Peliala on kehittynyt ja kasvanut, synnyttäen samalla uusia ilmiöitä ja haasteita - sekä riskejä.

Ennen pelit ostettiin kivijalkakaupoista, ja sait pelin mukaasi. Nykyisin pelit ostetaan, ladataan ja asennetaan laitteelle verkosta. Tästä syystä peleihin ja pelaamiseen liittyy tietoturvauhkia. Digitaalisten pelien ostaminen on turvallista tunnetuista ja luotettavista peli- ja pelikonsolikaupoista. Pelin ostamisessa kannattaa olla tarkkana, koska pelitili saattaa linkittyä sähköpostitiliisi tai sosiaalisen median tiliisi. Silloin on tärkeää selvittää, mitä tietoja pelikauppa tai pelitili saa käyttöönsä tililtäsi, jolla kirjaudut peliin. Käyttäjätilin turvalliseen salasanaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jos tilisi esimerkiksi hakkeroidaan, menetät usein digitaalisesti ostamasi pelit ja muun digitaalisen omaisuutesi, joka on yhdistetty käyttäjätiliin.

Nykyisin pelaaminen on yhteisöllistä, koska pelejä pelataan yhdessä ja keskustellaan tekstipohjaisen chatin tai ääni-chatin välityksellä - tämäkään ei ole täysin riskitöntä! Pelaajien välistä kommunikaatiota on haasteellista pitää täysin turvallisena, sillä sen sisältöä on vaikea valvoa. Aina pelikaveri ei ole välttämättä tuttu kuin virtuaalimaailmasta.

Turvallisuutta ei siis kannata unohtaa pelimaailmassakaan. Siellä opitut toimintatavat kantavat myös muualla. Peliturvallisuuteen on perehdytty osana JAMKin digiturvallisuuteen pureutuvaa CYBERDI-hanketta.

TEKSTI KAISA SULASALMI KUVA PIXABAY

Lähes kaikki suomalaiset 10-75 -vuotiaat pelaavat ainakin joskus jotakin pelityyppiä. Suomalaisista 88,3 % pelaa aktiivisesti eli kerran kuukaudessa tai useammin. 63,6 % suomalaisista pelaa digitaalisia pelejä.

Hyviä vinkkejä vanhemmille pelien hankintaan ja nuoren pelaamiseen

Lue lisää Turvaa pelaamiseen -opas Lataa