asiakastarina

ValtraHackathonin haaste: Kuinka saada työkoneiden data hyötykäyttöön?

Teksti
Oskari Villanen
Kuva
Tero Takalo-Eskola

ValtraHackathon-innovaatiokilpailu toteutetaan osana Jyväskylän ammattikorkeakoulun biotalouden yrityskiihdyttämön eli BioPaavon palvelua. Valtran toimeksiantona käynnistyneen ValtraHackathonin tavoitteena on löytää Valtralle uusia yhteistyökumppaneita ja innovatiivisia ratkaisuja, joilla voidaan hyödyntää Valtran työkoneiden tuottamaa dataa.

Annimari Lehtomäki ja Mikko Lehikoinen näyttelytilassa traktorin edessä

”Your working machine” on Valtran tuttu slogan, joka sisältää ajatuksen työkoneen henkilökohtaisuudesta ja työkoneen räätälöitävyydestä käyttäjänsä tarpeisiin. Nykypäivän traktorit ovat moderneja kokonaisuuksia, joissa yhdistyy huomattava määrä erilaisia teknologisia sovelluksia ja innovaatioita. Monipuolisten ominaisuuksiensa myötä traktorit myös suoriutuvat entistä monipuolisemmista tehtävistä ja sitä myöten myös tuottavat entistä enemmän dataa. ValtraHackathon on innovaatiokilpailu, joka pyrkii löytämään tälle datalle konkreettisia käyttötarkoituksia.

”Olemme Valtran toimeksiannosta käynnistäneet tammikuun alussa osana Jamkin Biotalousinstituutin BioPaavo-palveluja ValtraHackathon­-innovaatiokilpailun. Valtran työko­neet tuottavat valtavia määriä telemetriadataa, joka haluttaisiin nyt ottaa hyötykäyttöön. Erilaiset tätä dataa hyödyntävät sovellukset, joiden avulla työkoneen käyttäjä pystyy tekemään entistä tehokkaampia ja parempia reaaliaikaisia ratkaisuja, ovat ValtraHackathonin ensisijaisena kiinnostuksen kohteena. Pyrimme löytämään ValtraHackathonin avulla uusia osaajia ja tiimejä, jotka voisivat näitä ratkaisuja Valtralle tarjota”, Jamkin BioPaavon ja ValtraHackathonin johtava asiantuntija Annimari Lehtomäki kertoo.

Mahdollisuuksia ja uusia näkökulmia

Valtralla Hackathon nähdään mahdollisuutena verkostoitua ja saada organisaation ulkopuolista näkökulmaa heille itselleen tutuista teemoista. 

”Potentiaalihan tällä datalla on aivan valtava. Meillä on tottakai ensimmäisenä mielessämme asiakas eli kuinka voisimme tarjota Valtran koneiden käyttäjille lisäarvoa ja entistä monipuolisempia palveluita. Koneiden keräämän datan avulla voimme tulevaisuudessa esimerkiksi tehostaa koneiden polttoaineenkulutusta, sijaintitietojen hyödyntämistä, lämpötilan tarkkailua ja monia muita osa-alueita. Tähän pohjautuen haluaisimme rakentaa esimerkiksi algoritmeja, jotka automaattisesti optimoisivat koneen toimintoja kerätyn datan pohjalta”, Valtran markkinointijohtaja Mikko Lehikoinen kertoo.