opiskelijatarina

Saara löysi uuden suunnan uralleen sekä väylän työelämään paluuseen koulun penkiltä

-

Vilppulasta kotoisin oleva, mutta Tampereen kotipaikakseen mieltävä Saara on matkailualan kokenut ammattilainen. Hän valmistui matkailun restonomiksi vuonna 2009 Laurean ammattikorkeakoulusta, jonne hän vaihtoi miehensä opintojen perässä SAMKista. Valmistumisen jälkeinen ura oli monipuolinen – töitä tuli tehtyä niin hotellissa, lentokentällä, kuin matkailutoimistossakin, sekä viimeisimpänä vielä myyntikoordinaattorina. Saara muutti vuonna 2015 Dubaihin miehensä työn perässä ja jättäytyi lasten kanssa kotia. Kun lapset kuitenkin kasvoivat isommaksi, kasvoi myös Saaran halu palata takaisin töiden pariin. Niinpä hän lähti pohjustamaan paluutaan työelämään Jamkin ylemmän AMK-tutkinnon kautta.

Tauko työelämästä innosti Saaran päivittämään osaamistaan

Kun Saara alkoi harkita työelämään palaamista, oli hänelle selvää, että hän tulisi tekemään sen koulun penkin kautta: ”Olin useamman vuoden poissa työelämästä, joten minun piti päivittää omaa tietämystäni matkailualasta”, Saara kertoo. ”Lisäksi Dubaissa arvostetaan merkittävästi muodollista pätevyyttä, eli maisteritutkinto ja suomalainen koulutus toimivat myyntivalttina työelämässä täällä Dubaissa”, hän jatkaa.

Opinnot auttaisivat Saaraa kirimään kiinni niin alalla tapahtuneita muutoksia, kuin löytämään oman kulman alalla: ”Työurallani oli kertynyt paljon kokemusta lentokentällä työskentelystä, mutta halusin löytää myös uuden kulman, johon lähtisin uraani kehittämään. Ajattelin, että se löytyisi opintojen kautta – ja sieltähän se löytyi”, Saara selventää.

Opinnot tuli pystyä suorittamaan Dubaista käsin

Saara on asunut jo yli 6 vuotta Dubaissa, eikä suunnitelmissa ole muuttaa sieltä lähiaikoina pois. Siksi Saaralle oli tärkeää, että opinnot voitaisiin suorittaa täysin ulkomailta käsin. ”Käymme vain kerran vuodessa kesäisin Suomessa, joten oli tärkeää, että opinnot voi suorittaa etänä. Tiesin, että Jamk on korkeatasoinen korkeakoulu muutenkin, mutta taustalla oli tärkeimpänä se, että pystyi suorittamaan etänä”, Saara selventää.

Saara lähti selvittämään mahdollisia opiskelupaikkoja syksyllä 2018, haaveissaan aloittaa opinnot mahdollisimman pian: ”Lähdin tuolla etäopiskelun kulmalla liikkeelle mahdollisten opiskelupaikkojen selvittelyssä, kun löysin Jamkin. Huomasin, että Jamkissa voi aloittaa opinnot avoimen puolella, mikä toimi minulle hyvin, koska olin valmis aloittamaan opiskelut jo heti tammikuussa!” Saara ehtikin opiskella koko kevään 2019 tulevia opintojaan avoimen kautta ennen opintojen alkamista tutkinto-opiskelijana syksyllä.

Opintojen sujuvuuden helppous yllätti

Saara ei käynyt opintojensa aikanaan kertaakaan Jamkin tiloissa tai nähnyt yhtäkään opettajaansa kasvotusten. Siitä huolimatta hän sai aina kaiken tarvitsemansa avun ja tuen opinnoissa: ”Minut yllätti se, kuinka opinnot onnistuivat ilman, että kävin kertaakaan Jamkin tiloissa. Sain aina apua ja ohjausta tarvittaessa ja matkan varrella oli paljon kysyttävää. Erityisesti alkuun tarvitsin paljon apua aloittaessani opintoja avoimen kautta Dubaista käsin. Siksi olinkin yllättynyt siitä, kuinka helposti kaikki loppupeleissä sujui”, Saara kertoo.

Vaikka yhteys Jamkiin onkin mennyt täysin etäyhteydellä, ovat siellä syntyneet kontaktit tulleet niin läheisiksi, että Saara päätyi suorittamaan erästä ryhmätyötä kasvotusten kurssikavereiden kanssa vieraillessaan Suomessa. Kyseisestä ryhmätyöstä tulikin Saaralle mieluisin ja hänen tulevaisuuden suuntaansa eniten määrittävä opintojakso.

Yksittäinen kurssi auttoi löytämään suunnan omalle uralle

Päädyin tekemään ryhmätyötä kahden koulukaverini kanssa, jotka olivat myös Tampereelta”, Saara kertoo. ”Varhaisessa vaiheessa opintoja oli toimintaympäristön kehittäminen -kurssi, jossa teimme ryhmäni kanssa Tampereen lentoaseman kehittämiseen liittyen kurssityön ollessani keväällä Suomessa käymässä. Olin aikanaan Tampereen lentoasemalla töissä, joka auttoi tuomaan syvällisempää näkemystä projektiin, ja tamperelaisina innostuimme tekemään isojakin suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi”, hän muistelee naurahtaen. Projekti ja sitä myötä koko kurssi jäivät vahvasti Saaran mieleen ja innoitti myös harkitsemaan uraa matkailuliiketoiminnan kehittämisessä: ”Siinä projektin aikana huomasin, että haluaisin yleisestikin tehdä tätä!

Toimintaympäristön kehittämisen lisäksi opinnoista Saaralle on jäänyt vahvasti mieleen valmentavan johtajuuden kurssi. ”Olin jo lukioaikaan kiinnostunut psykologiasta, joka teki tästä jaksosta erityisen kiinnostavan. Kurssilla piti tehdä valmentaja-analyysi itsestään ja valmennuscase omasta työpaikastaan, mutta koska en ollut sillä hetkellä töissä missään, tein myös sen itsestäni. Se oli yllättävän rankkaa, mutta niputti opinnot hyvin yhteen”, Saara muistelee.

Opinnäytetyö avasi merkittäviä ovia työelämään

Saara teki opinnäytetyönsä Dubaissa toimivalle Finnish Business Council UAE:lle, joka toimii siltana kaikkien alojen yhteistoiminnassa Suomen ja Arabiemiraattien välillä. ”Mietin, että heillä voisi olla minulle kiinnostava aihe tarjolla”, Saara kertoo. Saara tapasi heidän kanssaan ja kuten Saara oli arvellutkin, heillä oli kiinnostava aihe valmiina. ”Finnish Business Council UAE oli hyvin huolissaan Lapin matkailusta ja sen tulevaisuudesta, jonka ympärille opinnäytetyöni rakentui. Tein tutkimusta Lapin matkailuun liittyvistä työntävistä ja vetävistä voimista, jotka vaikuttavat Arabiemiirikunnista tulevien matkustajien päätökseen matkustaa Lappiin. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa Lapin matkailutoimijoille tietoa tueksi matkapalveluiden ja kokonaisstrategian kehittämiseen tämän alueen kohdeyleisö huomioiden”, Saara avaa ja naurahtaa: ”Matkailun kehittämiseen liittyvä aihe iski välittömästi!

Saara asuu edelleen Dubaissa, eikä suunnitelmista ole muuttaa sieltä hetkeen mihinkään. Saaralla ja hänen perheellään oli alun perin suunnitelmissa asua Dubaissa vuosi, mutta arki Dubaissa on jatkunut nyt jo 6 vuotta. Siksi onkin tärkeää, että Saaralla on yhteyksiä Dubain työelämään: ”Minua on pyydetty esittämään opinnäytetyöhön liittyviä tuloksia. Olen suunnitellut uraa freelancerina, johon on hyvät mahdollisuudet täällä. Voisin auttaa Lapin alueen toimijoita luomaan kontakteja täällä päässä, sekä kehittämään Lapin ja koko Suomen matkailua UAE:n kohderyhmä mielessä.