JAMKin johtamisen lehtori ja piilotyöpaikoista kirjan kirjoittanut Maija Haaranen on perehtynyt työnhaun tapoihin ja kanaviin.

– Haasteena työnhakijalla on, miten jättää itsestään positiivinen muistijälki, miten erottautua muista. Toistaiseksi video on niin harvinainen, että sillä erottuu. Video on loistava keino lähestyä vaikkapa piilotyöpaikkoja ja markkinoida osaamistaan, tietää Maija.

Usein työnantajat etsivät tietynlaisen asenteen omaavaa työntekijää. Videolla on helpompi antaa vaikutelma persoonasta ja asenteesta.

– Tärkeää on, että sisältö on työnantajan tarpeeseen mietitty.

Outi Keskinen on juuri paluumuuttanut Helsingistä Jyväskylään, missä hän aikoinaan opiskeli JAMKin englanninkielisen tradenomitutkinnon. Helsingissä Outi työskenteli markkinoinnin, myynnin sekä rekrytointiviestinnän parissa. Perhesyyt toivat hänet takaisin Jyväskylään, ja edessä on työnhaku.

– Videot ja some tulevat olemaan kanaviani hakiessani töitä. Olen kerran aiemmin tehnyt videohakemuksen, ja sain siitä työnantajalta hyvää palautetta. Koen videohakemuksen itselleni sopivana. Olen vahvimmillani esitellessäni itseäni kasvotusten, videolla saan tämän vahvuuteni parhaiten esiin, kertoo Outi.

– CV on edelleen relevantti dokumentti, mutta kirjoitetun hakemuksen voi korvata videolla. Työnantaja saa käsityksen työnhakijan olemuksesta ja ulosannista muutamassa minuutissa, hän jatkaa. Työhakemusvideonsa Outi tallensi YouTubeen yksityisenä ja jakoi linkin työhakemuksen yhteydessä työnantajalle. Työhakemus sisälsi linkkejä myös muihin Outin käyttämiin somekanaviin. Työhakemusvideon kuvauksen ja peruseditoinnin pystyy moni opettelemaan itse tai pyytäen apua tuttavilta. Riippuu haetusta tehtävästä, onko itse video taidonnäyte, vai enemminkin se sisältö mitä hakija kertoo.

Työnhakijat käyttävät videohakemusta vielä melko vähän.

– Monen yrityksen HR-järjestelmissä ei ole kohtaa, mihin voisi jättää videohakemuksen, eikä siihen millään tapaa rohkaista, tietää Outi.

Avoimia työpaikkoja ei Jyväskylässä läheskään aina ilmoitella julkisesti, vaan työnhakijan tulee itse etsiä mahdollisuuksia.

– Työnhakua varten olen tehnyt itselleni listaa työnantajista, joista olen kiinnostunut ja aion tarjota heille osaamistani, kertoo Outi suunnitelmistaan.

Teksti: Paula Pasanen, Kuvitus: iStock

löydä
piilotyöpaikka!

Maija Haarasen ja Erica Svärdin kirja Urakortit uusiksi: Piilotyöpaikasta aito työpaikka auttaa projektoimaan työnhaun ja löytämään uuden työpaikan piilotyömarkkinoilta.

Lue lisää

Kiinnostuitko?

JAMK järjestää koulutusta videohakemuksen tekemiseen sekä työnhakuun sosiaalisessa mediassa.