Mikä on ystäväperheohjelma?

JAMKiin saapuu joka lukuvuosi suuri joukko ulkomaalaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita Euroopasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Afrikan maista sekä Aasiasta. Ystäväperheohjelma tarjoaa heille mahdollisuuden tutustua Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin arkielämän näkökulmasta. Jyväskylän ammattikorkeakoulun kansainvälistymispalvelut koordinoi ystäväperheohjelmaa, jonka tarkoituksena on tutustuttaa ulkomaalaisia opiskelijoita suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan paikallisen ystävän tai perheen kautta. Samalla se tarjoaa ystäväperheelle mahdollisuuden kansainvälistyä, oppia tuntemaan muita maita ja niiden kulttuureita sekä harjoittaa kielitaitoa.

Ohjelmassa toiminta perustuu molemminpuoliseen vapaaehtoisuuteen eikä ystäväperheeltä odoteta taloudellisia uhrauksia tai erityisen ohjelman järjestämistä ystäväopiskelijalle. Perhe ja opiskelija päättävät itse milloin, kuinka usein ja missä merkeissä tapaavat. Ohjelma ei siis anna raameja tapaamiskerroille; jokainen perhe ja opiskelija sovittavat tapaamiset omiin aikatauluihinsa sopiviksi!

Ystäväperheenä voi toimia yhden lukukauden, lukuvuoden tai pidemmän aikaa. Toiminnasta voi välillä pitää taukoa ja jatkaa taas myöhemmin.

Kuka voi osallistua?

Ystäväperheohjelmaan voivat osallistua kaikenlaiset perheet; kyseessä voi olla perhe, johon kuuluu yksi tai kaksi vanhempaa lapsineen tai sitten kyseessä voi olla esimerkiksi pariskunta tai yksi yksittäinen henkilö. Perheen koolla ja koostumuksella ei ole siis väliä, tärkeintä on että haluat(te) lähteä ystäväksi ulkomaalaiselle opiskelijalle ja tutustuttamaan häntä suomalaiseen elämänmenoon!

Mitä tehdä yhdessä?

Ystäväperheohjelmassa opiskelija osallistuu perheen yhteisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Monet meille itsestään selvät asiat voivat tuntua ulkomaalaisista eksoottisilta ja opiskelijan näkökulmasta esimerkiksi talviurheilulajit, ulkona liikkuminen, marjastaminen ja suomalainen ruokakulttuuri voivat tarjota uusia, unohtumattomia elämyksiä.

Kansainvälistymispalvelut järjestää perheille ja opiskelijoille yhteisiä tapahtumia esimerkiksi pikkujoulujen –ja kevätretken merkeissä.

Miten ohjelmaan pääsee mukaan?

Ohjelmaan haetaan lomakkeella, jossa voi kertoa perheen harrastuksista ja esittää ystäväopiskelijaa koskevia toiveita. Kansainvälistymispalvelujen ystäväperhe-järjestelmä yhdistää perheet ja opiskelijat ja antaa molemmille toisen osapuolen yhteystiedot, jonka jälkeen perhe ja opiskelija tapaavat toisiaan omien aikataulujensa ja sopimustensa mukaan.

 

Hae mukaan ystäväperheohjelmaan! Täytä online hakulomake

Lisätietoja ystäväperheohjelmasta

E-mail: friendfamily(at)jamk.fi

Doolittle-Suokas Alison

Doolittle-Suokas Alison

Kansainvälisten asioiden suunnittelija, International Relations Planner
Kansainvälistymispalvelut, International Services
Hallinto, Administration
+358504097568
Näytä lisää

Kokemuksia ystäväperhetoiminnasta

Silvennoisen perhe on ollut ystäväperheohjelmassa mukana jo useamman vuoden. Silvennoiset kertovat, että tapaamiset ystäväopiskelijan kanssa muotoutuvat pitkälti perheen tavanomaisten arkiaskareiden ja harrastusten ympärille. He korostavat, etteivät tapaamiset vaadi erikoisjärjestelyjä, vaan ystäväopiskelija voidaan ottaa mukaan perheen normaaliin elämään.

Ohjelmassa mukana olon ja uusiin opiskelijoihin tutustumisen kautta Silvennoiset kokevat saavansa ”maailman omaan olohuoneeseensa”. Tapaamisten siivellä he kertovat oman kielitaitonsa karttuneen lähes huomaamatta. Lisäksi kanssakäyminen ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa on tuonut uusia näkökulmia suhteessa omaan ympäristöön ja lisännyt kulttuurienvälistä ymmärrystä.

Ulkomaalaisille opiskelijoille tapaamiset suomalaisen ystäväperheen kanssa antavat mahdollisuuden tutustua uuteen kulttuuriin pintaa syvemmältä. Ohjelmassa mukana olleet opiskelijat ovat olleet mielissään päästyään näkemään, millaista suomalainen arkielämä on perheen kotona ja vapaa-ajalla.