JAMKilta löytyy testikäyttöön myös Lynx-robotin kautta hyödynnettävä virtuaaliassistentti Amazon Alexa, joka ymmärtää puhetta ja on ääniohjattava. Sirin tyyppinen ratkaisu voi tehdä kalenteriin merkintöjä, hakea verkosta tietoja, tarjota jutun aiheita, avata keskusteluita, pelata jne. Hoitotyössä Alexa toimii viihdyttäjänä ja kaverina; se muistuttaa asioista ja toimii kotivahtina.
Teollisessa tuotannossa robotiikan käyttö on suurelle yleisölle tutumpaa. Automatisoimalla toimintoja ja lisäämällä robotiikan käyttöä pystytään vaikuttamaan pk-yritysten kannattavuuteen ja liiketoimintamahdollisuuksiin työhyvinvointia unohtamatta. Robotiikan käyttöönottoa tukevalle toiminnalle on yrityksissä kysyntää.
– Tekemämme selvityksen perusteella keskisuomalaiset yritykset kaipaavat erityisesti eri toimijoita ja osaamista yhdistävää tahoa, jonka avulla robotiikan testaus ja pilotointi tulisi mahdolliseksi myös yrityksen omissa tiloissa. Robots on Road -hanke vastaa tähän tarpeeseen. Autamme yrityksiä robotiikkaan liittyvissä haasteissa. Madallamme robotiikan käyttöönoton kynnystä koneenvalmistuksen, elintarviketeollisuuden, rakennusteollisuuden, logistiikan ja muun teollisen tuotannon aloilla, kertoo lehtori Juho Riekkinen JAMKista.
Tulevaisuuden työelämässä tullaan tarvitsemaan automaation ja robotiikan mahdollisuudet tuntevia ammattilaisia alasta riippumatta. Jonkin asteinen robotiikan tunteminen voisi tulevaisuudessa olla jopa kansalaistaito.
TEKSTI TANJA MINKKINEN, KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY