artikkeli

Keski-Suomessa rakennetaan teollisen puurakentamisen ekosysteemiä

Teksti on julkaistu Puumies-lehden numerossa 7/2023.
Linkki näköislehteen (tilaajille).

Lautapino

Edellisessä Puumies-lehdessä (6/2023) PuuSuomi palstalla kerrottiin, että puurakentaminen ja valtiovallan toimenpiteet ovat murrosvaiheessa. Puurakentamisen eteen on tehty Suomessa runsaasti töitä, mutta vielä ollaan takamatkalla. Puurakentamisen toimenpideohjelman tulevaisuustyössä sidosryhmiltä saadussa palautteessa oli noussut esiin erityisesti kolme asiaa, joihin valtiolta odotetaan panostuksia. Ensinnä oli toivottu puurakentamisen osaamiskeskusta koordinoimaan eri toimijoiden yhteistyötä. Toiseksi oli toivottu lisää tukea yhteistyön ja markkinavuoropuhelun edistämiseksi. Kolmanneksi oli peräänkuulutettu rakentamisen tuottavuusohjelmaa, jossa tuetaan muutoksessa sekä panostetaan investointeihin ja kasvun edellytyksiin. Mutta mitä me voimme asialle tehdä? Toivominen ei riitä.  

Puurakentamisen toimenpideohjelmassa tehtyjen selvitysten mukaan rakentamisen tuottavuutta on helppo parantaa teollisen puurakentamisen ratkaisuilla. Haasteena oli kuitenkin havaittu muun muassa rakentamisen toimijoiden muutoshaluttomuus. Miksi näin? Esitettyyn kysymykseen on hankala vastata. Olemme kuitenkin ottaneet haasteen vastaan ja lähdemme selvittämään asiaa Teollisen puurakentamisen kehittäminen Keski-Suomessa -hankkeessa. Hankkeessamme on tarkoitus tuottaa tietoa sekä kehittää teollisen puurakentamisen käytäntöjä ja verkostoja Keski-Suomessa. Tavoitteemme on antaa alkusysäys sekä vauhtia teollisen puurakentamisen toiminnalle ja ekosysteemille, jossa ovat mukana Keski-Suomen alueella toimivat rakentamisen eri toimijat sekä kaupungit ja kunnat. Haastammekin kaikki mukaan hankkeeseen kehittämään yhteistä hyvää!  

Järjestämme hankkeen aikana webinaareja, joissa yhdessä pureudumme ja pohdimme miten yhteistyötä ja ympäristötehokkuutta saadaan edistettyä. Jalkaudumme myös yrityksiin etsimään ratkaisuja kustannus- ja energiatehokkaista tuotantomalleista. Järjestämme verkostoitumismatkoja sekä ulkomaille että kotimaahan. Käy sinäkin jättämässä yhteystietosi hankkeen verkkosivuilla www.jamk.fi/teopuuks ja tule mukaan toimintaan. Verkkosivuilta löydät jatkossa ajantasaisen tiedon hankkeen etenemisestä, tapahtumista ja yhteistyökumppaneista. Hanke toteutetaan vuosina 2023–2025, ja se toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Suomen Metsäkeskuksen ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa.  

Lisätietoa: www.jamk.fi/teopuuks  
Heidi Hämäläinen-Laitinen, projektipäällikkö 
Suvi Skantz, viestintäsuunnittelija 
[email protected]