artikkeli

Projektiin osallistuminen antoi Procemexille ideoita ja inspiraatiota työhyvinvoinnin kehitystyöhön

Teksti
Anna Järvinen
Kuva
Veeti Väänänen

Procemex on jyväskyläläislähtöinen radanvalvonta- ja vianilmaisujärjestelmiä valmistava teknologiayritys ja yksi Liikkeelle työkyvyn puolesta -projektiin osallistuvista yrityksistä. Yritys arvostaa erityisesti projektin monipuolista sisältötarjontaa ja muilta osallistujilta saatuja ideoita.

Kuvassa yrittäjä ja taukojumpan vetäjä Satu-Lotta Rytkönen sekä Procemex-yrityksen HR Specialist Riina Lestinen jumppaavat kuminauhan avulla Procemexin varastohallissa, tausta osittain sumennettu.

Yllä olevassa kuvassa yrittäjä Satu-Lotta Rytkönen (vasemmalla) ohjaa Procemexin viikoittaisen henkilöstön taukojumppahetken. Kuvassa oikealla Procemexin HR Specialist Riina Lestinen.

Projektissa mukana oleminen mahdollisti teknologiayritys Procemexille pysähtymisen työhyvinvoinnin ja liikkumisen teemojen äärelle. ”Omin avuin olisi ollut vaikea lähteä aloittamaan ja ideoimaan näin laajasti näitä aiheita kuin mitä tämän projektin aikana on tehty”, Procemexin HR Specialist Riina Lestinen kertoo. ”Näimme suurena hyötynä sen, että joku on miettinyt valmiiksi näitä asioita, joista me voimme sitten valikoida omiin tarpeisiimme parhaiten sopivia käytänteitä.”

Työhyvinvoinnin tarpeet yrityksen sisällä vaihtelevat

Vaikka Liikkeelle työkyvyn puolesta -projektissa keskitytäänkin nimensä mukaisesti edistämään liikkumista ja liikettä töissä, huomioidaan projektissa myös muita keskeisiä työhyvinvoinnin osa-alueita kuten aivoterveyttä, palautumista ja liikunnallisemman työkulttuurin vakiinnuttamista organisaation rakenteisiin.

Projektin monipuoliset sisällöt saavat kiitosta sekä Lestiseltä että Procemexin HR Specialist Anna Hirsikankaalta. ”Koska henkilöstömme työtehtävät vaihtelevat suuresti, ovat myös työntekijöiden tarpeet erilaisia. Osa, kuten minä ja Anna, jotka teemme asiantuntijatyötä ja istumme paljon, tarvitsemme enemmän liikettä. Osa henkilöstöstä taas reissaa ja liikkuu paljon tuotannossa, jolloin he tarvitsevat enemmän palautumista”, Lestinen kertoo.

”Olemme käyneet useassa projektin järjestämässä työpajassa. Mieleenpainuvin työpaja oli palautumisteemainen, ja sen materiaaleja olemme hyödyntäneet myös omia teemaviikkoja suunniteltaessa. – – Erilaisten teemaviikkojen aikana olemme muun muassa jakaneet informatiivisia viestejä palautumisesta ja henkisestä hyvinvoinnista”, Lestinen kertoo. ”Ja aivoviikoilla jaoimme päivittäin ratkottavaksi pieniä aivopähkinöitä. Niistä pidettiin kovasti”, Hirsikangas lisää.

Tilaan on aseteltu sänky tyynyineen ja peittoineen, kaksi jumppapalloa, jumppamatto, putkirulla ja muita vartalon hierontavälineitä sekä seinälle ripustettu ohjeita näiden välineiden käyttöön.

Muilta osallistujilta saadut ideat koetaan arvokkaiksi

Procemexin Jyväskylän toimipisteelle on keväällä 2025 valmistunut henkilöstön liikkumis- ja palautumistila (kuvassa yllä). Tilasta löytyy muun muassa sänky, puolapuut, jumppapalloja ja muita matalan kynnyksen kuntoilu- ja rentoutumisvälineitä. Hirsikangas kertoo, että jatkossa tilassa olisi tarkoitus toteuttaa myös leikkimielisiä kisailuja. ”Ja muistuttaa henkilöstöä aktiivisesti siitä, että tila on vapaasti kaikkien henkilöstön jäsenten hyödynnettävissä.”

Sekä Lestinen että Hirsikangas pitävät projektin aikana saamiansa työkaluja, oppeja ja vinkkejä hyödyllisinä. ”Tärkeä osa projektia on ollut se, kun työpajoissa on päässyt tapaamaan eri yritysten edustajia, joiden kanssa on päässyt vaihtamaan ajatuksia ja joilta on saanut ideoita”, Lestinen toteaa.

Tietoa Liikkeelle työkyvyn puolesta -projektista

Liikkeelle työkyvyn puolesta on Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttama ja Euroopan unionin osarahoittaman kehittämisprojekti. Projektin päätavoitteena on saada työpaikat käyttämään liikunnallisia keinoja työpäivän aikana.

Projektin aikana on yhteiskehitetty ja pilotoitu osallistujaorganisaatioiden kanssa monipuolisia ja helposti käyttöönotettavia liikunnallisia toimintamalleja ja työkaluja. Projektin työkalut ja toimintamallit löytyvät projektin verkkosivuilta ja ovat vapaasti kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä.

Lue lisää projektista

Liikkeelle työkyvyn puolesta

Liikunnallisia keinoja työkyvyn ja työhyvinvoinnin vahvistamiseksi työpaikoille.