Muutosten ja yhdistymisten vuosi

Vuosi 2021 ei tuonut mukanaan kaivattua ulospääsyä koronapandemiasta, mutta Jamkissa on siitä huolimatta puskettu sinnikkäästi eteenpäin. Erityisen isoja muutoksia on tapahtunut Jamkin johdossa: ammattikorkeakoulu sai uuden hallituksen kuntavaalikauden vaihtuessa ja samoihin aikoihin valittiin uusi rehtori, kirjoittaa lokakuussa 2021 Jamkin hallituksen puheenjohtajana aloittanut Bella Forsgrén. 

Bella Forsgren

Allekirjoittaneelle on ollut suuri ilo ja kunnia keskisuomalaisena kansanedustajana päästä luotsaamaan viime syksystä alkaen Jamkia yhdessä rehtori Vesa Saarikosken kanssa. Haluan jo tässä vaiheessa kiittää Vesaa siitä, kuinka jouhevasti yhteistyö on lähtenyt käyntiin. 

Jamkiin tutustuessani olen vaikuttunut henkilöstön osaamisesta ja omistautumisesta työhön. Haluankin kiittää henkilöstöä siitä, kuinka ammattitaitoisesti he ovat luovineet läpi pitkän korona-ajan. Myös opiskelijoiden motivaatio on välittynyt siitäkin huolimatta, että korona on vaikuttanut yhteisöön monin tavoin.  

Jo edellisenä vuonna tehty digiloikka on vuoden 2021 aikana vakiintunut osaksi opetusta. Nyt, kun yhteiskunta on taas jälleen vapaampi, on aika palata takaisin lähiopetukseen. Digitaaliset oppimisympäristöt ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen soveltuvilta osin. 

Erityisen innoissani olen siitä, että Jamkissa on otettu askel kohti kansainvälisestikin merkittävää liikunnan ja hyvinvoinnin tutkimuksen edistämistä, kun Likes yhdistyi osaksi ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikköä.  

Näen, että Likesin ja Jamkin yhdistyminen tarjoaa entistä parempia mahdollisuuksia kehittää kansallisia liikunnan toimintamalleja sekä lähentää liikunnan tutkimusta ja käytännön työelämää. Samalla Jyväskylän rooli liikuntapääkaupunkina vahvistuu entisestään. 

Jamkissa kehittyy koko ajan laajempi joukko tulevaisuuden osaajia: Joka vuosi valmistuu yli 1500 opiskelijaa kahdeksalta eri alalta.  Näenkin itse, että ammattikorkeakoulut ovat keskeinen osa tulevaisuuden työkalupakkia. 

Tarvitsemme ilmastonmuutoksen, luontokadon, globalisaation, työn murroksen ja muiden megatrendien myötä entistä enemmän sekä tutkimusta että käytännön osaamista laajoista kokonaisuuksista. Yhteiskunnallisen muutoksen menetelmät ja jatkuva oppiminen ovat jo nyt kovaa valuuttaa – ja molempia tarjoaa oma ammattikorkeakoulumme. 

Bella Forsgrén, hallituksen puheenjohtaja