uutinen 6.9.2021

Huomio kylien turvallisuuteen – Kylämme.fi auttaa kyläsuunnitelman teossa

Kylämme.fi-kyläsuunnitelmapalvelu on Keski-Suomen Kylät ry:n maksuton työkalu kaikille suomalaisille kylille ja asukasyhteisöille, jotka haluavat kehittää yhteisönsä toimintaa pitkällä tähtäimellä. Samalla sivusto toimii kunkin kyläsuunnitelman kotisivuna.

Huomio kylien turvallisuuteen – Kylämme.fi auttaa kyläsuunnitelman teossa.png

Kyläsuunnitelma on yhteisön yhteinen näkemys siitä, millainen kylän halutaan pitkällä tähtäimellä olevan ja mitä tavoitteiden eteen ollaan valmiita tekemään. Kyläsuunnitelmaan kuuluu myös kyläturvallisuussuunnitelma, joka on kyläläisten näkemys riskeistä ja vaaranpaikoista sekä niihin liittyvistä toimenpiteistä. 

Keväällä 2021 Keski-Suomen Sydänpiiri ry:n ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Auttavat kylät -kyläturvallisuushankkeessa Kylämme.fi-palveluun lisättiin kyläturvallisuusosio, josta suunnitelmat saa jokaisen omaan käyttöön. 

– Monella kylällä kyläsuunnitelma jo on, mutta turvallisuusasioita on käsitelty vähän tai suppeasti. Havaitsimme, että kylien on helpompi käsitellä turvallisuusasioita erillisenä kokonaisuutena, Auttavat kylät -hankkeen projektipäällikkö Outi Raatikainen kertoo.

Kylämme.fi-palvelun käyttäminen ei vaadi rekisteröityä yhdistystä, vaan palvelu on avoin myös esimerkiksi kylätoimikunnille. Tutustu Kylämme.fi-palveluun osoitteessa www.kylamme.fi.

Turvallisuuden kehittäminen koetaan Keski-Suomen kylissä tärkeäksi

Auttavat kylät -hankkeessa kyläturvallisuussuunnitelmien laatimisessa on päästy liikkeelle yhdentoista kylän kanssa.

– Syksyn aikana hankkeessa kyläturvallisuussuunnitelmien työstämistä jatketaan myös uusien kylien kanssa. Keskisuomalaisten kylien kannattaakin olla nyt aktiivisia hankkeen suuntaan, sanoo Auttavat kylät -hankkeen projektikoordinaattori Saija Ylönen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Kylämme.fi-palvelu luotiin 2017-2019 Keski-Suomen Kylät ry:n ja Leader JyväsRiihen Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hankkeessa. Kyläturvallisuusosio on luotu Keski-Suomen Sydänpiiri ry:n ja JAMKin Auttavat kylät -hankkeessa (2021-2022). Hankkeiden rahoittajana on toiminut EU:n maaseuturahastosta Keski-Suomen ELY-keskus.  

Kylämme.fi-palvelusta kiinnostuneille järjestämme kaksi maksutonta webinaaria:

  • ma 6.9. klo 18.00-19.30
  • pe 10.9. klo 10.00-11.30

Lisätietoa ja liittymisohjeet löydät osoitteesta www.keskisuomenkylat.fi.

Lisätietoja:

Outi Raatikainen
Auttavat kylät -hankkeen projektipäällikkö
Keski-Suomen Sydänpiiri ry
044 4914 457
etunimi.sukunimi@sydan.fi

Saija Ylönen
Auttavat kylät -hankkeen projektikoordinaattori
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
050 350 4081
etunimi.sukunimi@jamk.fi

Reena Laukkanen-Abbey
Keski-Suomen kyläasiamies
Keski-Suomen Kylät ry
0400 738 205
toimisto@keskisuomenkylat.fi