opiskelijatarina

Restonomin YAMK-opintoja Espanjan auringon alla

Tamperelainen Riina Finnberg teki perheensä kanssa sen, mistä moni muukin haaveilee: he muuttivat syksyllä 2018 reiluksi puoleksi vuodeksi Espanjan Aurinkorannikolle viettämään nk. vaihto-oppilasvuotta. Riina innostui tekemään Jamkin verkossa toteuttavia restonomin YAMK-opintoja ja kokee saaneensa opinnoista sekä henkistä pääomaa että uutta osaamista työhönsä.

Riina on työskennellyt jo pitkään Tallink Siljalla, yli kaksikymmentä vuotta, tällä hetkellä hänen nimikkeensä on aluepäällikkö. Aiemmin kauppaopiston käynyt sekä restonomin amk-tutkinnon tehnyt Riina naurahtaa innostuvansa opiskelusta aina tasaisesti kymmenen vuoden välein. Riina työskentelee matkailualalla, joka tällä hetkellä muuttuu valtavasti koko ajan, ja opinnoista on saanut hyödyllistä tietoa suoraan työhön sovellettavaksi.Espanjassa Riinan mies teki töitään Suomeen etänä ja Riina sekä heidän tyttärensä opiskelivat. Tytär kävi peruskoulua ja Riina teki opintovapaallaan matkailu- ja palveluliiketoiminnan YAMK-opintoja. Jamkin opintoihin hän päätyi, koska niitä oli mahdollista opiskella kokonaan verkossa ja koska opintojen sisällöt osuivat hyvin yhteen hänen tarpeidensa kanssa. Koulutuksen sisältöjä ovat olleet vastuullisuus, digitaalisuus ja toimintaympäristön muutoksen ennakointi.

Itsekuri ja aikataulutus tärkeää

Verkko-opiskelu tuntui Riinasta koko ajan luontevalta. Hän on töissään tottunut käyttämään erilaisia tietojärjestelmiä ja omaksui myös Jamkin opintoihin liittyvät järjestelmät nopeasti. Myös verkkoyhteydet toimivat hyvin Espanjassa eikä ongelmia pahemmin ilmennyt. Kerran yhden etäopetuksen aikana Suomen päässä tuli sähkökatko, joka olisi voinut keskeyttää opetuksen siltä kerralta, mutta nokkela opettaja piti opetuksen loppuun kännykkänsä kautta ja homma toimi silläkin tavalla.

Verkostojohtamisen kurssilla opiskelijat jaettiin omiin ryhmiin kotipaikkakunnan mukaan ja tamperelaisista tuli oma kolmen opiskelijan ryhmä: "Huomattiin siinä nopeasti, että me kaikki suoritettiin opintoja jostain ulkomailta: minä olin Espanjassa, toinen oli Japanissa ja kolmas Dubaissa. Etäisyyksistä huolimatta kaikki toimi loistavasti, ainoastaan aikaerojen takia palavereiden ajankohdat oli aina mietittävä tarkkaan", Riina kertoo. "Toinen hauska sattuma oli, että meidän vuosikurssilta oli toinenkin opiskelija Espanjassa, ja täysin samassa kaupungissa! Kävi ilmi, että asuimme viiden minuutin matkan päässä toisistamme, joten opintojen lisäksi me vietettiin myös vapaa-aikaa yhdessä", hän jatkaa.

Riinalla on aina asettanut itselle kovat tavoitteet, kun hän johonkin ryhtyy, eivätkä nämäkään opinnot tehneet poikkeusta. Välillä on hyvä haastaa itseään ja poistua omalta mukavuusalueelta. Itsekuri ja motivaatio ovatkin Riinan mukaan verkko-opiskelussa yksi tärkeimmistä asioista. Hän itse aikataulutti hyvinkin tarkkaan opiskelupäivänsä: arkisin opintoihin keskityttiin täysillä, mutta sitten viikonloput pyhitettiin perheen kanssa olemiseen ja Espanjaan tutustumiseen. Riina sai tehtyä hyvin opintoja ja on tyytyväinen siihen, miten opinnot onnistuivat myös ulkomailta käsin.

Vastuullinen matkailu Tallink Siljalla

Vastuullisen matkailun opinnoista Riina sai konkreettisia ideoita omaan työhönsä. Elämyspalveluiden myynnissä vastuullisuus on osa palvelukokonaisuutta. Riinan työnantaja Tallink Silja kiinnittää vastuullisuuteen paljon huomiota jo nyt. Riina kertoo sen näkyvän monenlaisissa asioissa, niin ympäristönsuojelussa, laivalla tarjottavassa ruoassa, jätteiden käsittelyssä kuin henkilökunnan toiminnassakin. Tallink Silja on mm. saanut Kultainen kala –palkinnon vuonna 2018 ponnisteluistaan merenelävien tuotannon turvaamiseksi nykyiselle ja tuleville sukupolville.Myös henkilöstö on sitoutunut vastuulliseen toimintaan todella paljon: heillä on mm. oma öljyntorjuntaryhmä, joka osallistuu vuosittain talkoisiin Suomen rannikolla. Lisäksi henkilöstö osallistuu erilaisiin keräyksiin ja tempauksiin, kuten luovuttamalla verta ja tekemällä vapaaehtoistyötä Hope-yhdistyksen hyväksi.

Opinnäytetyö valmiiksi ja valmistuminen häämöttää

Kesäkuussa 2019 Riina muutti perheineen takaisin Suomeen ja Riina palasi töihin, tehden loput opinnoista työn ohella. Tällä hetkellä Riina keskittyy opinnäytetyöhönsä, jonka hän aikoo saada valmiiksi keväällä 2020. Työ käsittelee kivijalkaliikkeiden tulevaisuutta. Opintojensa ja lopputyön tekemisen aikana Riina on kokenut useampiakin ahaa-elämyksiä: asiakaspalvelun merkitys ja sen laatu ovat edelleen yrityksille selkeitä kilpailutekijöitä. Ihmiset etsivät kyllä tietoa netistä, mutta esimerkiksi matkoista ja monimutkaisemmista asioista halutaan edelleen saada myös henkilökohtaista palvelua.Tutkimusmenetelmien kurssilla Riina on kokenut ehkä hankalimmat hetkensä. Hän heittääkin haasteen opetuksen suunnittelijoille, miten motivoida ja tehdä tutkimuksenkin opinnoista mielenkiintoisempia ja parempia.Opinnoista Riina kokee saaneensa paitsi paremman pätevyyden työhönsä, ne ovat myös vahvistaneet hänen omaa asemaansa työelämässä. Riina toteaa vielä lopuksi: "Opintojen aikana olen tutustunut uusiin, mukaviin ihmisiin ja olen saanut tästä myös todella paljon henkistä pääomaa. Opiskelijakavereiden erilaisista taustoista johtuen heidänkin tekemät työ- ja opiskelutehtävät ovat avanneet silmiäni. En pidä ollenkaan mahdottomana, että muutaman vuoden päästä innostun taas opiskelemaan jotain."

Teksti: Virpi Heikkinen

Kuva: Riina Finnberg

-