Tie Uuraisille maidontuottajaksi ja Biotalousinstituutin lehtoriksi alkoi sukupolvenvaihdoksesta, joka tehtiin miehen kotitilalla vuoden 2015 alussa. Robottinavetassa käyskentelee noin sata lypsylehmää sekä nuorkarjaa. Neljän pienen lapsen äidillä riittää töitä.   

 – Olemme mieheni Pellervon kanssa jakaneet joustavasti lasten hoidon niin, että hän saa hoidettua navettahommia ja minä voin keskittyä päivätyöhöni opettajana. Se on ”läpsystä vaihto”, kun illalla pääsen kotiin, Heinonen naurahtaa. 

 – Vastuullisuus on sisällä kaikessa tilan toiminnassa. Maanviljelyä on tehty iät ja ajat niin, että sitä voivat seuraavatkin sukupolvet jatkaa. Koemme ympäristön tärkeäksi ja haluamme pitää siitä huolta. Lähijärveä ei liata, sillä maisema on meidän lisäksemme myös naapureiden maisema, josta haluamme yhdessä nauttia. 
 

Tilalla kaikki tehdään normien ja ohjeiden mukaisesti, näin saadaan tuotettua laadukasta maitoa. Nurmipelloille levitetyt ravinteet pyritään kotiuttamaan hyvän sadon muodossa – näin ne eivät jää peltomaahan alttiiksi haihtumiselle tai huuhtoutumiselle. Hajuhaittoja ja typen haitumista on ehkäisty mm. sijoittavalla lietteenlevityksellä. 

Myös lehmien uudenlainen käsittelymalli kiinnostaa yrittäjäperhettä. 

–  Eläinten hyvinvointi on meillä keskiössä. Opimme JAMKin Meka-hankkeen pienryhmässä entistä paremmin hyödyntämään lehmien luontaista käyttäytymistä niiden hoidossa. Pihatossamme lehmät saavat kulkea vapaana ja ulkoilevat laitumella kesäisin. 

Pienimuotoista kasvinviljelyä harjoitetaan lasten kanssa omalla pihamaalla. Tomaattia, maissia, porkkanaa ja perunaa on jo kokeiltu ja suunnitteilla on kasvimaa erikoiskasveille. Omiin häihinsä Heinoset kasvattivat tarjolle porkkanaa, lanttua ja palsternakkaa sekä koristekurpitsoita koristeluun. 

–  Mielikuvissa maatalous ja ympäristö saattavat olla vastakkain vaikka ne ovat samaa asiaa. On kaikkien etu, että esimerkiksi ravinteet pysyvät pellossa eivätkä huuhtoudu lähivesistöön. Viljan kasvuasteita opiskellaan, jotta viljelijöiksi tai neuvojaksi ryhtyvät opiskelijat tietävät esim. missä kasvuvaiheessa saadaan suurin hyöty lannoitteista irti ja pienin negatiivinen ympäristövaikutus. 

Yhteiskunta asettaa paljon määräyksiä, lakeja ja rajoitteita, joita maataloudessa tulee noudattaa. Uusimpien määräysten mukaan mennään aina niin kotona kuin opetuksessa.

Meka-hanke

TEKSTI TANJA MINKKINEN, KUVA MIKKO VÄHÄNIITTY