Opinto-ohjaaja Katja Sääjärven mukaan tukea kaivataan moniin asioihin:
– Yhteishaku ja työnhaku, mutta myös ihan tavalliset elämään liittyvät asiat. Etsitään asuntoa tai on ahdistusta. Nuori ei aina osaa sanoittaa tilannettaan. Usein tullaan, kun on kuultu kaverin saaneen apua tätä kautta.
Räisänen nostaa esille kasvavan tarpeen:
– Nuoret kaipaavat vain aikuista, joka kuuntelee. Mielen päälle voi olla kasautuneena niin vaikeita asioita, että tunnelataus lähtee purkautumaan nuoren havaitessa, että työntekijämme oikeasti istuu vieressä ja kuuntelee.
– Nuoren kohtaaminen. Se on meidän tärkein perustehtävä. Sen jälkeen mietitään, mitä asiantuntijoita ja palvelua pyydämme juttuun mukaan.
Nuoret miehet eivät välttämättä hakeudu palveluihin yhtä aktiivisesti kuin naiset. Ohjaamossa he kuitenkin käyvät. Ohjaamo Jyväskylän asiakkaista 50 % on poikia ja miehiä. Tyypillinen asiakas on 18-24-vuotias. Jyväskylässä toivotaan kesätyöhaun tuovan pian uusia asiakkaita:
– Koordinoimme tänä vuonna kaupungin alaikäisten nuorten kesätyöpaikkojen hakua, mikä on tuonut Ohjaamoon nuorempia kävijöitä. Jospa nämä nuoret osaavat palata tänne muilla asioilla myöhemmin!