Moni suomalainen yritys tuskailee työvoiman saatavuuden kanssa. Osaavaa suorittavan tason henkilökuntaa ei kotimaasta tahdo löytyä ja siksi yrityksen on lähdettävä rekrytointiin ulkomaille. Työvoima ja tarvittava osaaminen loppuvat Suomesta kesken tyypillisesti kuljettamiseen ja rakentamiseen liittyvillä aloilla. Myös uuden sukupolven tavoitteet ovat erilaisia kuin ennen; raskasta työtä vältetään ja työaikojen halutaan olevan säännöllisiä. Työllä ja sen tuottamilla tuloilla halutaan toteuttaa vapaa-aikaa.

Kansainvälisillä logistiikkamarkkinoilla toimivan Kuljetus Eklöf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Eklöf allekirjoittaa osaamistarpeen ja peräänkuuluttaa henkisen pääoman arvoa.

– Kun puhutaan suomalaisista työmarkkinoista työnantajan näkökulmasta, meillä on käynyt satumainen onni. Olemme saaneet loistavia esimiestason työntekijöitä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kansainvälisestä logistiikan tutkinto-ohjelmasta, Eklöf kiittelee.

Kuljetus Eklöf Oy
  • 1991 perustettu kuljetusliike
  • erikoistunut trailervetopalveluiden tuottamiseen 
  • 50 omaa ja 30 alihankkijan-autoa, kuljettajia n. 80-90
  • monikansallinen henkilöstö koostuu suomalaisista,  eestiläisistä, venäläisistä ja unkarilaisista
  • toimipisteet Tampereella, Lyypekissä, Mannheimissa ja Budapestissa

Rekrytointiväylä on ollut ihanteellinen; vastavalmistuneilla on tuoreet tiedot ja taidot, ajantasainen koulutus ja nuoruuden intoa ja motivaatiota. Tämä yhdistettynä Eklöfin yli 30 vuoden kokemukseen alalta on saanut aikaan uudenlaisia lähestymistapoja asioihin.

Esimiestehtävissä toimii tällä hetkellä neljä JAMKista valmistunutta insinööriä. Myös opinnäytetyöntekijöitä on valjastettu tuotekehityksen tueksi.

– Opinnäytetyöntekijät ovat vieneet yrityksessämme tuotekehitystä eteenpäin. Jokainen opiskelija on jatkanut kehittämistyötä siitä, mihin edellinen opiskelija on jäänyt. Opinnäytetöiden ympärille on perustettu ajatushautomo, jotta työ palvelisi mahdollisimman hyvin yrityksemme tarpeita.

Keski-Euroopassa toimiva Eklöf tähtää tulevaisuudessa toiminnan orgaaniseen kasvattamiseen alihankinnan kautta. Toiminnan laatuun yritys pystyy vaikuttamaan suoraan omilla toimenpiteillä ja henkilöstön osaamisen kautta. Eklöf on ollut DSV Global Transport and Logisticsin alihankkijana parikymmentä vuotta. Viimeiset yhdeksän vuotta liike on kuljettanut Uudenkaupungin Valmet Automotiven tehtaalle osia pääosin Saksasta.

TEKSTI TANJA MINKKINEN KUVAT EKLÖF OY

Anna Salina

Anna Salina

Traffic Coordinator, Kuljetus Eklöf Oy

"I was looking for job in transportation industry and person from JAMK suggested me to contact Eklöf. At that time Eklöf was expanding and was searching for new traffic coordinator. That’s how we found each other. In JAMK we have done many practical projects, which helped me a lot after I have started working in Eklöf. Also at JAMK I have gained ability to learn fast, handle stressful situations and not be afraid to share my opinion with others."

Juho Syrjala

Juho Syrjälä

Kehityspäällikkö, Kuljetus Eklöf Oy

"Yritys etsi opinnäytetyön tekijää kevääksi 2017. Otin haasteen vastaan ja sille tielle jäin. JAMKin Logistics Engineerig -opinnot haastoivat opiskelijoita työelämälähtöisillä projektimuotoisilla kursseilla. Asiantuntevat opettajat sekä harjoittelut alan yrityksissä antoivat hyvät valmiudet toimia haastavassa kansainvälisessä työympäristössä."