Vuonna 2013 Jyväskylän ruokapalvelu Kylän Kattaus kokeili ideaa, jossa Vaajakummun koulun lounaalta jäänyt ylijäämäruoka jaettiin lähes ilmaiseksi alueen vähävaraisille ja vanhuksille. Ateriasta perittiin vain nimellinen korvaus, joka kattoi ruokajuoman, leivän ja levitteen varsinaisen pääruuan ollessa ilmainen. 

Ruokajäte väheni ja alueen heikompiosaisten paitsi fyysinen, myös psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi parani – muutama kokeiluun osallistunut mainitsi, että ruokailu oli heille ainoa syy lähteä kotoaan päivän aikana. Ylijäämäruokailu on otettu pysyväksi käytännöksi jo useammassa kaupungin koulussa.  Myös muunlaisia malleja on käytössä ylijäämäruoan vähentämiseen ja myymiseen.

Kokeilu sai erittäin hyvää palautetta ja suurta valtakunnallista huomiota. Kunnat ovat kokeilleet ylijäämäruuan myymistä eri tavoilla ja siitä on tullut pysyvä tapa ympäri Suomea. Ylijäämäruuan myyminen lisää kuntalaisten hyvinvointia keräämällä asukkaita syömään yhdessä ja säästää luontoa, kun biojätettä syntyy vähemmän. Sitra on julkaissut helppolukuisen oppaan tähdelounaskokeilun toteuttamisesta kiinnostuneille. 

Tiesitkö että

Suomen ruokahävikki vuodessa 450 miljoonaa kiloa.

Pelkästään kotitaloudet heittävät pois 120–160 miljoonaa kiloa.

Rahassa se vastaa 500 miljoonaa euroa.

ilmastovaikutuksiltaan 100 000 auton vuosipäästöjä.

Sinäkin heität 24 kiloa ruokaa roskiin joka vuosi.

Henkilöä kohden laskettaessa tilastoa johtavat yksin asuvat naiset.

Neljänneksellä koko maailman ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut ihmiset.