4.4.2014

Erikoistuminen nosti Dextilin kasvuun

Dextili Oy ja JAMK tekevät yhteistyötä, josta molemmat osapuolet hyötyvät. Win-win-tilanne onkin kumppanuussopimuksen keskeinen tavoite.

Dextili ja JAMK ovat tehneet yhteistyötä jo muutamia vuosia. Yhteistyö sinetöitiin viime vuonna kolmivuotisella kumppanuussopimuksella, josta erityisesti opiskelijat hyötyvät. JAMKin liiketalouden opiskelijat saavat käytännönläheisiä aiheita harjoitustöihinsä ja pääsevät Dextiliin ”oikeisiin töihin” viiden kuukauden harjoittelujaksollaan.

”Keväällä 2014 meillä on useita JAMKin opiskelijoita harjoittelijoina. Viisi kuukautta kestävä työharjoittelu on liiketalouden opiskelijoille hyödyllinen. Sen kuluessa näkee, millaista taloushallinnon työ on. Opiskelijat pääsevät tekemään kirjanpitoa tilinpäätöksiin saakka”, kertoo Dextili Oy:n toimitusjohtaja Miia Pasanen.

Ennusteiden mukaan osaavista taloushallinnon työntekijöistä on pulaa tulevaisuudessa. Pasanen pitää korkeakouluyhteistyötä yhtenä keinona osaavien työntekijöiden rekrytoinnissa.

”Hyvistä harjoittelupaikoista on kova kysyntä. Harjoittelun toteuttaminen vaatii aktiivista vuoropuhelua harjoittelupaikan ja JAMKin välillä, mikä on onnistunut hyvin Dextilin kanssa”, kertoo liiketoiminnan ja yrittäjyyden lehtori Erica Svärd JAMKista.

Yrityksen juuret Dex Viihteessä

Pihtiputaalta kotoisin oleva Miia Pasanen (39) on JAMKin­ kasvatteja. Laskentatoimen tradenomiksi opiskellut Pasanen päätyi uransa alkuaikoina ohjelmatoimisto Dex Viihde Oy:n kirjanpitäjäksi vuonna 1997.

”Dex Viihteen yrittäjänä tuolloin toiminut Seppo Kahilainen ehdotti, että voisin tehdä kirjanpitoa muillekin kuin ohjelmatoimistolle. Perustimme yhdessä Dextilin, joka aloitti toimintansa muutaman asiakkaan tilitoimistona. Kahilaisen tuki ja kokemus olivat tärkeitä uuden yrityksen alkutaipaleella”, Pasanen muistelee.

Vuonna 2002 Pasanen osti Kahilaisen osuuden Dextilistä ja ryhtyi kehittämään tilitoimistoaan. Kehittämisyhtiö Witas Oy:llä oli ajatus, että Dextili erikoistuisi kiinteistöyhtiöiden ja isännöitsijätoimistojen kirjanpitoon. Palveluista oli pulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

”Yksin en halunnut lähteä isoon kehittämisprosessiin, mutta onneksi Minna Turunen tuli yritykseen töihin, mikä antoi minulle aikaa yrityksen laajentamiseen. Osaamista vahvistaakseni suoritin vielä taloushallinnon KLT-tutkinnon ja isännöitsijän tutkinnon. Tuolloin elettiin vuotta 2004, lapset olivat pieniä ja kiirettä piti”, Pasanen kertoo.

2000-luvun puolivälissä Dextiliin alkoi virrata asiakkaiksi taloyhtiöitä ja isännöitsijätoimistoja erityisesti pääkaupunkiseudulta. Asiakkaita alkoi vähitellen tulla myös muualta Suomesta.

”Osaamisen myötä hyvä maine levisi nopeasti. Vuonna 2005 saimme ensimmäisen palkinnon Keski-Suomen Innosuomi-kilpailussa palveluviennistä, mikä oli selkeä merkki siitä, että kehitimme yritystä oikeaan suuntaan.”

Juuri erikoistuminen on mahdollistanut Dextilin voimakkaan kasvun. Vastaavalla tavalla erikoistuneita taloushallinnon yrityksiä ei Suomessa ole.

”Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden sekä isännöitsijätoimistojen kirjanpito on oma maailmansa. Tavallisesti tilitoimistot hoitavat monien eri alojen yritysten kirjanpitoa. Alan tunteminen merkitsee sitä, että tunnemme hyvin asiakkaidemme tarpeet.”

Toimitusjohtaja kehittää

Alkuvuodesta 2014 Dextilissä tehtiin lähes 500 tilinpäätöstä. Isännöitsijätoimistoja ja taloyhtiöitä on asiakkaina nykyään eri puolilta Suomea.

”Vuonna 2009 aloitimme yhteistyön jyväskyläläisen rakennusalan toiminnanohjausjärjestelmiin erikoistuneen Evry Jydacom Oy:n kanssa. Kun kirjanpito-ohjelmisto liitetään osaksi toiminnanohjausta, asiakkaik­semme tulee myös rakennusliikkeitä”, Pasanen kertoo.

Pasanen aikoo kehittää kasvavan yrityksen organisaatiomallia siten, että vastuuta jaetaan laajemmin. Itse hän haluaa tulevaisuudessa keskittyä yrityksen kehittämiseen.

Teksti ja kuvat: Timo Sillanpää

Dextili

Yritys on perustettu vuonna 1997.
Liikevaihto 8/2013 päättyneellä tilikaudella n. 1,2 Me.
Työntekijöitä 32.
Toimipisteet Pihtiputaalla, Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Pyhäsalmella.

Kumppanuusyhteistyö

Kumppanuusyhteistyö on JAMKin ja yrityksen välistä pitkäaikaista ja kokonaisvaltaista yhteistyötä. Sen tavoitteena on kehittää yhteistyön systemaattisuutta, tuoda laaja-alaisia ratkaisuja yrityksen tarpeiden ja JAMKin tarjonnan yhteensovittamiseksi sekä rakentaa uusia yhteistyön muotoja.
Kumppanuusyrityksen kanssa tehdään kumppanuussopimus, jossa määritellään yhteistyön muodot sopimuskaudella.

Lisätietoja JAMKin kumppanuusyhteistyöstä:

Yrityspalveluasiantuntija Antero Kivelä, p. 0400 865 195.

Takaisin