uutinen 7.10.2019

JAMKin räjähdeinnovaatio palkittiin Viitasaaren Keksintöjen Viikolla

Think Finland Oy on myöntänyt vuoden 2019 kunniakirjan tunnustuksena pitkästä ja ansiokkaasta työstä keksijöiden ja keksintöjen parissa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK) projekti-insinöörinä työskentelevälle Mauno Harjulle. JAMKin toteuttamassa ANST-hankkeessa patentoitiin ratkaisu turvatyynyjen kaasuntuottamiseen käytetyn ammoniumnitraatin räjähdysvoiman vakioimiseksi lämpötilavaihteluista riippumatta. Palkitseminen tapahtui lauantaina 5.10. Viitasaaren Keksintöjen viikon yhteydessä.

Vuosittaisen kunniakirjan saajan valitsee Think Finland Oy:n perusosakkaista muodostuva 25 henkilön raati. Osakkaat edustavat monialaisesti eri aloja aina insinööreistä ja arkkitehdeistä kansainvälistymisosaajiin.

– Keksinnöt eivät synny hetkessä, vaan ne vaativat usein vuosiakin aikaa. Keksijän työ on lähtökohtaisesti kovin yksinäistä. Jos keksijällä on ympärillään taustaorganisaatio, kuten JAMK, puurtaminen on mielekkäämpää, toteaa Think Finlandin hallituksen jäsen Harri Hämäläinen.

– Arvostan saamaani tunnustusta korkealle. Myöntäjänä on osakeyhtiö, joka käyttää yksityistä pääomaansa innovaatiotoiminnan tukemiseen. Tämä tuntuu erityisen tärkeältä keksijän näkökulmasta, räjähdeinnovaation keksijä Mauno Harju sanoo.

Harjun vetämässä hankkeessa patentoitiin ratkaisu ammoniumnitraatin valmistamiseksi niin, että turvatyynyjen räjähdysvoima pysyy vakiona ja se on ennustettavissa lämpötilan vaihteluista riippumatta. Perinteisesti käytössä oleviin ja markkinoille nouseviin aineisiin verrattuna ANST™ on myrkytön, helppo kierrättää, halpa ja helposti saatavissa.

JAMK on patentoinut ratkaisun ANST™-nimellä. Suomessa patentoidusta ratkaisusta on jätetty myös PCT-hakemus kansainvälistä patentointia varten. JAMK etsii nyt teollisia kumppaneita hyödyntämään keksintöä.

Lue myös: JAMKin räjähdeinnovaatio ratkaisi turvatyynyvalmistajan miljardiongelman

Lisätietoja:
FT Mauno Harju, projekti-insinööri
P. 040 768 1931
mauno.harju(a)jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Harri Hämäläinen, hallituksen jäsen
p. 040 732 0187
harri(a)thinkfinland.fi
Think Finland Oy