uutinen 25.11.2021

Suomalainen musiikkikampus 20 vuotta: tutkivaa taidetta ja luovaa tutkimusta

Tiistaina 23.11.2021 vietettiin Suomalaisen musiikkikampuksen 20-vuotista taivalta. Oppilaitosrajat ylittävässä musiikin koulutuksen ja tutkimuksen osaamiskeskittymässä opiskelee jo n. 600 JAMKin ja Gradian opiskelijaa. Myös Jyväskylän yliopiston opiskelijat osallistuvat moniin yhteisiin Musiikkikampuksen toimintoihin.

Suomalainen musiikkikampus 20 vuotta: tutkivaa taidetta ja luovaa tutkimusta.jpeg

Ajatus Suomalaisesta musiikkikampuksesta syntyi 23.11.2000, kun Hannu Ikonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, Hannu Perälä Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä ja Jukka Louhivuori Jyväskylän yliopistosta olivat lounaalla ravintola Vesilinnassa.

Tästä lähdettiin rakentamaan Suomalaista musiikkikampusta, josta on 20 vuodessa muodostunut Jyväskylään ainutlaatuinen musiikkikoulutuksen ja -tutkimuksen osaamiskeskittymä.

Yli 600 opiskelija ja 1000 taiteen harrastajaa

Suomalainen musiikkikampus on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteinen soveltavan taiteen, musiikin koulutuksen ja -tutkimuksen yhteisö. 

Suomalaisen musiikkikampuksen laajennus valmistui vuoden 2021 alussa. Saman katon alla on tällä hetkellä JAMKista ja Gradiasta noin 600 opiskelijaa, jotka voivat hyödyntää monipuolisesti oppilaitosten opintotarjontaa ja osallistua yhteisiin, työelämälähtöisiin tuotantoihin. Opiskelijoiden lisäksi Musiikkikampuksella kokoontuu suuri joukko musiikin ja tanssin harrastajia. Taiteen perusopetukseen osallistuu noin 1000 lasta ja nuorta. 

Tiloja käyttävät myös Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen musiikkikoulutus ja Schildtin lukion musiikkilinja. Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos toimii lähes naapurissa Musica-rakennuksessa. Sen opiskelijat osallistuvat moniin yhteisiin Musiikkikampuksen toimintoihin.

”Näissä moderneissa yhteisissä tiloissa pääsemme kehittämään soveltavan taiteen kehittämisyhteisöä aivan uudella otteella ja upeista lähtökohdista”, sanoo Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen.

Tuorein esimerkki monialaisesta yhteistyöstä on Suomalaisen musiikkikampuksen suurtuotanto Uponnut kaupunki. Kahden vuoden aikana tuotantoon osallistui yli 500 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, yli 100 korkeakouluopiskelijaa ja yli 500 taiteen harrastajaa taiteen perusopetuksen ryhmistä. Lisäksi tuotantoon kuului yhteistyö neljän eri alakoulun kanssa.

Ensi vuonna Musiikkikampuksen yhteistuotanto on barokkiooppera Xerxes. Suomalaisella musiikkikampuksella järjestetään vuosittain yli 300 tapahtumaa, livenä tai striimattuna. Gradian media-alan opiskelijat ovat mukana tuotannoissa.

JAMK, Gradia ja Jyväskylän yliopisto muodostavat EduFutura Jyväskylän, joka luo opiskelijoille ristiinopiskelumahdollisuuksia EduFutura-oppilaitosten välillä. Suomalainen musiikkikampus on yksi EduFuturan kärkialoista.

Musiikkikampuksella 20-vuotisjuhlat; soitinlahjoituksia ja stipendejä

Suomalaisen musiikkikampuksen 20-vuotisjuhlia vietettiin tiistaina 23. marraskuuta. Tätä juhlistettiin koko päivän ajan monipuolisella kattauksella, josta sai käsityksen, mitä Suomalainen musiikkikampus on nyt ja mihin se on kehittymässä.  

Pääjuhlaan kokoontui Suomalaisen musiikkikampuksen toimijoita ja opiskelijoita vuosien varrelta. 

EduFutura-johtoryhmän tervehdyksen toi rehtori Vesa Saarikoski Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. ”Suomalaisella musiikkikampuksella tehdään vaikuttavaa yhteistyötä. Yhdessä olemme enemmän; sen voi hyvin todeta täällä Musiikkikampuksella”, Saarikoski sanoi.

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénin puheessa luotiin katsaus taiteen ja kulttuurin merkitykseen tulevaisuudenrakentajana. Myös hän näkee Suomalaisen musiikkikampuksen verkostona, jossa yhdistyy korkean osaamisen ja yhteistyön voima.

Juhlassa jaettiin opiskelijoille stipendejä, joiden tuotto kertyi kesällä järjestetystä konsertista ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön lahjoituksesta. Stipendit saivat JAMKin opiskelijat Hanne Kivioja laulupedagogiikan opiskeluun, Tuomas Eronen musiikin ainejärjestöjen yhteistyön edistämiseen, Jaakko Antola konserttien toteuttamiseen Maj Lind -kilpailua varten ja Melina Meriläinen Xerxes-oopperan kustannukseen sekä Monika Wolfmayr ja hänen tiiminsä Band Lab -toimintaan Gradialla.

Musiikkikampukselle on osoitettu myös soitinlahjoituksia. Pentti ja Irma Johansson ovat testamentanneet Musiikkikampuksen opiskelijoille pianon, viulun ja mandoliinin. Viulu lahjoitettiin JAMKin musiikkipedagogian opiskelija Linda Kämäräiselle. Mandoliini luovutettiin opiskelija Johanna Jeloselle Gradian Schildtin lukiosta. Piano on luovutettu jo aikaisemmin musiikkikasvatuksen opiskelija Antti Lipposelle Jyväskylän yliopistosta.

Lisätietoja:
Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen, 040 528 3762, hannu.ikonen@jamk.fi
www.musiikkikampus.fi