Tutkinto-opiskelija

Opiskeluterveydenhuolto

Tervetuloa YTHS:lle!

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. Opiskeluterveydenhuollon asiantuntija tarjoaa sinulle yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisösi hyvinvointia.

Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet AMK- tai YAMK-tutkintoa suorittava opiskelija ja olet ilmoittautunut lukuvuodelle läsnä olevaksi.

Ensisijainen lähipalvelupisteesi on Jyväskylässä. Tarvittaessa voit kuitenkin saada ajanvarausluvan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n palvelupisteeseen. Digitaaliset asiointi- ja etäpalvelut ovat käytössäsi paikasta riippumatta.

Faktat haltuun! 

Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.

Ota Self käyttöön!

Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukuvuoden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.

Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti. Kelalle maksettu korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kattaa kaikki YTHS:n palvelut. Vastaanotoista emme peri maksua. Muistathan siirtää tai perua aikasi ajoissa, niin vältyt käyttämättä jääneen vastaanoton maksulta. Lue lisää: yths.fi/maksut.

Vaihto-opiskelijat ja ulkomaiset opiskelijat

Lain mukaan oikeus opiskeluterveydenhuoltoon on vain suomalaisessa korkeakoulussa tutkintoa suorittavilla läsnäolevilla opiskelijoilla.

Jos olet ulkomailta Suomeen tuleva vaihto-opiskelija, et tällöin suorita korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, joten sinulla ei ole oikeutta käyttää YTHS:n palveluja. EU-kansalaiset voivat käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita. Muista maista tulevilla opiskelijoilla on oltava yksityinen sairausvakuutus.

Jos suoritat korkeakoulututkintoa suomalaiseen korkeakouluun, sinun on maksettava terveydenhoitomaksu läsnäololukukausilta myös silloin, kun suoritat opintojasi ulkomailla. Sillä ei ole väliä, missä asut. 

Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita. Lue Kelan sivuilta, miten sinun pitää toimia, jos kuulut toisen EU- tai Eta-maan, Sveitsin tai Ison-Britannian sosiaaliturvaan.

Jos suoritat tutkintoa suomalaiseen korkeakouluun ja olet ilmoittautunut poissaolevaksi lukukaudelta, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua.