artikkeli

Openlabeissa opiskellaan oikeasti

Teksti
Pauliina Hietalahti

Kuinka JAMKin opiskelija oppii parhaiten? Ei ainoastaan nenä kiinni ruudussa tai kirjassa, vaan tietysti liittämällä teoriaa konkreettiseen tekemiseen. 

JAMKin hyvinvointiyksikössä pyörivät jälleen avoimet laboratoriot eli hienommin ilmaistuna OpenLabit, joissa opittuja asioita pääsee tekemään ”ihan oikeasti”.

Sairaanhoitajat ja kätilöt ovat hoitotyön moniosaajia. Asiakastyössä he ovat läheisesti vuorovaikutuksessa potilaiden ja heidän perheidensä ja läheistensä kanssa.

Hoitotyön ammattilaisen osaamispakettiin kuuluu hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi keskeisesti ensiluokkaiset kädentaidot. Näitä taitoja ei voi koskaan harjoitella liikaa. OpenLab tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella näitä taitoja uudella konseptilla. Kaikki hoito- ja kätilötyön opiskelijat opiskelun vaiheesta riippumatta ovat tervetulleita harjoittelemaan tärkeitä kädentaitoja.

OpenLabissa opiskelijan on mahdollista treenata mm. näytteenottoa, kanylointia, aseptisesti ja steriilisti työskentelyä ja vaikkapa EKG:n ottamista. Tiloissa voi harjoitella simulaationukeilla sydän- ja hengitysäänten kuuntelua, elvytystä sekä erilaisten laitteiden käyttöä, oli sitten kyseessä infuusio- tai epiduraalipumppu, monitori tai vaikkapa sydäniskuri. Välineistö on OpenLabissa kokonaisuudessaan opiskelijoiden käytettävissä. Opiskelija päättää itse, mitä hän haluaa harjoitella.

 

Lisätietoja OpenLab-toiminnasta

Marika Puttonen

Tuntiopettaja, Lecturer
HYVI Terveysala, Health Studies
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358503381395