asiakastarina

Kiertotalouden tuotekehitysyhteistyö: Uuden raaka-aineen analysointia energiantuotantoon

Startup RawCycle Oy työstää kiertotalouden innovaatiota, joka tekee nykyisestä ongelmallisesta raaka-aineesta uudenlaisen raaka-aineen energian tuotantoon. Yhteistyö Jamkin kanssa alkoi 2019, kun yrityksen perustajat Daniel Rifaat ja Miko Ronkainen, miettivät, voisiko tuotannosta tullutta sivutuotetta jatkojalostaa tuotteeksi. Sivutuotetta pitäisi tuotteistusta varten analysoida, jotta saataisi täsmällistä tietoa sen ominaisuuksista mahdollista energiakäyttöä varten. Lue alta Danielin ja Mikon haastattelu yhteistyöstä Jamkin kanssa.

Miten yhteistyömme alkoi?

Kuulimme tutulta kattilanvalmistajalta, että myös yritykset voivat ostaa Jamkilta testauspalveluita, joten lähestyimme Jamkia tutkimusongelmamme kanssa. 

Kumppani

Innostunut ja kiinnostunut
"Näin täysin uutta luodessa tulee toisinaan tunne, että kiinnostusta on hankala löytää. Jamkilla oltiin kiinnostuneita ja innostuneita koko projektin ajan."

Verkosto

Laaja kumppaniverkosto
"Aloittavalle yritykselle mahdollisuus hyödyntää tällaista asiantuntijaverkostoa on hieno juttu." 

Palvelu

Selkeys
"Meille oli tärkeää myös, että vaikka teimme yhteistyötä tutkimuslaitoksen kanssa, meille puhuttiin kielellä, jota ymmärsimme."

Miten yhteistyömme eteni?

Asiat etenivät tosi nopeasti ja pian näytteemme olivatkin jo Tarvaalan Biotalouskampuksella Saarijärvellä testattavana. Jamk teki näytteille erilaisia fysikaaliskemiallisia analyyseja, joissa analysoitiin muun muassa sivutuotteen lämpöarvoja ja alkuaineita. Testit sopivat täydellisesti tähän vaiheeseen tuotekehitysprosessiamme! Tavoitteenamme oli selvittää, sopiiko sivutuote energiakäyttöön huomioiden sen käytettävyys, korroosio-ominaisuudet ja tuhkan mahdollinen hyötykäyttö. 
 
Meidän testausaikamme ajoittui keväälle ja testausta jatkettiin vielä kesälläkin. Kokonaisuudessaan projekti oli noin muutaman kuukauden mittainen ja se sisälsi useamman näytteen testauksen. Toki matkaan mahtui pari haastettakin, kuten se, että tuhkaa ei meinattu saada riittävästi analyysiin, koska raaka-aineemme ei juurikaan suostu palamaan. Jamkilta löytyi ratkaisuja myös tällaisiin tilanteisiin, jos ei omasta takaa niin joku toimija heidän laajoista verkostoistaan auttoi ratkaisussa. Meidän projektiimme tuli mukaan esimerkiksi VTT. Aloittavalle yritykselle mahdollisuus hyödyntää tällaista asiantuntijaverkostoa on hieno juttu. 

Jamkilla ollaan selvästi uusista innovaatioista kiinnostuneita, ja innostus tuotteeseemme ja yhteiseen tekemiseen näkyi koko projektin ajan. Me emme olleet varsinaisissa testaamistilanteissa mukana, mutta aina kun jotakin uutta ilmeni, meihin oltiin yhteydessä. Soittelimme yhteyshenkilömme Miian kanssa tiiviisti ja myös tulokset käytiin kanssamme läpi niin, että sisäistimme ne kunnolla. 

Suosittelemme kokemuksemme perusteella Jamkin kanssa työskentelyä kaikille yrityksille tutkimusongelmasta riippumatta. 

Mitä hyötyä yhteistyöstä on ollut liiketoimintanne kannalta?

Raportista on ollut meille paljon hyötyä toimintamme kehittämisessä ja neuvotteluissa. Me emme ole kemistejä, mutta meidän täytyy tietää ja tuntea tuotteemme ominaisuudet. Saimme analyyseista juuri ne tiedot, joita lähdimme hakemaankin. Asiakkaamme kysyvät yleensä toisena tai kolmantena juuri näitä tietoja, joita testattiin, joten on tosi hyvä, että ne ovat meillä jo valmiina – ja, että osaamme sujuvasti keskustella niistä. Myös projektin aikana syntyneistä verkostoista on ollut meille apua varsinaisen projektin jälkeenkin.

Millaisille yrityksille suosittelisitte yhteistyötä kanssamme?

Suosittelemme kokemuksemme perusteella Jamkin kanssa työskentelyä kaikille yrityksille tutkimusongelmasta riippumatta. 

Minkä kouluarvosanan antaisitte yhteistyölle Jamkin kanssa?

Koska 10 ei saa koskaan antaa, niin 9–9,5 tulee kyllä! Arvosana muodostuu siitä, miten kiinnostuneita ja innostuneita Jamkilla oltiin koko projektin ajan, miten helppo heidän kanssaan on tulla toimeen ja tutkimusprosessin sujuvuudesta. Meille oli tärkeää myös, että vaikka teimme yhteistyötä tutkimuslaitoksen kanssa, meille puhuttiin kielellä, jota ymmärsimme. Jamkilla ihmiset otettaan ihmiset vastaan ihmisenä, ei vain ongelma edellä. Näin täysin uutta luodessa tulee toisinaan tunne, että kiinnostusta on hankala löytää. Kun Jamkin kanssa alettiin touhuamaan, alkoi homma etenemään! 

Miten yhteistyö jatkuu seuraavaksi?

RawCyclelin ja Jamkin yhteistyö tulee jatkumaan ja seuraava projekti on jo vireillä. 

Lisätietoja palvelusta antaa:

Janne Salmi

Projektipäällikkö, Project Manager
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358404808636