Tänä keväänä sairaanhoitaja- ja kätilöopiskelijoiden toiveesta käynnistettiin JAMKin hyvinvointiyksikössä avoimet laboratoriot eli hienommin ilmaistuna OpenLabit, joissa opittuja asioita pääsee tekemään ”ihan oikeasti”.

Sairaanhoitajat ja kätilöt ovat hoitotyön moniosaajia. Asiakastyössä he ovat läheisesti vuorovaikutuksessa potilaiden ja heidän perheidensä ja läheistensä kanssa.

– Hoitotyön ammattilaisen osaamispakettiin kuuluu hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi keskeisesti ensiluokkaiset kädentaidot. Näitä taitoja ei voi koskaan harjoitella liikaa. Uusi OpenLab tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella näitä taitoja uudella konseptilla, JAMKin terveysalan päällikkö Tytti Solankallio-Vahteri kertoo. Kaikki hoito- ja kätilötyön opiskelijat opiskelun vaiheesta riippumatta ovat tervetulleita harjoittelemaan tärkeitä kädentaitoja.

– Tämä on kaivattua, opetusta täydentävää treeniä tulevaisuuden työelämää ajatellen, asiantuntija Emilia Lahdenperä jatkaa.

JAMK on tuttu paikka Emilia Lahdenperälle. Hän on valmistunut sairaanhoitajaksi ja suorittaa parhaillaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa verkostojohtamisen YAMK-koulutusohjelmassa. Lahdenperä on työskennellyt monipuolisesti alalla eri asiakasryhmien kanssa mm. erikoissairaanhoidossa ja ikääntyvien turvapalveluissa.

OpenLabissa opiskelijan on mahdollista treenata mm. näytteenottoa, kanylointia, aseptisesti ja steriilisti työskentelyä ja vaikkapa EKG:n ottamista. Tiloissa voi harjoitella simulaationukeilla sydän- ja hengitysäänten kuuntelua, elvytystä sekä erilaisten laitteiden käyttöä, oli sitten kyseessä infuusio- tai epiduraalipumppu, monitori tai vaikkapa sydäniskuri. Välineistö on OpenLabissa kokonaisuudessaan opiskelijoiden käytettävissä. Opiskelija päättää itse, mitä hän haluaa harjoitella.

– Opiskelijoilta on tullut viestiä, että erilaisten kädentaitojen rennolle kertausharjoittelulle on tarvetta. Tuntien puitteissa kädentaitojen harjoittelun mahdollisuudet ovat rajalliset, joten kaivattiin mahdollisuutta tulla kertaamaan opittuja taitoja. Tavoitteena on kerätä kevään aikana palautetta ja havainnoida labrojen toteutumista, ja hyödyntää tietoa pysyvän mallin kehittämisessä, Lahdenperä kertoo.

Eppu Huttunen ja Jussi Glad tietävät, että vain tekemällä oppii.

Seuraa

OpenLabin toimintaa Jamkin Instagramissa #openlabsjamk

– Haluamme tarjota opiskelijoillemme rennon ja rauhallisen harjoittelualustan, joka tarjoaa mahdollisuuden myös vertais­oppimiseen ja yhteistyötaitojen kehittämiseen. Harjoitteluaika ei sisällä varsinaista opetusta, mutta on tuettua siten, että olen itse paikalla ohjaamassa ja autan tarvittaessa vaikkapa tiedon haussa.

– OpenLab-toiminnan kehittäminen on erinomainen esimerkki palautteeseen tarttumisesta sekä ketterästä yhteistyöstä terveysalan ammattilaisten ja opiskelijoiden kesken! This is JAMK! Lahdenperä nauraa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on järjestää OpenLabiin erilaisia teemapäiviä liittyen esimerkiksi robotiikkaan, kutsua asiantuntijoita vierailulle ja antaa terveydenhuollon laitteiden käyttöopastusta. Myös VR-ympäristössä harjoittelun mahdollisuudet tullaan hyödyntämään. Kansainvälisyyskin halutaan nostaa vahvemmin esiin.

– Opiskelijoilta tulee jatkuvasti hirvittävän hyviä ideoita OpenLab-toiminnan kehittämiseksi, ja heitä kuunnellaan tarkalla korvalla. Haluamme kannustaa opiskelijoitamme positiiviseen kollegiaaliseen yhteistyöhön sekä tukea heitä toimimaan monikulttuurisessa ja moniammatillisessa työyhteisössä, Lahdenperä sanoo. OpenLabeja ja muuta opetusta varten on parhaillaan rakenteilla helposti käyttöön saatava, pysyvä VR-oppimisympäristö, jossa opiskelija voi tutustua virtuaalitodellisuuden keinoin vaikkapa sydämen toimintaan.

TEKSTI PAULIINA HIETALAHTI KUVAT MIKKO VÄHÄNIITTY


Onko yrityksesi kiinnostunut tekemään yhteistyötä OpenLabin kanssa?

Ota rohkeasti yhteyttä:
Emilia Lahdenperä, asiantuntija-hoitaja,
etunimi.sukunimi@jamk.fi,
p. 040 735 4848