Että mitä -palstalla pureudumme outoihin käsitteisiin, asioihin ja ilmiöihin, joihin voi törmätä JAMKin kampuksilla. Sarjan aloittaa mystinen, Rajakadun pohjakerroksesta löytyvä JAMK Kalibrointikeskus. Siis että mikä?

 

Projekti-insinööri Juha Tuikkanen, mitä ihmettä kalibrointi tarkoittaa ja mitä JAMKin kalibrointikeskuksessa tapahtuu?

– Mittavälineiden kalibroinnilla tarkoitetaan mittavälineen virheen määrittämistä. Virhe voidaan korjata esimerkiksi korjauskertoimella tai mittalaitetta säätämällä.

JAMK Kalibrointikeskuksen pituus- ja kulmamittalaitteiden kalibrointivalikoima on Suomen kattavimpia. Tyypillisiä asiakasryhmiämme ovat esimerkiksi kone- ja metalliteollisuus, lääke-, ajoneuvo- sekä muovi- ja komposiittiteollisuus. 

Se, että mittavälineet saa kalibroitavaksi meille tänne JAMKille, ei vaadi asiakkaalta kuin mittojen huolellisen pakkaamisen ja toimittamisen meille. Suoritamme kalibrointeja akkreditoidusti myös asiakkaan tiloissa.

Kun mitat saapuvat Kalibrointikeskukseen, teemme niille vastaanottotarkastuksen, jossa tarkastamme tilauksen sisällön ja laitteiden kunnon. Tarpeen vaatiessa suoritamme myös pieniä huoltotoimenpiteitä.

Kalibrointi suoritetaan laitteiden tasaannuttua mittauslaboratoriomme olosuhteisiin. Kalibroinnin jälkeen laitteet palautetaan asiakkaalle samassa paketissa, jossa mitat saapuivat. Kauan ei tarvitse odotella, kalibrointitodistus tulee asiakkaalle muutamassa päivässä.

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI KUVA MIKKO VÄHÄNIITTY