Ohjaamot tarjoavat alle 30-vuotiaille moni­alaista ohjausta työnhakuun, koulutukseen, talouteen tai muihin nuoren arjen asioihin. Suomessa toimii noin 70 Ohjaamoa, joita koordinoivat usein kunnat. Valtion vuosittainen rahoitus vauhditti vakiintumista.

– Meille kuuluu hyvää, Ohjaamo on vakiintunut toimimaan kaupungin nuorisopalvelujen alla ja syksyllä saimme uusia työntekijöitä. Nuoret löytävät meidät aina paremmin. On ollut hienoa laajentaa palvelutarjontaa, koordinaattori Marita Räisänen iloitsee. Ohjaamon psykososiaalisen tuen vahvistukseksi on saatu valtakunnallisen ONNI-hankkeen sosiaalityöntekijä.

Koordinaattori Marita Räisänen

Opinto-ohjaaja Katja Sääjärven mukaan tukea kaivataan moniin asioihin:

– Yhteishaku ja työnhaku, mutta myös ihan tavalliset elämään liittyvät asiat. Etsitään asuntoa tai on ahdistusta. Nuori ei aina osaa sanoittaa tilannettaan. Usein tullaan, kun on kuultu kaverin saaneen apua tätä kautta.

Räisänen nostaa esille kasvavan tarpeen:

– Nuoret kaipaavat vain aikuista, joka kuuntelee. Mielen päälle voi olla kasautuneena niin vaikeita asioita, että tunnelataus lähtee purkautumaan nuoren havaitessa, että työntekijämme oikeasti istuu vieressä ja kuuntelee.

– Nuoren kohtaaminen. Se on meidän tärkein perustehtävä. Sen jälkeen mietitään, mitä asiantuntijoita ja palvelua pyydämme juttuun mukaan.

Nuoret miehet eivät välttämättä hakeudu palveluihin yhtä aktiivisesti kuin naiset. Ohjaamossa he kuitenkin käyvät. Ohjaamo Jyväskylän asiakkaista 50 % on poikia ja miehiä. Tyypillinen asiakas on 18-24-vuotias. Jyväskylässä toivotaan kesätyöhaun tuovan pian uusia asiakkaita:

– Koordinoimme tänä vuonna kaupungin alaikäisten nuorten kesätyöpaikkojen hakua, mikä on tuonut Ohjaamoon nuorempia kävijöitä. Jospa nämä nuoret osaavat palata tänne muilla asioilla myöhemmin!

Ohjaamossa ohjausta tehdään aidosti yhteisenä työnä. Asiakas on aktiivisena toimijana. Räisänen kertoo, että yhteistyön taustalla ovat emo-organisaatioiden panostukset:

– Emo-organisaatiot ja johto ovat sitoutuneet yhteistyöhön ja tarjonneet resurssit. Näin me kaikki voimme toimia oikeasti ohjaamolaisina. Ohjaamon hyödyt nähdään Jyväskylän nuorten palvelujen verkostossa. Yhteistyössä ovat mukana oppilaitokset, sosiaali- ja terveyspalvelut ja yritykset.

TEKSTI ANNA-KAISA TIIHONEN KUVAT HANNA-KAISA HÄMÄLÄINEN, KATI POIKONEN

Anna-Kaisa Tiihonen, Pirjo Hänninen, Auli Sesay ja Anne Leppänen esittelevät Yhteiseen maaliin -pelijulkaisua. Ohjaamo-valmennukset jatkuvat uudessa TESSU2 -hankkeessa.

Valmennuksilla aitoon monialaiseen yhteistyöhön

Ammatillisen opettajakorkeakoulun TESSU-joukkue näkyy ja kuuluu. Sillä on vahva innostus ohjauksen kehittämiseen. TESSU – Tehdään yhdessä ohjausta -projekti on valmentanut vuodesta 2015 alkaen 36 eri Ohjaamon työntekijätiimejä.

Monialainen yhteistyö rakentuu hyvällä vuorovaikutuksella, toiminnan koordinoinnilla ja yhteisellä kehittämisellä. TESSU-valmentajien kanssa työstetyt asiat, kuten yhteinen ohjausnäkemys tai monialaisen työn pelisäännöt, voivat kuulostaa yksinkertaisilta mutta eivät järjesty kuntoon itsekseen. Valmennuksille riittää kysyntää.

– TESSU on ollut liikkeellä oikealla asialla ja monialaisen yhteistyöosaamisen valmennukset ovat tukeneet Ohjaamojen palvelukykyä, kuvaa projektipäällikkö Auli Sesay loppusuoralla olevaa hanketta. ESR-hankkeen toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Åbo Akademi.