uutinen 18.1.2022

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ryhtyy kouluttamaan rakennusmestareita

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ryhtyy kouluttamaan rakennusmestareita ensi vuodesta alkaen. Rakennusmestarikoulutus vastaa alaa jo pitkään vaivanneeseen osaajapulaan.

Kaksi suunnittelijaa huomioliiveissä tehdashallissa katsomassa tietokonetta

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa voi vuodesta 2023 alkaen opiskella rakennusmestarin ammattikorkeakoulututkinnon. Rakennusmestarikoulutus kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön maanantaina 10.1.2022 linjaamiin lisäyksiin korkeakoulujen koulutusvastuissa, joiden tarkoitus on vastata yhteiskunnallisiin osaamistarpeisiin ja vahvistaa nuorten koulutusmahdollisuuksia.

Rakennusmestarin ammattikorkeakoulututkinto sijoittuu Jamkin teknologiayksikköön, jossa toteutetaan jo mm. rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutusta ammattikorkeakoulu- ja ylemmällä ammattikorkeakoulututkintotasolla. Koulutus voi muutoksen myötä alkaa vuonna 2023, mutta tarkempi aloitusajankohta varmistuu myöhemmin.

”Jamkissa on tarvittava osaaminen ja vahvoja työelämäkumppanuuksia, sekä akkreditoidut rakennuslaboratoriot ja rakennusautomaatiolaboratoriot, jotka toimivat erinomaisina oppimisympäristöinä. Kuluvan vuoden aikana tehdään tarkka suunnittelu koulutuksen järjestämiseksi”, toteaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.

Rakennusalaa on vaivannut osaajapula jo vuosikymmeniä. Esimerkiksi Rakennusteollisuus RT ry:n tekemän osaamistarveselvityksen mukaan puutetta on rakennustyömaan työnjohtajista, projektipäälliköistä ja suunnittelijoista.

”Myös Keski-Suomen rakennusalan yritykset ovat pitkäjänteisesti vuodesta 2012 lähtien esittäneet rakennusmestarin koulutusvastuuta Jyväskylän ammattikorkeakoululle. On loistavaa, että voimme nyt korkeakouluna vastata alaa piinanneeseen osaajapulaan”, kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun teknologiayksikön va. johtaja Sami Kantanen.

Rakennusmestarikoulutusta kehitetään vastaamaan alan nykyvaatimuksia ja osaamistarpeita. Pääpaino koulutuksessa onkin työnjohdollisten osaamisten saavuttamisen lisäksi elinkaari- ja kiertotalousosaamisessa, digiosaamisessa sekä logistiikkaosaamisessa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on aiemmin järjestänyt rakennusmestarikoulutusta yhteistyössä sekä Seinäjoen ammattikorkeakoulun että Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutusvastuun myötä rakennusmestarikoulutus saa nyt pysyvämmän jalansijan Keski-Suomessa.

Lue myös: OKM - Korkeakoulujen koulutusvastuita laajennetaan

Lisätietoja:
Sami Kantanen, yksikönjohtaja (va.), teknologia
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. 040 825 7405
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologiayksikkö