Korona osui rehtori Jussi Halttusen työuran loppumetreille. Alkuvuodesta 2020 koko maailman sekaisin laittanut pandemia asetti korkeakoulut etäopetusmoodiin lyhyellä varoitusajalla.

JAMKissakin siirryttiin maaliskuussa 2020 etäopetukseen, josta ei ole sittemmin poikettu.

– Etäopetukseen siirryttiin käytännössä yhdessä yössä. Se oli valtava ponnistus, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että selvisimme suhteellisen hyvin. Toki kaikkia vaikutuksiahan emme vielä näe. Sen kertoo aika, tuumaa Halttunen.

Halttusen kirjahyllyä koristavat tuhannet LP-levyt. Kaikkiaan vinyylilevyjen kokoelma kattaa yli 10 000 teosta.

”Vaimon sanojen mukaan minulta tuppaa tietyissä asioissa lähtemään lapasesta.”

Myös Halttunen on joutunut tottumaan viimeisen vuoden aikana etätyöskentelyyn Karstulan lapsuudenkodissaan. Sisällä remontoidussa, 140 vuotta vanhassa talossa katse kiinnittyy suureen kaukoputkeen.

– Poikani Matti oli käymässä vuonna 2019 joulun aikaan ja hänellä oli mukanaan pieni kaukoputki. Siinä kun tiirailtiin yhdessä tähtitaivasta niin hän arveli, että tästä tulisi minulle hyvä eläkepäivien harrastus.

Nyt Halttuselta löytyy useampia kaukoputkia. Suunnitelmissa on myös automatisoitu tähtienkuvausjärjestelmä ja pieni observatorio.

Toinen katseen kiinnittäjä Halttusen kodissa on massiivinen kirjahylly täynnä vinyylilevyjä.

– Sain vuonna 2004 väitöstilaisuudessani karonkkalahjaksi Blue Note-jazzlevyjen kansikuvakirjan ja pari jazz-levyä. Siitä lähti innostus jazz-musiikkiin.

Tänä päivänä Halttusen levykokoelma kattaa yli kymmenen tuhatta vinyyliä ja yli 3000 CD-levyä.

– Olen jossain määrin impulsiivinen ja aktiivinen ihminen. Vaimon sanojen mukaan minulta tuppaa tietyissä asioissa lähtemään lapasesta, Halttunen sanoo ja naurahtaa.

Vaikka Halttunen on tunnettu lähinnä rauhallisuuden perikuvana, ei uskallusta tarttua uuteen ole uupunut. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita elinikäiseen oppimiseen liittyvä kehitystyö, kuten korkeakouludiplomit ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot, joita JAMKissa lähdettiin aikanaan ennakkoluulottomasti kehittämään.

– Paras oppini edeltäjältäni Mauri Panhelaiselta on varmaan ollut se, että aina kannattaa pyrkiä ensimmäisten joukossa mukaan mielenkiintoisiin hankkeisiin.

Tätä ideologiaa Halttunen noudatti myös eräässä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kesäkokouksessa, jossa rehtoreilta kysyttiin halukkuutta lähteä viemään eteenpäin digitaaliseen oppimiseen keskittyvää hanketta.

– Ilmoitin heti ensimmäisenä, että JAMK ottaa tästä koppia.

Halttunen pitää eAMK-hankkeessa aikaansaatua työtä yhtenä merkittävimmistä digitaalisen oppimisen ja korkeakoulujen välisen ristiinopiskelun eteen tehdyistä kehitysponnistuksista. Koronan myötä hankkeessa tehty kehitystyö on noussut arvoon arvaamattomaan.

– JAMK on kyllä onnistunut monta kertaa olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, Halttunen toteaa tyytyväisenä.

Entä jos JAMK olisi musiikkikappale, niin mikä kappale se olisi? Vastaus tulee hetken mietinnän jälkeen.

– Dave Brubeck Quartetin Take Five, joka julkaistiin vuonna 1959 ilmestyneellä LP:llä Time Out.

Saksofonisti Paul Desmondin säveltämä kappale oli sen verran kunnianhimoinen ja uudella tapaa perinteistä jazz-musiikkia lähestyvä, että sen levyttäminen vaati kokeneeltakin orkesterilta useamman oton. Se on edelleen maailman myydyin jazz-single.

Kun kysytään Halttusen eläkepäivien suunnitelmia – tähtiin tiirailun lisäksi – voi vastauksessa nähdä kiteytyvän ammattikorkeakoulujen perusarvojen ja ydintoiminnan.

– Olen jo ilmoittautunut opiskelijaksi avoimeen yliopistoon. Virittelen myös pienimuotoista yritystoimintaa, hän kertoo hymyillen.

TEKSTI ESKO PULLIAINEN KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY

22
vuotta Jamkissa

Take One:
Luonnonvarainstituutin johtaja 1999–2001

Take Two:
Liiketalouden yksikön johtaja 2001–2004

Take Three:
Kehitysjohtaja 2004–2006

Take Four:
Rehtori 2006–2021

Take Five:
Time Out?