KEVÄÄLLÄ 2016 tila kunnostettiin pääsääntöisesti paikallisin voimin. Sisustussuunnittelijana toimi muuramelainen Marika Kurki, Palokan Puutuote toimitti kalusteet ja paikallinen Sisustusompelimo Anne Holmberg toteutti verhot mittatilaustyönä. Myös sähkö- ja rakennustyöt ovat paikallista kädenjälkeä, toimijoina Rakennuspalvelu Mika Ässämäki Oy ja Sisämaan sähköpalvelu.

– Suosimme pienyrittäjiä, joihin olemme jo vuosien aikana rakentaneet luottamukselliset suhteet. Paikallisuus on arvovalinta, painottaa hotellipäällikkö Elina Maukonen.

–  Olen ylpeä yrittäjistä, että ovat valinneet tällaisen linjan. Aina ei ole helppo tehdä sekä taloudellisesti kannattavia, mutta samalla vastuullisia ratkaisuja.  Varmasti monia asioita olisi saatu toteutetuksi halvemmallakin, mutta täällä arvostetaan laatua.

Verso on moderni hotelli kaupungin ydinkeskustassa. Heidän ideologiansa henkii kuitenkin aavistuksen maaseudun idylliä: palvelua on tuottamassa toisensa tuntevien ihmisten verkosto, eikä asiakas jää byrokratian tai ketjusääntöjen jalkoihin.

TEHOKKUUTEEN pyrkivien pikaruokaketjujen rinnalla myös asiakas arvostaa panostamista laatuun. Ravintola-asiakkaita kiinnostaa nykyään tarinat ja tuotteiden alkuperä. Suomalaiset marjat on ymmärretty ”superfoodiksi” ja hektisen elämän vastapainoksi kaivataan rauhallista tai kaunista miljöötä niin ruokailuun kuin majoitukseenkin. 

Verso panostaa pääsääntöisesti suomalaisuuteen sekä lähiruokaan. 

–  Aamiaispöydässä on tarjolla vaikkapa kangasniemeläistä Vavesaaren luomumysliä ja Järki Särkeä Korpilahdelta, Martinmäen kylmäsavulohta Palokasta sekä muita paikallisia tuotteita sesongin mukaan, listaa Maukonen. 

– Leipä ja makeat leivonnaiset leivotaan meillä itse, hän jatkaa.

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALALLA on yleistä lyhyet ja vaihtuvat työsuhteet ja jopa ns. nollasopimukset. Verson työntekijät ovat tässä suhteessa poikkeus: he ovat pääsääntöisesti kuukausipalkkaisia ja vakituisessa työsuhteessa. Versolle on tärkeää toimia vastuullisesti työntekijöitään kohtaan. Samalla tietenkin henkilöstöllä on vastuu työstään.

–  Asiakastilanteet vaativat tilannetajua, ja me luotamme henkilöstömme arviointikykyyn. Meillä jokainen työskentelee omalla persoonallaan, eikä meillä ole tiukkaa sapluunaa työntekijöille. Tiimityössä roolit muotoutuvat kunkin vahvuuksien mukaan.

–  On tämä melko erilaista kuin ketjuyrityksissä työskentely, Maukonen muistuttaa.

–  Olemme saaneet persoonallisesta otteesta ja yksilöllisestä palvelusta asiakkailta hyvää palautetta. 

versossa

työntekijöillä on aikaa ja lupa tehdä hyvin

VERSON RUOKAHÄVIKKI on pientä, sillä kulutusta voidaan ennakoida melko realistisesti ja lyhyet ostoketjut takaavat joustavat hankinnat. Hävikkiä voidaan hyödyntää vaikkapa henkilöstöruokailussa. Kaiken kaikkiaan ruokahävikki on kuitenkin Suomessa ja Euroopassa merkittävä ympäristökuormitusta aiheuttava tekijä. Luonnonvarakeskuksen mukaan Euroopan ruokahävikki kattaisi 90 miljoonan ihmisen C-vitamiinin päivittäisen tarpeen. Suomessa ruokahävikki on vuodessa noin 24 kg/henkilö.

–  Ruokahävikin hyötykäyttö tulee varmaan lähivuosina kehittymään. Ehkäpä tässä yrityksillä on mahdollisuus kasvattaa sosiaalista vastuutaan - tai ehkä ruoan "kierrättämiseen" löytyy uusia keinoja, toivoo Maukonen. 

Elina Maukonen, 38

hotellipäällikkö valmistunut JAMKista

Koulutus 

  • Restonomi 2004, JAMK 
  • Restonomi (YAMK) 2015, JAMK 
  • Ammatillinen opettajankoulutus 2017, Oulu
  • Opiskelee yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

 

 Ura

Opiskellessani Priimuksessa vuonna 1999 menin tarjoilijaharjoitteluun Yöpuuhun ja työllistyin sinne. Vuodesta 2008 alkaen olin Alkossa myymäläpäällikkönä ja aluekoordinaattorina. Verson hotellipäällikkönä aloitin keväällä 2016.

Mitä teet työn vastapainoksi vapaa-ajalla?

Vapaa-aika kuluu opiskellen, ulkoillen ja perheen parissa: minulla on 3,5-vuotias tytär.

Hotelli Verso

TEKSTI PAULA PASANEN KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN