Lastipyörälainaamosta kuka tahansa voi saada maksutta käyttöönsä tavara- eli lastipyörän 1-3 vuorokaudeksi.  Pyörillä voi kuljettaa niin pieniä muuttokuormia, multasäkkiä, koiria kuin lapsiakin.

Tarjolla on kaksi- ja kolmipyöräisiä sähköavusteisia lastipyöriä, raskaankin lastin kuljettamiseen sopiva sähköavusteinen taakkapyörä ja kahden lapsen kuljettamiseen sopiva pyörän peräkärry. Uusimpia tulokkaita ovat kaksipyöräinen laatikkopyörä Ludvig, sähköpolkupyörä Liisi sekä jälkisähköistetty Tunturi-Elina. Liisiin saa kiinni myös Lasse Lainakärryn. Liisin ja Elinan renkaissa on nastat, joten pakkaskeleilläkin fillarointi onnistuu turvallisesti. Talvisaikaan pyöriä voi lainata aiempaa pidemmäksi ajaksi, jopa viikoksi. Kesällä 2017 valikoimaan liittyy myös lainaajien toivoma tandem. Lainaukset hoituvat nettisivuilta: www.japary.fi/lainaamo
 

Lastipyöräretki on elämys, sen voi kokea Jyväskylässä ihan ilmaiseksi.

Pyörät ovat olleet todella suosittuja: Kaudella 2016 pyörien kokonaislainausaste oli 80% ja pyörien kokeilu Lainaamon kautta on innostanut joitain lainaajia myös hankkimaan oman laatikkopyörän. 

–  Asiakkaita on laidasta laitaan: opiskelijoita, työssäkäyviä, eläkeläisiä, perheellisiä, koirallisia, autottomia ja autollisia. Olemme iloisia, että lainaajakunta on hyvin laaja-alainen,  Japa ry:n koordinaattori Anna Sarkkinen sanoo.

–  Lainaajan on luonnollisesti noudatettava pyöräilijän liikennesääntöjä sekä käytettävä yleisesti suositeltavia turvavarusteita, kuten kypärää ja kyyditettävien turvavöitä. Lainaajien kanssa tehdään erikseen lainaussopimus ja lainaajat perehdytetään pyörien käyttöön, Sarkkinen kertoo.

Lastipyörälainaamo on osa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n hanketta, joka saa rahoituksensa Liikenneviraston liikkumisen ohjauksen valtionavustuksista, ja Lainaamo toteutetaan yhteistyössä Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa. Lastipyörälainaamo on saanut valtakunnallisen Vuoden pyöräilyteko 2015-tunnustuksen. 

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI
KUVAT JUHA LAITALAINEN, JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI 

lainaa pyörä