Tutkinto-opiskelija

Opiskeluterveydenhuolto

Tervetuloa YTHS:lle!

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle korkeakoulukouluopiskelijana yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia.

Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet AMK- tai YAMK-tutkintoa suorittava opiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle.

Ensisijainen lähipalvelupisteesi on Jyväskylässä. Tarvittaessa voit kuitenkin saada ajanvarausluvan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n palvelupisteeseen. Digitaaliset asiointi- ja etäpalvelut ovat käytössäsi paikasta riippumatta.

Asiointi - myös etänä

Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin tapahtuu hoidontarpeen arvioinnin kautta, katso lisätietoa YTHS:n verkkosivuilta. Palvelupisteiden yhteystiedot ja aukioloajat löydät myös verkkosivuilta.

YTHS:n kanssa voit asioida myös verkossa ja etänä. Self on opiskelijan oma verkkopalvelu, jonka kautta voit muun muassa ylläpitää yhteystietojasi, hallinnoida ajanvarauksia ja täyttää esitietolomakkeita, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Lue lisää Selfistä ja kirjaudu sen käyttäjäksi heti opintojesi alussa.

Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle

Kaikki YTHS:n palveluihin oikeutetut opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle. Sinun tulee maksaa maksu riippumatta siitä, käytätkö YTHS:n palveluja vai et. Vastaanotoista ei peritä maksua. Katso tietoja maksamisesta ja maksuaikataulu Kelan sivuilta. HUOM. Kela ei lähetä sinulle laskua, vaan sinun tulee hoitaa maksaminen omatoimisesti kaksi kertaa vuodessa.

Opiskelijan terveystietoa verkossa

Löydät terveystietoa YTHS:n terveystietopankista, jonne on koottu laaja valikoima artikkeleita liittyen opiskelijan terveyteen, sairauksiin, mielenterveyteen ja suunterveyteen.

Vaihto-opiskelijat ja ulkomaiset opiskelijat

Lain mukaan oikeus opiskeluterveydenhuoltoon on vain suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavilla läsnäolevilla opiskelijoilla.

Jos olet ulkomailta Suomeen tuleva vaihto-opiskelija, et tällöin suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, joten sinulla ei ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluja. EU-kansalaiset voivat käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita. Muista maista tulevilla opiskelijoilla on oltava yksityinen sairausvakuutus.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, sinun on maksettava terveydenhoitomaksu läsnäololukukausilta myös silloin, kun suoritat opintojasi ulkomailla. Sillä ei ole väliä, missä asut.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut poissaolevaksi lukukaudelta, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.