Pari vuotta sitten Otto Rosti ja Ira Mäkinen huomasivat, että salilta ei löydy kyllin hyvää vetoremmiä. Otto suunnitteli ja ompeli sellaisen äitinsä ompelukoneella. Nyt vetoremmejä, ja paljon muitakin pariskunnan suunnittelemia varusteita myydään nettikaupassa ympäri Suomen. Niissä lukee Taffer.

Otto ja Ira ovat entisiä JAMKin opiskelijoita: Otto on koulutukseltaan energiainsinööri ja Ira tradenomi. He ovat pariskunta ja heillä on yhteinen kasvatti: Taffer, yritys, joka suunnittelee ja valmistaa urheiluvarusteita, kuten vetoremmejä, rannetukia, kämmensuojia ja treenivaatteita.

TAFFER PERUSTETTIIN pari vuotta sitten 2500 eurolla, joka koostui opintolainasta ja viimeisistä säästöistä. Yritysidea syntyi, kun kuntosalin nimeen vannovat Otto ja Ira halusivat tehdä työtä, johon voisi yhdistää oman harrastuksen ja mielenkiinnon kohteet. Iso merkitys oli sillä, että Otto on utelias tutkija- ja tekijäluonne.

– Kuinka nämä välineet voisivat olla entistä parempia? huomasi hän pohtivansa salitreenien lomassa.

– Testataanpa, kuinka syntyy kunnon vetoremmi! Prototyypin suunnittelu alkoi keittiön pöydältä, 49 neliön kerrostalokaksiossa. Ensimmäiset vetoremmit Otto surruutteli äitinsä ompelukoneella.

– Aika pian salilla alkoi tulla kyselyitä, mistä tuotteita voisi ostaa. Ei auttanut kuin laittaa homma isolleen, Otto muistelee. Syntyi Taffer.

NYT VETOREMMIT ja rannetuet ommellaan Jyväskylässä ja Tampereella. Tekstiilien kangas neulotaan Orivedellä ja painotyöt teetetään Silkkisiivessä Jyväskylässä. Tuotteiden materiaaleista kaikki mahdollinen tulee kotimaasta ja valmistus on suomalaista kaikkien työvaiheiden osalta. Siitä Otto ja Ira ovat erityisen ylpeitä. Asiointi kotimaisen toimittajan kanssa on sujuvaa ja tilausmäärien ei tarvitse olla valtavia.

– Treenaajina emme itse hyväksy tuotteita, jotka hajoavat muutaman käyttökerran jälkeen. Panostamme kestävyyteen ja pitkäikäisiin tuotteisiin, Ira kertoo.

MYYNTI VERKON KAUTTA oli alusta asti selviö. Verkkokaupan alusta ostettiin muualta, mutta sisältö suunniteltiin itse, niin kuin moni muukin asia. Valokuvat, tekstit, blogipäivitykset. Jos ei osata, niin opetellaan, on yrittäjien motto. Verkkokauppa ei ole pelkkä sähköinen katalogi, vaan sivuilla annetaan treenivinkkejä ja jaetaan ajatuksia yrittäjien arjesta, rehelliseen sävyyn. Se vetää kävijöitä sivuille. Tafferin tuotteita on myös mahdollista testata useilla eri saleilla ennen ostopäätöstä. Kauppa käy hyvin, aikaisemmin puhuttiin kymmenistä ostotapahtumista, nyt sadoista.

Taffer

Tulee englanninkielen sanasta ”tougher” joka tarkoittaa vahvempaa ja kestävämpää. Se ohjaa meitä kaikessa tekemisessä, Ira ja Otto kertovat.

SOSIAALINEN MEDIA on mahdollistanut sen, että pienetkin yritykset voivat tavoittaa kerralla suuria massoja, pienellä rahalla. Iso rooli on esimerkiksi Youtubella, jonka kautta hyvä mainos tai treenivideo voi levitä hurjaa vauhtia. Isoja onnistumisen tunteita on koettu, kun joku tunnettu bloggaaja on suositellut Tafferin tuotteita.

Tafferin varasto sijaitsee edelleen yrittäjien kotona, tosin nyt kolmiossa. Kotona ei kuitenkaan käydä kuin kääntymässä, sen verran kiireisenä pitää uusien tuotteiden ideointi, asiointi toimittajien kanssa, tilausten toimitus, tulevaisuuden kuvioiden pohdinta – ja tietysti salitreenit.

Teksti: Pauliina Hietalahti, Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen ja Taffer