jamk.fi -asiakaslehti 1/2015 - Pääkirjoitus Pasi Raiskinmäki

Oppimisympäristömme yritysten testaus- ja tuotekehityskäyttöön

"JAMKin uusissa oppimisympäristöissä yritykset ja eri toimijat saavat nykyistä huomattavasti enemmän mahdollisuuksia tuotekehitys-, koulutus- ja innovaatiotoimintansa kehittämiseen."

Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK) tunnetaan perinteisesti koulutuksen vahvana osaajana. Sairaanhoitajia on koulutettu Jyväskylässä 60 vuotta ja insinöörejä jo yli 50 vuotta. Agrologikoulutuksen juuret Saarijärvellä ulottuvat jopa 150 vuoden taakse. Näin ollen tuhannet opiskelijoiden erilaisiin organisaatioihin tekemät harjoittelut, opinnäytetyöt ja opintoihin liittyvät projektityöt ovat vuosikymmenten saatossa muodostuneet kaikista tunnetuimmaksi yhteistyömuodoksi JAMKin ja ympäröivän yhteiskunnan välille.

Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana JAMK on tullut monelle tutuksi aktiivisesta roolistaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). JAMK on yksi Suomen parhaista ammattikorkeakouluista tuomaan suoraa EU-rahoitusta alueensa kehittämiseen.

Vähemmän tunnettu asia on JAMKin kampuksilleen rakentamat tuotekehitys-, testaus- ja oppimisympäristöt. Näissä ympäristöissä tehdään muun muassa yritysten kanssa tuotekehitystoimintaa, akkreditoitua testaus­toimintaa ja tarvelähtöistä koulutustoimintaa.

Hyviä esimerkkejä ovat Saarijärven Biotalousinstituutissa oleva akkreditoitu kattilatestauslaboratorio ja Lutakkoon IT-instituuttiin rakennettu kyberturvallisuuden kehitysympäristö. Lisäksi Rajakadun kampukselle sijoittuvat muun muassa moderni rakennusautomaatiolaboratorio sekä akkreditoidut betonin- ja rakenteidentestausympäristöt tuotekehitystoiminnassa tarvittavine protopajoineen. Näiden lisäksi on lukuisa joukko muita ympäristöjä, kuten Älykoti, jossa ennakkoluulottomasti yhdistetään tekniikkaa ja ihmisen hyvinvointia.

JAMKin uusissa oppimisympäristöissä yritykset ja eri toimijat saavat nykyistä huomattavasti enemmän mahdollisuuksia tuotekehitys-, koulutus- ja innovaatiotoimintansa kehittämiseen. Meillä JAMKissa on tavoitteena, että tulevaisuudessa entistä useampi yhteistyökumppani voisi tulla näihin ympäristöihin testaamaan ja kehittämään uutta tuotetta, palvelua tai vaikka kouluttamaan henkilökuntaansa. Yhteistyön mahdollisuudet ovat erittäin laajat.

Tuotekehitys-, testaus- ja oppimisympäristöjen lisäksi JAMKin henkilökunnasta löytyy asiantuntijuutta monelle eri alueelle ja osaamista esimerkiksi TKI-rahoituksen hakemiseen ja hallinnointiin. Lisäksi vuosittain korkeakoulustamme valmistuu 1 000 uutta ja osaavaa asiantuntijaa.
Näitä edellä mainittuja vahvuuksia yhdistämällä on mahdollista muodostaa kasvualusta, josta tiiviissä yhteistyössä yritysten ja eri toimijoiden kanssa syntyy uutta liiketoimintaa, uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja.

Tervetuloa tutustumaan JAMKin tuotekehitys-, testaus- ja oppimisympäristöihin!

Pasi Raiskinmäki, Yksikönjohtaja, Teknologia

Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Takaisin