opiskelijatarina

Kokiksi opiskellut Aapo löysi palonsa asiakaspalvelun parista

-

Aapo on ensimmäisen vuoden opiskelija palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman päivätoteutuksessa. Ensimmäinen vuosi on pitänyt sisällään opintojen lisäksi järjestötoiminnan pariin astumista. Sen lisäksi, että hän toimii restonomiopiskelijoiden koulutusjärjestön MatkaRaTa ry:n viestintävastaavana, hän kuuluu myös osaksi JAMKOn ravintolatiimiä, joka auttaa Jamkin tiloissa toimivaa ravintola Twistiä kehittämään toimintaansa asiakaspalautteiden pohjalta.

Aapo ei kuitenkaan tullut lukemaan restonomiksi suoraan koulun penkiltä. Aapo valmistui vuonna 2015 kokiksi ja ymmärsi jo silloin, että ehkei se homma ollutkaan täysin hänelle. Työ oli stressaavaa, eikä rajapintaa asiakkaiden kanssa ollut lähes lainkaan. Aapo kuitenkin siirtyi työelämään, mutta kävi samaan aikaan iltalukiota, valmistuen ylioppilaaksi. Restonomin laajat ja asiakaspalvelukeskeiset työmahdollisuudet kiehtoivat Aapoa, innostaen häntä hakemaan pian takaisin koulun penkille.

Olin todella innoissani ja yllättynyt, kun pääsin Jamkiin. Nykyään on niin paljon hakijoita ja Jamk on niin suosittu, kuuluuhan se Suomen haetuimpien korkeakoulujen joukkoon”, Aapo muistelee tunnelmiaan viime vuodelta hyväksymiskirjeen saatuaan. Jyväskylässä koko ikänsä asuneena Aapo mietti myös muuttoa muualle, mutta jääminen Jyväskylään on tuntunut oikealta valinnalta: ”Vaikka olen asunut koko ikäni Jyväskylässä, ei tänne jääminen haittaa, koska onhan Jyväskylä tosi hyvä opiskelijakaupunki.

Opinnoissa eniten viehättää ns. luovat kurssit

Aapo aloitti opintonsa Jamkissa vuoden 2020 syksyllä, eli haastattelun hetkellä hänen ensimmäinen vuotensa restonomiopintoja alkoi juuri olla paketissa. Ensimmäisen vuoden aikana Aapon suosikkikursseiksi nousivat ns. vapaammat kurssit, jotka vaativat paljon omaa ajattelua kaavojen noudattamisen sijaan. ”Johtaminen ja yrittäjyys ovat olleet erityisen kiinnostavia, vaikka en näe itseäni yrittäjänä", Aapo selventää.

Opinnoissa on pitänyt kiirettä ja oman twistinsä niihin on tuonut loppusyksyinen palaaminen lähes täysin etäopetukseen: ”Kaipaan kontaktikoulutusta ja istun itseasiassa tälläkin hetkellä koululla”, Aapo naurahtaa. Ja totta, kun Teams-tapaamisen kamerakuvaa hieman tarkemmin katsoo, tunnistaa taustalta Jamkin Rajakadun tilat!

Vaikka Jamkin kampuksilla ei ole järjestetty pahimpina pandemia-aikoina läsnäopetusta, on tilat pidetty opiskelijoille avoinna, jotta he voivat hyödyntää niitä opiskelun tukena. ”En itse tykkää opiskella kotona, koska huomio herpaantuu liian helposti ihan muihin asioihin. Kun kaiken tekee koneella, menee työ- ja vapaa-aika helpommin sekaisin”, Aapo jatkaa. Hän odottaakin innolla paluuta läsnäopetukseen ja siihen, että koulukavereiden kanssa pääsee verkostoitumaan ihan kasvotusten.

Kiinnostava harjoittelu Teeleidissä

Aapo on Teeleidin pitkäaikainen kanta-asiakas, jolle yrityksen henkilökunta ja yrittäjä ovat tulleet sitä kautta tutuksi. Eli kun palveluliiketoiminnan opintoihin kuuluvassa yrittäjyyskurssissa oli tehtävänä haastatella jotain yrittäjää, ajatteli Aapo heti ensimmäisenä Teeleidin Anne Savelaa. ”Teeleidin kanta-asiakkaana opin tuntemaan Annen hyvin. Siksi haastattelun jälkeen oli helppo kysyä, olisiko hänellä hommia minulle. Anne huikkasi, että tule erikseen keskustelemaan niin sovitaan jotain”.

Aapo palasi keskustelemaan aiheesta myöhemmin ja he löivät kättä päälle harjoittelun osalta. Perinteisen asiakaspalvelutyön lisäksi Aapo pääsee harjoittelussa tekemään tapahtumasuunnittelua sekä sisällöntuotantoa Teeleidin blogiin. Aiempina vuosina Teeleidin tapahtumat ovat olleet esim. livebändien esiintymisiä Teeleidin terassilla, joten Aapo odottaa kesäajan tapahtumien suunnittelua innolla: ”Onhan se tosi kiinnostavaa päästä mukaan suunnittelemaan tulevia tapahtumia!

Aapo olisi saanut hyväksiluettua ensimmäisen harjoittelun työkokemuksellaan, mutta Teeleidi on niin uniikki koko Suomen mittakaavalla, ettei Aapo halunnut menettää tätä mahdollisuutta. ”Mielestäni kaikkien kannattaa käydä harjoittelussa aiemman kokemuksen hyväksilukemisen sijaan. Tietysti on eri asia, jos opintojen aikaan on jo pitkäaikaisessa vakituisessa työssä”, Aapo painottaa harjoittelun merkitystä. Aapo suositteleekin kovasti erilaisten kokemusten rikastamista opiskelujen aikana harjoittelun lisäksi myös järjestötoiminnassa. ”Näen, että tällaiset vapaa-ajan toiminnot ovat todella antoisia ja voi laittaa ansioihin myöhempää uraa ajatellen.

Tulevaisuudensuunnitelmissa vaihto Englantiin

Aapolla ei ole tarkkaa tulevaisuuden suunnitelmaa, koska hän haluaa katsoa, mihin työmahdollisuudet häntä vievät. Opintojen ajalle hänellä sen sijaan on tarkkoja suunnitelmia, joista merkittävin on vaihtokausi Englannissa. Matkailu- ja ravitsemisala on luonteeltaan erittäin kansainvälinen – siksi Jamkin restonomikoulutuksella on laaja partneriverkosto, joissa opiskelijat voivat suorittaa osan opintojaan.

Lähitulevaisuudessa aion lähteä vaihtoon Englantiin, mutta pidemmällä aikavälillä minulla ei ole tarkkoja suunnitelmia. Näen tekeväni asiakaspalvelutyötä, mutta mieluummin jossain pienemmässä ja rauhallisemmassa paikassa. Tärkein olisi kuitenkin, että työ olisi pitkäaikaista ja vakituista, mutta minua ei esim. haittaisi muuttaa töiden perässä”, Aapo avaa suunnitelmiaan.

Entä millaisia terveisiä Aapolla on mahdollisesti restonomiopinnoista kiinnostuneille yleisesti?

"Suosittelen restonomiopintoja kaikille, joilla on enemmän poltetta asiakaslähtöiseen palvelutyöhön. Myös opiskelija-aktiivin toimiin (joko JAMKOlle tai alajärjestöihin) kannattaa osallistua matalalla kynnyksellä, koska niistä voi saada yllättävän paljon uusia kokemuksia ja tuttavuuksia!"