onkin usein muita maita paremmalla tasolla. 

SENEL pyrkii madaltamaan työnantajien kynnystä erityistä tukea tarvitsevien palkkaamiseen tuottamalla oppaan, jossa eri lähteistä löytyvä tieto – kuten erilaiset tuet palkkaukseen ja työolojen järjestämiseen - on kootusti saatavilla. 

Erityistä tukea tarvitsevia nuoria tuetaan Työllistymisen osaamispassilla, joka auttaa oman osaamisen ja taitojen esille tuomisessa.  

Lue lisää