Kolumni - kohti resurssiviisautta

100 polkupyörää tuleville opiskelijoille

"Sitra ja Jyväskylän kaupunki käynnistivät viime vuonna yhteishankkeen, jonka tarkoituksena on kehittää Jyväskylän alueesta resurssiviisauden edelläkävijä. Kohti resurssiviisautta -hankkeen tavoitteena on etsiä keinoja taloudellisen kasvun, sosiaalisen hyvinvoinnin ja ekologisen kestävyyden lisäämiseen Jyväskylän alueella."

Tämän tavoitteen innoittamana syntyi kaupungin opiskelumarkkinoinnin työryhmässä ajatus käytettyjen tai jopa hylättyjen polkupyörien keräämisestä, kunnostamisesta ja tarjoamisesta uusille opiskelijoille. Arvomme ensi syksynä Jyväskylän yliopistossa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja Humanistisessa ammattikorkeakoulussa opintonsa aloittavien opiskelijoiden kesken 100 tuunattua polkupyörää. Pyörät lahjoitetaan omaksi.

Markkinointi-ihmisellä päässä surisi positiivisten vaikutusten lista: Jyväskylän kaupungin imago, opiskelijat, kierrättäminen, taloudellisuus, liikennekäyttäytyminen, ekologisuus, sosiaalisen median hyödyntäminen. Argumenttilista on vaikuttava.  

Opiskelijakaupungissa resurssiviisaus kukoistaa, usein olosuhteiden pakosta. Mutta nykyään se on  myös muodikasta. Kierrätys, tuunaus ja retroilu ovat ”in”.  60-lukulaiset ruskeankeltaiset kukkakuosit vilahtelevat opiskelijakämppien sisustuksissa ja kirppareilla kiertely on arkipäivää. Pyörien tuunauksen muuttuessa stailaukseksi mietimme seuraavassa vaiheessa jaettavien opiskelijapyörien yhteistä viestiä ja väriä. Kenties somessa kysymme sitäkin opiskelijoilta itseltään.

JAMK, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän pyöräilyseura ja Humanistinen ammattikorkeakoulu aloittivat yhteistyön vauhdilla. Pyörien hankinta, säilytys, tuunaus ja yhteistyökumppaneiden etsintä tuntuvat etenevän kuin itsestään. Syyskuun deadline häämöttää vasta noin puolen vuoden päässä. Paljon on vielä tehtävää, mutta vahva visiomme on jatkaa pyöräprojektia myös tulevina vuosina.

Resurssiviisas projektimme huipentuu 22.9. Kompassilla pidettävään pyörien luovutustapahtumaan. Päivä on myös virallinen autoton päivä. Yhteistyökumppaneiksi ovat jo nyt ilmoittautuneet Jyväskylän kaupunki ja Liikenneturva. Muutama pääyhteistyökumppani on vielä etsinnässä – vinkkinä lukijoille!

Heli Toivola
Markkinointipäällikkö
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

”Muutama pääyhteistyökumppani on vielä etsinnässä – vinkkinä lukijoille!”

Jaa

Takaisin