jamk.fi -asiakaslehti 1/2015 - Pääkirjoitus Pasi Raiskinmäki

"JAMKin uusissa oppimisympäristöissä yritykset ja eri toimijat saavat nykyistä huomattavasti enemmän mahdollisuuksia tuotekehitys-, koulutus- ja innovaatiotoimintansa kehittämiseen."

Lue lisää
7.4.2015

Hevostaloudella on kasvun mahdollisuuksia

Keski-Suomessa on lähes 5 200 hevosta ja maakunnan koko hevostalouden arvo on noin 52 miljoonaa euroa. Vaikka hevostalouden ympärillä on aktiivista ja monipuolista yrittäjyyttä, yrittäjät kaipaavat uusia liiketoimintamalleja ja kannattavuuden parantamista.

7.4.2015

Uudella koulutuksella insinööristä AMK-insinööriksi

JAMKissa suunnitellaan muuntokoulutusta insinööristä AMK-insinööriksi. Uudessa opintokokonaisuudessa opisto- ja ammatillisen korkea-asteen insinöörin tutkinnon suorittaneet voivat opiskella 1,5−4 vuodessa AMK-insinöörin tutkinnon. Koulutus on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta 2016, ja sen voi suorittaa työn ohessa.

7.4.2015

Sairaanhoitajien oikeutta määrätä lääkkeitä halutaan laajentaa

Ensimmäiset sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus, valmistuivat JAMKista keväällä 2012. Maaliskuussa 2015 valmistuvan 18 sairaanhoitajan lisäksi koulutettavana on parhaillaan Suomen suurin ryhmä – kaikkiaan 26 sairaanhoitajaa.

7.4.2015

JAMK ja Tekes etsivät yhdessä toimintaansa kehittäviä yrityksiä

JAMK toimii seuraavina vuosina Tekesin Liideri-ohjelman kumppanina liiketoimintaansa kehittävien yritysten kartoittamisessa ja sparraamisessa. JAMKin liiketoimintayksikkö teki sopimuksen yhteistyöstä Tekesin kanssa maaliskuun alkupuolella.

7.4.2015

Nuorten pelikurssi saa jatkoa

Kesällä 2014 ensimmäisen kerran toteutettu lasten ja nuorten pelikurssi saa jatkoa. JAMKin tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman järjestämä kesäkurssi oli menestys, ja hyvä palaute on jo poikinut runsaasti ilmoittautuneita uudelle kurssille.

7.4.2015

Pelinkehittäjäkoulutuksesta uutta nostetta työelämään

JAMK aloittaa keväällä 2015 työttömille ja työttömyysuhan alla oleville tarkoitetun pelinkehittäjäkoulutuksen. 

7.4.2015

Mieluummin mahdollisuus kuin uhka

Kyberturvallisuus nousee esille silloin, kun hyökkääjät ovat onnistuneet iskuissaan. Uhkien torjumisen lisäksi yritysten olisi hyvä nähdä kyberturvallisuus mahdollisuutena oman toiminnan häiriöttömään turvaamiseen ja liiketoiminnan kasvattamiseen. 

7.4.2015

Tiimiakatemian Ulla Luukas palkittiin yhtenä maailman innovatiivisimmista johtajista

JAMKin yrittäjyyden koulutusyksikön Tiimiakatemian päävalmentaja Ulla Luukas valittiin maailman 50 innovatiivisimman johtajan joukkoon.

7.4.2015

Hyväntekeväisyystempauksella ilmaiseksi Loirin konserttiin

JAMKin hyvinvointialan opiskelijoiden ja OP Keski-Suomen yhteistyö avaa kymmenelle näkövammaiselle oven ilmaiseen kulttuurielämykseen. 

7.4.2015

Muutot veivät jamkilaisia Jyväskylän Lutakkoon

JAMKin Tiimiakatemian tilat ovat olleet vuoden 2015 alusta lähtien Jyväskylässä Innova 1 ja Innova 2 -rakennuksissa. Myös sosiaali- ja terveysalalla tapahtui muutoksia vuoden alussa. Suurin osa yksikön toiminnasta järjestetään nyt Dynamossa Lutakossa. Jyväskylän Puistokadulla toimii muuton jälkeen ainoastaan oppimis- ja kehittämisympäristö Älykoti. Lisäksi hyvinvointiyksikön opiskelijat käyttävät liikuntatiloja Rajakadulla.

7.4.2015

Opin ovi -projekteilla terästettiin ohjausta

Aikuisten koulutus- ja uraohjaus on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Suomessa puhutaan samaan aikaan työttömyyden kasvamisesta ja työelämän kohtaanto-ongelmista.

7.4.2015

Pelipaita vaihtuu tarvittaessa kauluspaitaan

Urheiluliiketoimintaa opiskellut KeuPa Hockey Teamin kapteeni Taneli Maasalo pääsi jo ennen valmistumistaan ammatilliseen tulikokeeseen. Maasalo valittiin jääkiekkoseuransa markkinointipäälliköksi, ja ensimmäisenä työlistalla oli Mestis-paikan hakuprosessi.

7.4.2015

Ammattilaiset asialla

Campus Sinfoniettassa musiikin opiskelijat pääsevät maistamaan ammattimaista orkesteritoimintaa. Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijoiden orkesterissa valmistaudutaan konsertteihin kovatempoisilla periodijaksoilla.

7.4.2015

Maamassojen kierrättämisellä miljoonasäästöt

Suomi kulkee maamassojen kierrätyksessä jälkijunassa, vaikka kierrätyksellä ja uusiokäytöllä olisi mahdollista säästää suuria summia. JAMK on mukana kehittämistyössä, jonka tavoitteena on lisätä resurssiviisautta maansiirto­toiminnassa.

8.4.2015

Kevyt päivitys vai kokonaan uusi ammatti?

Uusi tutkinto, lisäkoulutusta vai pientä osaamisen päivitystä? JAMK tarjoaa aikuisille monia vaihtoehtoja jatkaa opintoja tai suunnata kokonaan uudelle uralle. JAMKissa voi opiskella esimerkiksi AMK- tai ylemmän AMK-tutkinnon vaikkapa työn ohessa tai suorittaa eri alojen täydennyskoulutuksia.

8.4.2015

Uuden oppiminen on nautinnollista

”Näen koulutukset voimavarana, joilla täydennän omaa resurssipankkiani”, sanoo aikuisopiskelija ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston tuntiopettaja Layla Ahonen. Hän on ehtinyt tehdä yhdessä vuodessa enemmän aikuiskoulutuksen opintoja kuin useimmat koko uransa aikana.

8.4.2015

Egyptin tuliaisia

Parhaimmillaan kansainväliset kehittämishankkeet hyödyttävät aidosti kohdemaata, mutta myös hankkeen toteuttajia. JAMKin koordinoima laaja koulutusjärjestelmän ja -sisältöjen kehittämiseen tähtäävä Twinning-hanke Egyptissä on tästä hyvä esimerkki.

8.4.2015

Seuraava hittipeli Game Labista?

Uusi pelikehityskeskus aloitti toimintansa Jyväskylässä. Jyväskylä Game Lab kokoaa yhteen pelikehityksestä kiinnostuneet opiskelijat ja työttömät. Toiminnan keskiössä ovat pelitiimityöskentely ja tiimien sparraus. Peli-ideoiden tekijät saavat tukea osaamisensa kehittymiseen pelialan ammattilaisilta. Toiminnassa hyödynnetään JAMKin ja Jyväskylän yliopiston osaamista. Samalla testataan ja luodaan uusia, ketteriä oppimismuotoja korkeakoulujen pelialan opetuksen tueksi. 

9.4.2015

Mr. Halme tekee tuhat kauppaa vuodessa

Tradenomi Julius Halme sai huippupaikan brittiläisestä OSTC sijoitusyhtiöstä. Työssä tarvitaan rautaista matikkapäätä ja syvällistä talousosaamista.

9.4.2015

Kuin kotonaan Jyväskylässä

Jamaikalainen Courtney Salmon uskoo hoitoalalla riittävän töitä opintojen jälkeenkin. Suomen kieli tarttuu mukaan koko ajan paremmin, joten työllistymismahdollisuudetkin paranevat.

9.4.2015

Kasvuyrittäjyyttä kehittämässä

Kasvu Open auttaa yrityksiä kasvamaan. Sen ytimessä on kokeneiden yritysjohtajien halu tehdä­ konkreettisia toimia kasvavien yritysten tueksi. JAMK on mukana yrityksille maksuttomassa sparrausohjelmassa ja Kasvu Open -finaalissa.

9.4.2015

AOKK jälleen hakijoiden suosikki

Tammikuun 2015 haussa Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillinen opettajakorkeakoulu (AOKK) oli jälleen hakijoiden suosikki Suomessa. Jo viime vuonna ennätyslukemiin kohonnut hakijamäärä ylitettiin nyt selkeästi.

9.4.2015

Biopooli luo uutta yrittäjyyttä biotalousalalle

Biotalousalaa vahvistetaan pohjoisessa Keski-Suomessa miljoonahankkeen avulla. Kevään 2015 aikana käynnistyvässä Biopooli-hankkeessa tehostetaan metsäbioenergiaketjun toimintaa terminaalitoiminnan avulla sekä laajennetaan biotalousalan liiketoimintapohjaa.

Opinnäytetyöt

Tekstit Pia Tervoja

9.4.2015

Torpparikysymys historian ja tilastotieteen valossa

Petri Jussila. Tilastomies torpparien asialla. Edvard Gyllingin maatalouspoliittinen ajattelu ja toiminta suurlakon ja sisällissodan välissä. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, suomen historia. 2015.

9.4.2015

Opettajan omasta lukivaikeudesta voi tulla työkalu opetustyöhön

Eila Burns. Tertiary teachers with dyslexia as narrators of their professional life and identity. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, kasvatustiede. 2015.

9.4.2015

Uutta tietoa rainan jännitystilasta

Matti Kurki: Tehokkuutta teollisuuden rainanvalmistukseen. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto, tietotekniikka. 2014.

9.4.2015

Korvaparantola opettaa musiikin kuullun ymmärtämistä

Tapani Vaahervaara. Korvaparantola. Säveltapailua internetissä. Opinnäytetyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, musiikin koulutusohjelma. 2014.

9.4.2015

Pakistanilaiskoulun sähkönsaantiin ratkaisu

Teemu Turunen: Sähkön saannin varmistaminen pakistanilaisella koululla. Opinnäytetyö. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, automaatiotekniikan koulutusohjelma. 2014.