asiakastarina

Johtaminen on elämänmittainen oppimismatka

Teksti
Nelli Leppänen
Kuva
Jiri Halttunen

Kun yritys taiteilee jatkuvasti muuttuvan yhteiskunnan ristiaallokossa, johtamisen fokus saattaa hukkua arjen pyörittämiseen. Jamkin johtamisvalmennukset tarjoavat kasvuhakuisille yrityksille arvokkaita pysähtymisen paikkoja kehittää omaa liiketoimintaansa kestävästi.

Pekka Jylhä, Tommi Jylhä, Jaana Saarisilta ja Kirsi Kemell Jylhän pihalla rekan perävaunun edessä

Millainen on tämän päivän hyvä johtaja? Hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky kohdata erilaisia ihmisiä. Hyvä johtaja kuuntelee aidosti muita ja on utelias oppimaan toisten näkemyksistä. Vuorovaikutustilanteissa korostuvat johtajan itsetuntemus- ja itsesäätelytaidot.

Näin toteaa Jaana Saarisilta, joka toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa lehtorina, johtamisen suuntautumisvastaavana ja yritysvalmentajana.

”Hyviä johtajia yhdistää oikeudenmukaisuuden taju. Heiltä odotetaan reilua toimintaa ja päätöksentekoa kaikissa tilanteissa.”

Johtajan työ on muuttunut viime vuosina entistä haastavammaksi, koska asiat kehittyvät vauhdilla ja niitä on vaikeaa ennakoida. Johtajalta vaaditaan ketterää tasapainoilua megatrendien paineessa.  

”Nykyään digitalisaatioon liittyy erityisesti tekoäly. Miten sitä hyödynnetään liiketoiminnassa? Entä miten jatkuvassa teknologisessa murroksessa johdetaan työhyvinvointia?”

Myös vastuullisuuskysymykset ovat nostaneet vahvasti päätään. Johtajien pitää ottaa kantaa niin ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen kuin taloudelliseen vastuuseen. Saarisilta näkee, että kokonaisvaltainen kestävyysajattelu punnitaan etenkin haastavassa taloustilanteessa.

Vastuullisuus kytkeytyy tiiviisti yrityksen arvoihin. Arvojohtamiselle on tilausta, kun uusi sukupolvi kaipaa työltä yhä vahvempaa merkityksellisyyttä ja yksilöllisyyttä. Johdon vastuulla onkin vaalia työyhteisön moninaisuutta, huolehtia ihmisten erilaisista tarpeista ja ehkäistä uupumusoireilua.

Räätälöity johtamis­valmennus tähtää aina todelliseen muutokseen  

Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoaa kokonaisvaltaisia johtamisvalmennuksia niin ylimmälle johdolle, esihenkilöille, kuin tiimeille ja lähijohtajille. Koulutuskokonaisuus räätälöidään aina kunkin organisaation tarpeiden ja toiveiden mukaan. Organisaation toimialalla eikä koolla ole väliä.

”Valmennuksiin voivat osallistua kaikenlaiset organisaatiot: sekä kasvavat pk-yritykset että julkisen sektorin isot organisaatiot. Kaikilla on halu oppia uutta ja mennä eteenpäin.”

Jamkin johtamisvalmennus tarkoittaa pidemmän aikajänteen prosessia, ei vain yhtä koulutuspäivää. Usein koulutus kestää vähintään neljä tapaamiskertaa.

”Valmennuksissa haetaan aitoa toimintatavan muutosta ja vaikutuksia omaan arkeen. Johdon pitää sitoutua kokeiluihin, keskusteluihin, itsereflektointiin ja uusien asioiden harjoitteluun”, Saarisilta listaa ja lisää:

”Johtaminen on elämänmittainen oppimismatka, jossa kukaan ei ole koskaan valmis. Johtajalta vaaditaan avointa mieltä ja nöyryyttä. Kun on halu oppia ja kehittyä, kaikki on mahdollista.”

Saarisilta muistuttaa, että johtajat tarvitsevat tukea vaativassa työssään. Valmennuksissa heitä autetaan esimerkiksi suunnittelemaan ja kehittämään yrityksen johtamisrakenteita sekä käsittelemään hankalia asioita.

”Meidän prosesseissa keskustellaan paljon. Johtaja saa vertaistukea lähikollegoiltaan, johtoryhmältä tai esihenkilötiimiltä. Jamkilla on myös kaikille johtajille avoin uudistavan johtamisen verkosto, jossa on säännöllisesti tapaamisia ja josta on mahdollista saada maksuton sparraushetki.”

Jaana Saarisilta ja Kirsi Kemell

Jaana Saarisilta (vas.) ja Kirsi Kemell räätälöivät johtamisvalmennuksia yritysten toiveiden pohjalta.

Vuorovaikutteinen ilmapiiri innostaa kehittymään 

Mikä Jamkin johtamisvalmennuksissa vetää pk-yrityksiä puoleensa? Oppilaitoksen vankka toimialatietämys yhdistyy monipuoliseen johtamisosaamiseen. Valmennuksissa voidaan syventyä johtamisen eri osa-alueisiin aina strategisesta johtamisesta esihenkilötyöhön.

”Olemme oppimisen ammattilaisia, joten tiedämme, miten yksilöt, tiimit ja organisaatiot oppivat. Panostamme vuorovaikutukseen ja autamme organisaatioita rakentamaan yhteistä ymmärrystä omista päämääristä, tavoitteista, toimintatavoista ja kyvykkyyksistä”, Saarisilta painottaa.

Toisinaan johtaja sokeutuu hektisessä arjessa omalle tekemiselleen. Valmennukset ovat turvallisia pysähtymisen paikkoja, joissa johtaja pystyy laajentamaan omaa ajatteluaan ja oppimaan toisilta.

”Uskallamme sopivalla tavalla haastaa ja pysäyttää pohtimaan kiperiäkin kysymyksiä. Kannustamme johtoa suuntaamaan katsetta riittävän kauas: Mitä kohti yritys on menossa? Mitä ympäristöstä ja sen muutoksista pitäisi ymmärtää?”

Jokainen johtaja saa valmennuksesta konkreettisia työkaluja oman työnsä analysointiin ja kehittämiseen. Yksittäisen johtajan näkökulma yhdistyy siihen, että koko organisaation johtamiselle luodaan yhteinen suunta ja että johtamisesta tulee läpi organisaation tasalaatuista.

Jamkin koulutusmetodit pohjautuvat aina tutkimustietoon ja yrityksen omaan tietoon. Toimintatapojen ja kehittämistarpeiden kartoittamiseen osallistetaan henkilöstöä laajasti.

”Valmennuksissa on erilaisia fasilitointimenetelmiä siihen, että vain ulospäinsuuntautuneet ja nopeimmat eivät loista, vaan kaikkien ääni saadaan kuuluviin. Tästä on tullut paljon positiivista palautetta.”

Kasvuhakuinen perheyritys nojaa luottovalmentajien apuun

Kuljetus ja muutto O. Jylhä on vuonna 1961 perustettu perheyritys. Kuljetusliike on ollut mukana Jamkin johtamisvalmennuksissa jo lähes 15 vuotta. Samaan aikaan yritys on kasvanut noin 50:stä 200 työntekijään ja saanut valmennuksista tukea juuri kasvun hallintaan.

”Esihenkilövalmennuksessa olemme kirkastaneet, mitä esihenkilötyö on ja mitä esihenkilöiltä vaaditaan. Jokaiselle työntekijälle on osoitettu oma esihenkilö. Koska uusia työntekijöitä on tullut meille paljon, työnhyvinvointi on ollut vahva teema”, toimitusjohtaja ja yrittäjä Pekka Jylhä kertoo.

”Johdon sparraus on keskittynyt työnkuvien ja kasvun kehittämiseen. Olemme selkiyttäneet, miten ihmiset kannattaa roolittaa, että kokonaisuus toimii”, tuontivastaava ja yrittäjä Tommi Jylhä lisää.

Kuljetusliike on kasvanut orgaanisesti ilman yritysostoja. Ydinliiketoiminnan eli kuljetuspalvelun johtaminen on sujunut isän ja pojan mielestä hyvin. Uusien liiketoimintojen integroimisessa on kuitenkin tullut vastaan haasteita, joita on ratkottu johtamisvalmennuksissa.  

Ennen pitkää perheyrityksessä on tiedossa sukupolvenvaihdos, mutta strategiaa tai aikataulua vaihdokselle ei ole tiedossa. Osittain tulevaisuuteen on valmistauduttu ottamalla valmennuksiin mukaan uusia valmennettavia. Yrityksen avainhenkilöt ovat hyvin kartalla siitä, missä mennään.

Jaana Saarisilta on toiminut Kuljetus ja muutto O. Jylhän valmentajana alusta saakka. Toisena valmentajana on ollut jo pitkään Jamkin lehtori ja johtamisen asiantuntija Kirsi Kemell. Kaksikko on oppinut tuntemaan yrityksen ja sen avainhenkilöt perin pohjin vuosien varrella.

”Valmennukset ovat henkilöityneet vahvasti Jaanaan ja nyt myös Kirsiin. He ovat luottohenkilöitä, joille työntekijämme tykkäävät avautua mielellään. Voimme laittaa valmentajille viestiä matalalla kynnyksellä ja kysyä apua ja ideoita”, Tommi Jylhä kiittelee ja jatkaa:

”Heillä on selkeä visio siitä, miten kasvuyrityksiä pitää rakentaa ja johtaa, että työtaakka on järkevä ja kestävä.”

”Jaanan kova into ja tarmokkuus on saanut meidät jatkamaan valmennuksissa. Hän heittää meille koko ajan uusia täkyjä koulutusmahdollisuuksista”, Pekka Jylhä täydentää.

Kuljetusliikkeen yrittäjäkaksikko rohkaisee kasvuhaluisia yrityksiä lähtemään mukaan Jamkin johtamisvalmennuksiin. Vaikka yrittäjän kiireinen arki saattaa tuntua monesti selviytymiseltä päivästä toiseen, pysähtymiselle kannattaa ottaa aikaa.

”Kasvuvaiheessa valmennukset ovat lisänneet koko henkilökunnan tyytyväisyyttä ja jaksamista, kun roolit ovat selkiytyneet ja tiedonkulku on parantunut. Valmennuksissa tulee keskusteltua avoimesti vaikeammistakin asioita, joita ei välttämättä ottaisi muuten puheeksi”, Tommi Jylhä päättää.