Jyväsjärven jäällä on meneillään northamptonilaisten ja suomalaisten toimintaterapiaopiskelijoiden ulkoiluiltapäivä, jossa kokeillaan suomalaisia talvilajeja. Tapahtuma on osa intensiiviviikon ohjelmaa, ja sen ovat suunnitelleet toimintaterapiaopiskelijat Minna Lahti, Laura Santanen ja Anna Vettenranta.

JAMKin toimintaterapian tutkinto-ohjelma on järjestänyt Northamptonin yliopiston kanssa intensiiviviikkoja jo kuuden vuoden ajan. Aiempina vuosina opiskelijat ovat olleet kiinnostuneita ja innostuneita suomalaisista talvilajeista, joten ohjelmaan päätettiin ottaa mukaan talviulkoilupäivä. Vierailijat pääsivät kokeilemaan hiihtoa, luistelua, mäenlaskua pulkalla ja minisuksilla sekä jäällä kävelyä jalan tai lumikengillä. Lopuksi nautittiin perinteisesti kuumasta mehusta.

– On hienoa antaa mahdollisuus elämyksiin, sillä briteille näin suuri määrä lunta on ihmetyksen aihe, Vettenranta kertoo.

Talviliikuntalajit eivät ole toimintaterapian opiskelijoille pelkkää hauskanpitoa, vaan liittyvät myös kiinteästi tämän vuoden intensiiviviikon teemana olevaan community-ajatteluun. Toimintaterapeutti työskentelee usein sellaisten ihmisten kanssa, joiden toimintakyky on alentunut. Kuntoutumista tuetaan erilaisten toimintojen avulla, ja yhteisön kulttuuri näkyy sen toiminnoissa. Talviulkoilulajit ovat suomalaista kulttuuria ja perheiden arkea ja niitä voidaan käyttää myös kuntoutumista tukevan toiminnan osana.

Northamptonilaisten toimintaterapiaopiskelijoiden opettaja Michael Adams viihtyy suksilla ja laskee jopa mäkeä tavallisilla perinteisen suksilla lukuisia kaatumisia säikähtämättä. Adams kertoo, että on ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän rakastaa luontoa ja rakastui hiihtämiseen heti tällä ensimmäisellä kokeilukerralla, joten hän sanoo haaveilevansa nyt, että voisi opetella kunnolla hiihtämään ja hiihtää luonnossa.

Toimintaterapiaa opiskeleva Michael Turney toteaa, että northamptonilaiset eivät ole aiemmin nähneet näin paljon lunta missään eivätkä kokeilleet talvilajeja ulkona.

Moni tytöistä ja yksi poikakin on luistellut aiemmin sisähallissa. Turney ja Anisah Bharwani eivät ole luistelleet koskaan. Muutamien horjuvien askelten jälkeen he luistelevat pienen matkan lopulta ilman taluttajaa röpelöisellä Jyväsjärven jäällä.

– Pelottavaa! Bharwani kommentoi luistelua.

Jaana Ritsilä: toimintaterapian lehtori, tutkintovastaava JAMKissa vuodesta 2000

Moni kokeilee myös hiihtoa, vaikka tapahtumapäivänä Jyväsjärven ladut ovat vasta sataneen lumen peitossa.

Adams kiittelee suomalaisten vieraanvaraisuutta. Northamptonilaisten ryhmä on vierailun aikana päässyt tutustumaan suomalaiseen lasten toimintaterapiaan sekä Green Care (eli luontoavusteiseen) -toimintaan.

Opiskelijat sanovat viihtyneensä erinomaisesti Suomessa. Emma Muxion kertoo, että on pitänyt todella paljon Suomen vierailusta: Suomessa on kaunista ja ystävällisiä ihmisiä.

Muxionin mielestä suomalainen luokkahuone on paljon rennompi kuin britti. Hän hämmästelee esimerkiksi sitä, että suomalainen opiskelutoveri virkkasi luennon aikana. Northamptonilaiset ihastelevat suomalaisen toimintaterapian opiskelun leikkisyyttä ja vuorovaikutteisuutta.

TEKSTI JAANA OINONEN KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY