artikkeli

Tutkija Katariina Korniloff vie monialaisen kuntoutuksen oppeja maailmalle

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Katariina Korniloffin kotialbumi

Tieteellinen tutkimus ja triathlon ovat kovaa kestävyyttä ja monipuolista kokonaisuuksien hallintaa vaativia lajeja. Työ vie Kuntoutusinstituutin johtavaa tutkijaa Katariina Korniloffia välillä kuukausiksi kaukomaille, mutta vapaalla digitaalisen kuntoutuksen asiantuntija latautuu lähisuvun kanssa Saimaan vesistöjen äärellä.

Tutkija Katariina Korniloff kuvattuna Ruandassa

Katariina Korniloff, johtava tutkija, Kuntoutusinstituutti

Minusta piti tulla diplomi-insinööri. Lappeenrantalaisena lukiolaisena lähdin toteuttamaan sitä visiota Helsinkiin. Opiskelin matematiikkaa, kemiaa ja ravitsemustieteitä, mutta aika pian totesin, ettei se ollutkaan minulle oikea tie. Hakeuduin opiskelemaan fysioterapiaa, muutin Jyväskylään, ja sillä väylällä oikeastaan olen yhä. 

Olen töissä digitaalisen kuntoutuksen tutkija ja esihenkilö, sekä liikunnallisen ja digitaalisen kuntoutuksen dosentti. Sen lisäksi olen myös puoliso ja kolmen lapsen äiti, jolle oma aika on erittäin merkityksellistä. Isäni on vienyt minua pienestä pitäen kestävyysliikunnan pariin – olen hiihtänyt, soutanut ja juossut kilpaa koko elämäni. Kun ikää tuli hieman lisää, kaipasin urheiluun uutta monipuolisuutta. Niin löysin triathlonin, joka vei mennessään ja on tärkeä osa vapaa-aikaani.

Väitöskirja on tutkijan ajokortti

Fysioterapian opinnoissa ymmärsin, että kliininen työ ei ole minua varten, vaan haluan kehittää ja tutkia alaa enemmän. Jatkoin terveystieteiden maisteriopintoihin ja siitä edelleen kohti jatko-opintoja. Tämä orientaatio sai vahvistusta työskennellessäni välissä keskussairaalassa tutkimusfysioterapeuttina erittäin kokeneiden tutkijoiden kanssa.

Jotta voi toimia tutkijana, on tehtävä väitöskirja. Ajattelen sitä ajokorttina tutkijan uralle. Yliopistolla tutkimusala on yleensä suhteellisen kapea ja siinä mennään syvälle. Vaikka viihdyin, kaipasin vähän erilaista lähestymistapaa.

Tulin Jamkiin vuonna 2017 TKI-asiantuntijan nimikkeellä, joka vaihtui pian vanhemmaksi tutkijaksi. Taloon tullessani olin hyvinvointiyksikön ja koko Jamkin ensimmäisiä, jollen ihan ensimmäinen tutkimusorientaatiolla palkattu työntekijä. Alku oli siinä mielessä yksinäistä aikaa – kaipasin työkaveria, joka puhuisi ja ajattelisi samaa “tutkimuksen kieltä”.

Nyt työskentelen Kuntoutusinstituutissa johtavana tutkijana ja tutkimustiimin vetäjänä. Meitä on tiimissä jo yksitoista tutkijanuran eri vaiheissa olevaa kollegaa. Monialainen kuntoutus on yksi Jamkin vahvuusaloista, ja olemme pystyneet strategisesti kasvattamaan ja vakiinnuttamaan tutkimustoimintaamme erinomaiselle tasolle. Voimme olla ylpeitä edelläkävijöitä!

Akateemisella kentällä me ammattikorkeakouluissa työskentelevät tutkijat olemme edelleen altavastaajia, mikä näkyy esimerkiksi rahoitushauissa. Moni ei edes tiedä, että ammattikorkeakouluissa tehdään soveltavaa tutkimusta. Asemamme tutkimuskumppanina on kuitenkin jatkuvasti vahvistuva ja teemme paljon yhteistyötä esimerkiksi suomalaisten yritysten kanssa. Sellaiset tutkimushankkeet ovat äärimmäisen opettavaisia ja vastaavat yhteiskunnallisiin kehittämistarpeisiin.

Jamkissa saa toteuttaa itseään laajasti

Kansainvälisyys on luonnollinen osa tutkijan työtä. Meillä Kuntoutusinstituutissa globaalia toimintaa lähdettiin tietoisesti kehittämään, kun asiantuntijaksi palkattiin kollegani Murtosen Kari-Pekka, jolla oli oikeanlainen ote ja osaaminen. Olemme perehtyneet erityisesti digitalisaation mahdollisuuksiin kuntoutuksessa, ja hankesalkku on kasvanut teeman ympärillä jo useamman miljoonan suuruiseksi muutamassa vuodessa. Merkittävä rahoittaja meille on ollut Business Finland, jonka tuella olemme pystyneet yhdessä suomalaisten yritysten ja kansainvälisten kumppanien kanssa toteuttamaan tutkimusyhteistyötä Itä-Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Pyrimme parantamaan kuntoutukseen pääsyä skaalaamalla digitaalisen kuntoutuksen ratkaisuja vastaamaan kehittyvien maiden tarpeita ja mahdollisuuksia. Viemme osaamista ja ratkaisuja kehittyviin maihin ja tutkimme, miten ne saadaan soveltumaan erilaiset tarpeet, kulttuurinen konteksti ja terveyspalvelujärjestelmät huomioiden.

Olen työskennellyt esimerkiksi Ruandassa, ja viimeksi viime vuoden lopussa kolme kuukautta Vietnamissa. Pitkät työmatkat ovat hyvin mielenkiintoisia ja palkitsevia, mutta myös haastavia ja koettelevat kestävyyttä. Lähes kaikki muu elämä jää siksi aikaa tauolle.

Jamk on työpaikka, missä saa toteuttaa omaa intohimoaan ja mielenkiinnon kohteitaan, tietyt reunaehdot toki huomioiden. Meillä Kuntoutusinstituutissa on töissä osaavia ihmisiä hyvin monenlaisilla taustoilla, mikä on innostavaa ja inspiroivaa. Ongelma on oikeastaan siinä, että mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta tunnit valitettavasti eivät. Olen viihtynyt tässä työyhteisössä hyvin.

Artikkeli

Nina Viertorinne löysi uuden urapolun lehtorina

Nina Viertorinne päätyi Jamkille monen mutkan kautta, tehtyään ensin pitkän uran yrityspuolella markkinoinnin parissa. Nina on malliesimerkki jatkuvasta oppimisesta ja itsensä kehittämisestä, ja nykyisin hän hyödyntääkin aiempaa kokemustaan markkinoinnin lehtorina Jamkin liiketoimintayksikössä.

Artikkeli

Opiskelijan kartturina toimiminen palkitsee opinto-ohjaaja Vesa Kuhasta

Opinto-ohjaajan tehtävä on yksi Jamkin tärkeitä opiskelijan ohjaus- ja neuvontapalveluja. Vesa Kuhaselle opon työ opiskelijoiden parissa antaa virtaa ja erilaisia näkökulmia. Työ uudistaa ja inspiroi päivittäin.

Artikkeli

Jatkuva oppiminen motivoi asiantuntija Tytti Pintilää

Jamkin hyväntuulinen, monelle tuttu alumnivastaava Tytti on työskennellyt Jamkissa monipuolisissa tehtävissä jo 13 vuoden ajan. Työssään hän arvostaa erityisesti lämminhenkistä yhteisöllisyyttä sekä Jamkin uudistavaa, aina eteenpäin pyrkivää asennetta.