JAMKin ohjelmistotekniikan koulutusohjelmasta insinööriksi (AMK) valmistuneen Matti Jokitulpon opinnäytetyön tuloksena syntyi robotti.

– Olin tehnyt aikaisemmin lähes samanlaisen robotin Android-ohjelmointikurssilla. Kurssin opettaja innostui robotista ja pyysi minua tekemään JAMKille oman robotin opinnäytetyönä, Matti kertoo.

Robottia voi ohjata millä tahansa Android-yhteensopivalla laitteella mobiilisovellusta hyödyntäen. Tieto liikkuu bluetooth-teknologian avulla. Robottiin asennettu web-kamera lähettää käyttäjälle livevideota ohjaamisen helpottamiseksi. Lisäksi robotissa on puhesyntetisaattori, jonka avulla se ”puhuu” ohjaussovellukseen kirjoitettua tekstiä.

– Toivon robotista olevan iloa ihmisille ja sen herättävän kiinnostusta ohjelmointia ja elektroniikkaa kohtaan. Elektroniikka on paljon muutakin kuin logiikkapiirien kokoamista leipälaudalle ja jännitteiden laskemista. Se voi olla jopa hauskaa, Matti toteaa.

– Robotiikka tulee varmasti näyttelemään isompaa roolia lähitulevaisuudessa. Ala on nousussa ja töitä automatisoidaan kovaa tahtia muuallakin kuin tehdasteollisuudessa.

Matti työskentelee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa oppimisympäristöjen tutkimusryhmässä. Koodaus jatketun todellisuuden parissa sekä web-kehittäminen kuuluvat hänen työnkuvaansa. Matti aikoo täydentää tulevaisuudessa opintojaan diplomi-insinöörikoulutuksella.

Teksti: Tanja Minkkinen, Kuvat: Tuure Valo ja Sanna Reponen