uutinen 15.8.2022

Arvokkaat metallit talteen katalyyttien valmistuksesta: DinexHackathon avattu

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa ja Dinex Finland Oy:n toimeksiannosta hakemaan ratkaisuja ja teknologiaa, joiden avulla yritys voi vähentää katalyytin valmistusprosessissa syntyvän jätteen määrää sekä ottaa talteen halutut alkuaineet tuotannon sivuvirroista.

Maapallo, kädet ja vettä

DinexHackathonin tavoitteena on löytää tehokkaampia ratkaisuja, teknologioita ja yhteistyökumppaneita arvokkaiden platinaryhmän metallien ja maametallisten alkuaineiden talteenottoon ja kierrätykseen prosessissa syntyvistä nestemäisistä lietteistä ja pesuvesistä.  

”Ihannetapauksessa nämä alkuaineet saataisiin talteen ja kierrätettäisiin takaisin prosessiin, mikä korvaisi neitseellisiä raaka-aineita. Kiertotaloutta parhaimmillaan!” sanoo tutkija Ari Väliheikki Dinex Finland Oy:stä. 

Dinex Finland Oy kehittää katalyyttitukiaineita, joita pinnoitetaan keraamisiin ja metallisiin katalyyttikennoihin. Pinnoitetut katalyyttikennot ovat keskeisiä yksiköitä diesel- ja kaasukäyttöisten moottoreiden jälkikäsittelyjärjestelmissä, joiden avulla muutetaan haitallisia pakokaasupäästöjä, kuten hiilimonoksidia, hiilivetyjä ja typen oksideja vähemmän haitallisiksi yhdisteiksi, kuten typeksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi. Katalyyttiratkaisuja kehittävä Dinex Finland Oy on yksi kansainvälisen Dinex-konsernin tärkeimmistä teknologiakeskuksista.  

“Odotamme Hackathonista löytävämme haasteeseemme ratkaisun, jonka avulla pystytään parantamaan prosessiamme. Haluamme talteenottaa ja hyödyntää nykyistä tehokkaammin arvometalleja katalyyttien valmistusprosessien sivuvirroista. Toivomme osallistujilta löytyvän monipuolisia ratkaisuja tähän haasteeseen. Tavoittelemme ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävää ratkaisua, jota voimme hyödyntää Suomessa ja tulevaisuudessa myös muissa maissa yhtiömme tehtailla”, kertoo Ari Väliheikki Dinex Finland Oy:n tarjoamista yhteistyömahdollisuuksista ja odotuksista innovaatiokilpailun tulosten suhteen. 

Jamk Biotalousinstituutin johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki kertoo, miksi DinexHackathoniin kannattaa osallistua: ”Osallistujat pääsevät happotestaamaan ideansa ja saavat välittömän palautteen potentiaaliselta asiakkaalta. Hackathon on mahdollisuus uudelle liiketoiminnalle, pitkäkestoiseen yhteistyöhön esimerkiksi tuotekehityksessä toimeksiantajayrityksen kanssa. Finalistit saavat monialaisen asiantuntijatiimin sparraajiksi ratkaisujen hiomisessa, eikä pidä unohtaa verkostoja, jotka hackathonissa rakentuvat!” 

DinexHackathoniin on aikaa ilmoittautua 15.9.2022 saakka, jonka jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Hackathon-haaste huipentuu 10.11.2022, jolloin valitaan voittaja tai useampi voittajaehdotus. 

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tarkemmat ohjeet DinexHackathoniin löytyvät BioPaavon sivuilta.

Biotalouden yrityskiihdyttämö Saarijärvelle (BioPaavo) –hanketta toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti, ja sitä rahoittaa Keski-Suomen liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella sekä Sitra ja Saarijärven kaupunki. 

Lisätietoja: 
www.biopaavo.fi  

Annimari Lehtomäki, Johtava Asiantuntija 
[email protected] 
p. 050 464 2563 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Ari Väliheikki, Tutkija 
[email protected]  
puh. +358 40 743 0767 
Dinex Finland Oy 

Dinex Finland Oy on osa maailmanlaajuista tanskalaista Dinex-konsernia, jolla on pitkä kokemus kaupallisista jälkikäsittelyjärjestelmistä jo vuodesta 1982. Dinex on johtava maailmanlaajuinen innovatiivisten pakokaasu- ja päästönhallintatuotteiden ja -ratkaisujen valmistaja ja jakelija erityisesti raskaan liikenteen käyttöön, diesel- ja kaasukäyttöisiin moottoreihin ja teollisuuteen. Jatkuvasti kasvava yli 20 000 osanumeron ja kokonaisten järjestelmien valikoima kattaa laajan valikoiman äänenvaimentimista, antureista ja muista pakokaasutarvikkeista edistyksellisiin jälkikäsittelyjärjestelmiin omilla katalyyttipinnoitteilla ja -kennoilla.