Saara Tapaninen

Opiskelua työn ohessa ja työpaikalla

"Minun ei tarvitse pyytää töistä vapaata verkko-opintojen vuoksi. Lähiopetusta on yleensä parin kolmen viikon välein yhtenä iltana ja yhtenä aamupäivänä. Tällainen toteutustapa on houkutellut meidän ryhmään eri taustaisia opiskelijoita parikymppisistä viisikymppisiin ja myös muualta Suomesta."

Jyväskyläläinen Saara Tapaninen (28) on tehnyt ravintola-alan töitä jo useita vuosia, eikä töiden lopettaminen tullut kysymykseen restonomikoulutuksen takia. Tapaninen valitsikin monimuoto-opinnot, joissa lähi- ja verkko-opiskelun yhdistyminen tuo joustoa arkeen.

– Minun ei tarvitse pyytää töistä vapaata verkko-opintojen vuoksi. Lähiopetusta on yleensä parin kolmen viikon välein yhtenä iltana ja yhtenä aamupäivänä. Tällainen toteutustapa on houkutellut meidän ryhmään eri taustaisia opiskelijoita parikymppisistä viisikymppisiin ja myös muualta Suomesta, Saara kertoo.

Kokonaiset opiskelupäivät ovat työnteon ohessa harvinaista herkkua. Sen sijaan opiskelu limittyy osaksi arkea – joskus paras opiskelupaikka voi olla oma työpaikka.

– Verkko-opiskelijan on löydettävä itselle sopivat ympäristöt, joissa kouluhommia saa tehtyä. Omaan työhöni kuuluu joskus päivystysvuoroja työpaikalla. Ne ovat minulle hyvää opiskeluaikaa. Kotona mieleen tulevat helpommin kaapinsiivoukset ja muut.

Saaralla on verkko-opiskelusta monenlaisia kokemuksia. Hänen mielestään opettajalta saatava ohjaus on tärkeää verkossakin ja toisaalta opiskelutovereita on kiva edelleen nähdä myös kasvotusten.

– Opiskelu on sujuvampaa, jos kokonaisuutta on pilkottu ja aikataulutettu valmiiksi. Verkko-opiskelijan on kuitenkin oltava myös melkoisen omatoiminen. Selvitteleminen ja tiedon etsiminen ovat tuttua puuhaa, Saara naurahtaa.

– Itse tykkään edelleen jakaa kokemuksia, oppia toisilta ja verkostoitua kasvotusten. Esimerkiksi meidän ryhmän kesken tavattiin heti koulutuksen alussa lähiopiskelun merkeissä. Tutustumisen jälkeen oli sujuvaa perustaa oma Facebook-ryhmä. Siellä keskustelu on tosi aktiivista. Jakoon laitetaan alaan liittyviä linkkejä ja tietoa, kysellään tehtävänannoista ja jaetaan fiiliksiä.

Teksti ja kuvat: Sonja Rahkonen

Opiskele
kokonaan verkossa
  • Tradenomi, liiketalous (AMK) 210 op
  • Restonomi, matkailu- ja palveluliiketoiminta (AMK) 210 op
  • Ammatillinen opettajankoulutus 60 op
  • Avoimen AMK:n verkko-opinnot
  • Eri alojen täydennyskoulutuksia verkkokursseina

Lue lisää verkko-opinnoista

Jaa

Takaisin