8.4.2015

Kevyt päivitys vai kokonaan uusi ammatti?

Uusi tutkinto, lisäkoulutusta vai pientä osaamisen päivitystä? JAMK tarjoaa aikuisille monia vaihtoehtoja jatkaa opintoja tai suunnata kokonaan uudelle uralle. JAMKissa voi opiskella esimerkiksi AMK- tai ylemmän AMK-tutkinnon vaikkapa työn ohessa tai suorittaa eri alojen täydennyskoulutuksia.

Helmikuussa järjestetty Uralla eteenpäin -aikuiskoulutusilta oli tarkoitettu niille aikuisille, jotka haaveilevat elämänmuutoksesta – haluavat vaikkapa vaihtaa alaa tai edetä urallaan. Tapahtumasta sai käytännön vinkkejä siihen, miten haaveet voi toteuttaa käytännössä.

Tietoiskuissa JAMKin opiskelijat Anna Johnson-Ferguson ja Nina Kaari kertoivat omia kokemuksiaan opiskelusta aikuisiällä. Lisäksi uraohjauspisteillä esittäytyivät JAMKin eri koulutusalat ja henkilökunnalta oli mahdollisuus kysyä esimerkiksi siitä, miten opinnot sujuvat työn ohessa tai mitkä alat työllistävät tulevaisuudessa.

Ensimmäistä kertaa järjestetty aikuiskoulutusilta herätti mielenkiintoa. Tilaisuudessa kävi noin 200 osallistujaa.
”Tapahtumalle oli selvästi kysyntää, sillä odotimme tilaisuuteen noin sataa kävijää”, kertoo markkinointisuunnittelija Leena Suomi.

JAMK.fi-asiakaslehti teki pikagallupin neljälle tilaisuuteen osallistuneelle. Millainen on heidän aikaisempi koulutustaustansa? Mitä he tulivat hakemaan tapahtumasta ja millainen koulutus heillä oli suunnitelmissa?

Teksti Pia Tervoja
Kuvat Petteri Kivimäki

Krista Skantz, 23
”Olen suorittanut sähköalan perustutkinnon vuonna 2010. Vuonna 2013 suoritin visuaalisen markkinoijan tutkinnon Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa Äänekoskella. Etsin parhaillaan uutta työpaikkaa ja tulin hakemaan aikuiskoulutusillasta vinkkejä työnhakuun. Samalla mietin myös uusia opintoja. Mielenkiintoisia opiskelualoja voisivat olla liiketalous ja markkinointi. Olen avoin erilaisille vaihtoehdoille. Koulutus voi olla tutkintoon johtavaa tai sitten jotain lyhyempiä opintoja.”

Krista Skantz, 23

Eetu Juvonen, 34

Eetu Juvonen, 34
”Olen suorittanut 1990-luvun lopulla koneistuksen perustutkinnon. Lisäksi työnantajani on tarjonnut erilaisia lyhyitä koulutuksia. Tällä hetkellä työskentelen hissiasentajana Koneella. Olen ollut töissä 15-vuotiaasta asti ja voisin jo jakaa tietotaitoani muillekin. Olen täällä selvittämässä, millaiset ovat mahdollisuuteni jatkaa eteenpäin tällä koulutuspohjalla. Miksei jatkokoulutus voisi olla opettajaopintojakin, mutta riittäneekö niihin asti potkua. Olen avoin eri vaihtoehdoille ja toivon, että tämä tilaisuus avaisi lisää silmiä. Jotain uutta aloitan joka tapauksessa.”

Kirsi Hämäläinen, 43
”Olen koulutukseltani koulunkäynninohjaaja. Sitä ennen olen opiskellut parturi-kampaajaksi. Mietin, uskaltaisiko sitä vielä tämän ikäisenä lähteä opiskelemaan. Tarvitsen tietoa siitä, miten aikuisena onnistuu arjen ja opintojen yhteensovittaminen, ja millaista rahoitusta opintoihin voi saada. Minua kiinnostaisi opiskella sosiaali- ja terveysalaa, mutta en vielä tiedä, löytyykö siltä puolelta täydennyskoulutuskursseja. Toisaalta koulutus voi olla myös tutkintoon tähtäävää.”

Kirsi Hämäläinen, 43

Markku Tiihonen, 42

Markku Tiihonen, 42
”Valmistuin kaksi vuotta sitten JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta ja toimin nyt painoviestinnän opettajana Jyväskylän ammattiopistossa. Mielestäni uuden oppiminen on aina ihanaa, mutta toisaalta opintoihin kannustaa se, ettei vakinaista virkaa saa ilman ammattikorkeakoulututkintoa. Ja ainahan täytyy olla takaportti, jos työt joskus loppuvat. Uusi koulutus voisi löytyä joltakin soveltavalta alalta, ettei vanha koulutus menisi hukkaan. Olen kiinnostunut tutkinnoista, joita voi opiskella monimuotokoulutuksena. Täältä haen tietoa aikuisopiskelijan tuista ja siitä, onko opiskelu ylipäätään taloudellisesti mahdollista.”

Aikuisopiskelu Opiskelu onnistuu myös aikuisena. Lue lisää
Takaisin