Pieni kauhukauppa (Little Shop of Horrors) on vuonna 1982 valmistunut Off Broadway-musikaali, jonka on säveltänyt Alan Menken ja sanoittanut Howard Ashman. Se perustuu Roger Cormanin ohjaamaan elokuvaan vuodelta 1960. Tarinan miljöönä on slummialueella sijaitseva kukkakauppa. Kaupassa työskentelevät Mr. Mushnik ja hänen ottolapsensa Seymor. Seymor on löytänyt lihansyöjäkasvin kerran auringonpimennyksen aikana. Hän nimeää kasvin Audrey II:ksi ihastuksensa Audreyn mukaan. Pian Seymor huomaa, että kasvi osaa puhua ja vaatii tuoretta ja veristä ruokaa – ihmislihaa. Ensimmäinen kasvin uhri on kaasukuolemaan kuollut Audreyn poikaystävä, joka on hammaslääkäri. Kukan kasvaessa Seymour saa mainetta ja kunniaa ja hän vierailee radio- ja televisio-ohjelmissa.

Huhtikuussa kauhukauppa avautuu Jyväskylän musiikkikampuksella Siltasalissa. Kyseessä on todellinen nuorten aikuisten ponnistus, joka yhdistää taitureita laidasta laitaan. Opiskelijat tulevat JAMKista, Jyväskylän ammattiopistosta ja Jyväskylän yliopistosta. Ohjaajana on Markku Nenonen. Hän on tunnettu ja monessa mukana ollut tanssija, koreografi, näyttelijä ja teatteriohjaaja.

Hyvä maski näkyy takariviin asti

Kauhukauppa rakentuu monista paloista: on näyttelijöitä, laulajia, muusikoita, maskeeraajia, kampaajia ja graafikoita. Maskeeraus- ja kampaustiimit huolehtivat siitä, että näyttelijät näyttävät siltä, miltä pitää.

– Maskien pitää olla todella voimakkaat ja näyttävät, jotta ne näkyvät takariviin asti. Valot ja varjot vaikuttavat siihen, miltä meikki näyttää, maskeerausryhmää ohjaava ammattiopiston hiusalan opettaja Tiina Lehtonen kertoo.

Opiskelijat ovat suunnitelleet kampaukset ja meikit alusta asti – toki ohjaajan tarkan silmän alla. Taustatyötä teatterimeikin saloista tehtiin mm. vierailemalla Jyväskylän kaupunginteatterilla maskeeraajan juttusilla. Nuoret iloitsevat siitä, että pääsevät ulos luokkahuoneesta tekemään aitoja ja oikeita asioita. – Hienointa on, kun on voinut osallistua "lookkien" suunnitteluun alusta asti, kertoo Sara Sjöberg, yksi maskeeraustiimiläisistä.

– Tällä hetkellä opiskelijat ovat valmistamassa lihansyöjäkasvin peruukkia ja odottelemme puvustukselta tietoa väristä, jotta osaamme valita sopivan kasvomaalin sävyn, Lehtonen kertoo.

Kuvausten ja haastattelun lomassa Pienen kauhukaupan harjoitukset pyörivät taustalla. Kohtaus yksi, otto kaksi. Nuoret laulavat, kiipeävät tikkaille, pianisti soittaa. Sonja Kangastalon ääni soi kuin unelma. Nenonen huomaa monta asiaa, jotka voisi tehdä paremmin ja ohjeistaa eteenpäin. Se on hänen työnsä.

Vielä on monta viikkoa ensi-iltaan, mutta jo nyt tietää, että Pienestä kauhukaupasta tulee kauhea – ja hyvä.

Teksti: Pauliina Hietalahti, Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen 

Musikaalin teko on osa opintoja ja se on merkittävä ja ikimuistoinen oppimistehtävä.

Pienen kauhukaupan nuottimateriaali on lainassa Lontoosta musikaalin esitysoikeuksia Euroopassa lisensoivalta Josef Weinberger Ltd:lta. Työkopiot soittajille on painatettu ammattiopiston omassa painossa.

Musikaalin ohjaa Markku Nenonen. On kerrottu, että Markku on taitava nuorten kanssa.

Näin syntyy musikaali

  • Kaikkia lankoja käsissään pitää tuottaja Kirsti Keihäsvuori.
  • Musikaalin ohjaa Markku Nenonen.
  • 11 laulajaa JAMKista, mukana kaikki musiikkiteatterilinjalaiset.
  • Puhaltimilla vahvistettu 15 hengen rockhenkinen kokoonpano.
  • Orkesteria johtaa Kaisa Halmemies.
  • Maskeeraus, kampaukset, puvustus, logo ja julisteet ammattiopistolta.
  • Yhteensä produktioon osallistuu noin sata henkilöä.
  • Mukana on tekijöitä mm. artesaanipuolelta, lisäksi graafikoita ja valokuvaajia.
  • Musikaalin ympärillä tehtyjä työtunteja yli 10 000.
Pieni kauhukauppa 6.4.–10.4.2016 siltasalissa Lue lisää