Urheiluliiketoiminta ja -tutkimus

Jamkin Sport Business -tiimi tarjoaa tutkimus- ja kehittämispalveluita urheilu-, liikunta- ja elämysliiketoiminnan alalla toimiville yrityksille, seuroille ja lajiliitoille. Tiimimme kouluttaa alan nykyisiä sekä tulevia ammattilaisia urheilujohtamisen ja -markkinoinnin asiantuntijoiksi. 

Palveluitamme ovat tapahtumien vaikuttavuus- ja katsojatutkimukset, kuten erilaiset selvitykset tapahtuman taloudellisesta tai sosiaalisesta vaikuttavuudesta, asiakkaiden tapahtumakokemuksesta, asiakkaiden arvoista, asiakas- ja liikekumppaneiden odotuksista sekä tyytyväisyydestä. Lisäksi toimimme kehittämiskumppanina valtakunnallisesti yksityisen ja julkisen sektorin urheilu- ja liikuntatoimijoille. 

Me Sport Business -tiimissä uskomme, että menestyksellinen liiketoiminnan kehittäminen urheilujärjestöissä ja yrityksissä vaatii ammattimaista tiedolla johtamista. Tuomme tutkimuksissamme viimeisimmän teoreettisen tiedon asiakkaidemme käyttöön ja takaamaan toimintamme laadun.

Urheiluliiketoiminnan tutkimusta

Sport Business -tiimimme on toteuttanut useita tutkimusprojekteja sekä Suomessa että kansainvälisesti. Olemme tutkineet ja kehittäneet urheiluliiketoimintaa asiakkaidemme sidosryhmien näkökulmista. Palvelujamme ovat esimerkiksi:

  • tapahtumatutkimukset
  • tapahtuman taloudellisen ja sosiaalisen vaikuttavuuden tutkimukset
  • asiakas- sekä kumppanityytyväisyystutkimukset
  • fanien ja tapahtumakävijöiden katsojaelämystutkimukset
  • kuluttajakäyttäytymiseen liittyvät arvotutkimukset
  • bränditutkimukset
  • uusasiakashankintatutkimukset
  • vapaaehtoistoiminnan tutkimukset
  • toimialaselvitykset ja -kartoitukset
  • muut räätälöidyt urheiluliiketoiminnan tutkimuskokonaisuudet

Urheiluliiketoiminnan tutkintokoulutus

Jyväskylän ammattikorkeakoulun tradenomiopinnoissa voi erikoistua urheiluliiketoimintaan. Tämä yhdessä Master-opinnoistamme löytyvän Sport Business Management -MBA-ohjelman kanssa muodostavat urheiluliiketoiminnan johtamisen opintopolun ammattikorkeakoulututkinnosta maisteritutkintoon saakka. Opinnot ovat Englannin kielellä ja tarjoavat paljon valmiuksia kansainvälistymiseen.

Molemmat koulutukset ovat läheisesti yhteydessä urheiluorganisaatioihin ja suunniteltu edistämään Suomen urheilu- ja liikuntatoimialaa. Opintoihin on yhdistetty nykyaikaisen urheiluliiketoiminnan tutkimusmenetelmät. 

E-urheilu kasvaa Suomessa

E-urheilun nopea kasvu ja sen merkitys on laajasti tunnustettu. Sport Business -tiimimme on edelläkävijänä tutkinut tätä lupaavaa urheiluliiketoimintaa. Vuonna 2018 toteutuimme selvityksen e-urheilutoiminnasta Jyväskylässä. Jamk GamePit Pro on huippuluokan e-urheilutila, joka on vuokrattavissa mm. tiimien harjoittelukäyttöön, yritysten ryhmäytymiseen, kokoustilaksi, tai kaveriporukan peli-iltaan. 

WRC Secto Rally Finland

Sport Business by Jamk on toteuttanut AKK Sports Oy:lle lukuisia tutkimusprojekteja. Tutkimuksissa on selvitetty mm. rallikatsojien, rallitiimien ja tapahtuman yhteistyökumppaneiden tyytyväisyyttä ja motiiveita sekä arvoja, tapahtuman taloudellisia sekä sosiaalisia vaikutuksia isäntäkaupungille, rallin brändi-imagoa ja katsojakokemuksen tärkeimpiä elementtejä. Myös osallistumatta jättäneiden motiiveja on selvitetty.

Kansainvälisiä kumppaneitamme

Alta löydät esimerkkejä kansainvälisistä kumppaneistamme sekä projekteista, joissa olemme mukana, kuten EU-rahoitteinen Sustainable Sport Management -projekti.

Ota yhteyttä

Aila Ahonen

Yliopettaja, Principal Lecturer
Global Competence, Global Competence
Liiketoiminta, School of Business
+358505921143

Heikki Peltonen

Tuntiopettaja, Lecturer
Global Competence, Global Competence
Liiketoiminta, School of Business
+358504786555

Aki Laaksonen

Lehtori, Senior Lecturer
Global Competence, Global Competence
Liiketoiminta, School of Business
+358406712080