AMK-tutkinto

Opiskele sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi

Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri (AMK)

Sähkö- ja automaatiotekniikan ammattilaisille on kysyntää! Uusia asiantuntijoita tarvitaan muun muassa alan suunnittelu- ja myyntitehtäviin. Koulutuksessa opit älykkäistä sähköverkoista, hajautetun energian tuotannosta, IoT:sta ja robotiikasta. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi teollisuuden tuotantolaitoksessa, laitetoimittajalla tai vaikkapa omassa yrityksessäsi. Tutkinnon suoritettuasi työllistymisnäkymäsi ovat siis hyvät.

Hae Opintopolku.fi-palvelussa
Henkilö ohjelmoimassa teollisuusrobotteja
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
40
Hakuaika
16.03.2022 - 30.03.2022
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Opiskelumuodot
Päiväopiskelu
Alkaa
22.08.2022

Sähkö- tai automaatiotekniikan asiantuntijaksi

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuneena osaat soveltaa luonnontieteiden peruslainalaisuuksia oman alasi haasteiden ratkaisemiseksi. Pystyt hyödyntämään ICT-teknologiaa päivittäisessä työssäsi ja sinulla on hyvä sähkötekninen perusosaaminen.

Sähkötekniikkaan suuntautunenaan insinöörinä (AMK) pystyt toteuttamaan sähkösuunnittelua teollisuus- ja kiinteistökohteisiin sekä jakeluverkkoihin. Tunnet yleisimpien sähkökoneiden- ja laitteiden toimintaperiaatteet, ja hallitset suunnittelussa käytettävät laskenta- ja mitoitusmenetelmät sekä suunnittelutyökalujen käytön. Osaat soveltaa suunnittelussa käytettäviä standardeja ja toteuttaa niiden mukaista dokumentointia. Ymmärrät myös sähköturvallisuussäädösten sekä standardien tärkeyden ja kykenet soveltamaan niitä tehtävissäsi.

Automaatiotekniikkaan suuntautuneena insinöörinä (AMK) osaat suunnitella kiinteistöjen, tuotantolinjojen ja yritysten tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia, säätöjä ja käyttöliittymiä. Tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa sekä teollisuuden keskeiset osaprosessit. Osaat myös suunnitella ja toteuttaa ohjausjärjestelmiä ja pystyt arvioimaan eri vaihtoehtoja ohjaus- ja säätöratkaisuiksi.

Opintojen jälkeen sinulla on hyvät valmiudet osaamisesi jatkuvaan kehittämiseen, monipuoliseen viestintään ja tiedonhakuun. Lisäksi sinulla on valmiuksia toimia kansainvälisessä työympäristössä ja yrittäjänä.

Opi ensin perusteet, suuntaa sitten sähkö- tai automaatiotekniikkaan

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa on kaikille yhteisiä matematiikan, fysiikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tietotekniikan ja elinkeinoelämän opintoja. Lisäksi jokainen suorittaa työelämävalmiuksia tukevan opintokokonaisuuden, joka sisältää muun muassa kieli-, viestintä- ja yrittäjyysopintoja.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana valitset, suuntaatko sähkö- vai automaatiotekniikkaan. Opintojen aikana voit valita myös muita itseäsi kiinnostavia opintojaksoja, joilla voit profiloida omaa osaamistasi ammatillisen kiinnostuksesi mukaiseksi. Sinun on mahdollista hyödyntää myös muiden tutkinto-ohjelmien opintotarjontaa. Jokaiseen tutkintoon sisältyy lisäksi laaja harjoittelu ja opinnäytetyö.

Suuntautumisvaihtoehdot

Eri suuntautumisvaihtoehdoilla voit siis kehittää osaamistasi juuri siihen suuntaan kuin itse haluat. Tutustu tarkemmin sähkö- ja automaatiotekniikan suuntautumisiin.

Monet oppimisen tavat

Opintoihisi kuuluu olennaisesti laboratoriotyöskentely, mutta myös luennot sekä projekti- ja ryhmätyöt. Opintoihin sisältyvät harjoitustyöt on suunniteltu siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin työelämän tehtäviä. Joistakin opintojaksoista on tarjolla virtuaalitoteutuksia, mutta pääosin opetus tapahtuu lähiopetuksena.

Opintoihin liittyvän työharjoittelun avulla verkostoidut ja luot tärkeitä suhteita työelämään jo opiskeluaikana. Perehdyt samalla alan yrityksen toimintaan ja sen työtehtäviin. Viiden kuukauden mittaisen harjoittelun voit suorittaa yhdessä tai kahdessa jaksossa.

Opinnäytetyölläsi osoitat valmiutesi soveltaa tietojasi ja taitojasi. Se on osa tutkimuksellista kehitystoimintaa ja työn laajuus on 20 opintopistettä (n. 540 tuntia). Opinnäytetyön toteutat opintojesi loppuvaiheessa itsenäisesti alan yritykselle. Opinnäytetyön suorittamiseksi laadit opinnäytetyöraportin, pidät aloitus- ja päätösseminaarin, suoritat tutkimusopintojakson sekä kuuntelet viisi muuta seminaariesitystä.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi valmistuneelle riittää töitä

Sähkötekniikassa älykkäät sähköverkot, hajautettu energiantuotanto, energiatehokkaat ratkaisut ja sähkökäyttöjen lisääntyminen muun muassa liikenteessä ovat tulevaisuutta. Nyt ja tulevaisuudessa tarvitaankin osaajia näiden teknisten ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.

Automaatiotekniikka on voimakkaasti kehittyvä tekniikan alue, ja automaattisesti toimivien laitteiden ja koneiden, muun muassa robottien, IoT-laitteiden ja konenäön osaamistarve lisääntyy nopeasti. Nopeasti kehittyvä ala tarvitseekin jatkuvasti uusia asiantuntijoita.

Miksi opiskella sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi?

Miksi insinööriopiskelu ehdottomasti kannattaa? Millaista on opiskella sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi? Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat Raakel Vidgren ja Lari Leppänen kertovat. Tallenne Hakijan päivä @Jamk -tapahtumasta (12.11.2021).

Hakuohjeet kevään yhteishakuun

Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.
Usein kysyttyä hakemisesta

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta!
Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK-tutkintoihin 16. - 30.3.2022 klo 15 mennessä.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Veli-Matti Häkkinen

Lehtori, Senior Lecturer
Teollisuustekniikka, Industrial Engineering
Teknologia, School of Technology
+358407167469