Millainen on tämän päivän hyvä johtaja? Hänellä on hyvät vuorovaikutustaidot ja kyky kohdata erilaisia ihmisiä. Hyvä johtaja kuuntelee aidosti muita ja on utelias oppimaan toisten näkemyksistä. Vuorovaikutustilanteissa korostuvat johtajan itsetuntemus- ja itsesäätelytaidot.
Näin toteaa Jaana Saarisilta, joka toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa lehtorina, johtamisen suuntautumisvastaavana ja yritysvalmentajana.
”Hyviä johtajia yhdistää oikeudenmukaisuuden taju. Heiltä odotetaan reilua toimintaa ja päätöksentekoa kaikissa tilanteissa.”
Johtajan työ on muuttunut viime vuosina entistä haastavammaksi, koska asiat kehittyvät vauhdilla ja niitä on vaikeaa ennakoida. Johtajalta vaaditaan ketterää tasapainoilua megatrendien paineessa.
”Nykyään digitalisaatioon liittyy erityisesti tekoäly. Miten sitä hyödynnetään liiketoiminnassa? Entä miten jatkuvassa teknologisessa murroksessa johdetaan työhyvinvointia?”
Myös vastuullisuuskysymykset ovat nostaneet vahvasti päätään. Johtajien pitää ottaa kantaa niin ympäristövastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen kuin taloudelliseen vastuuseen. Saarisilta näkee, että kokonaisvaltainen kestävyysajattelu punnitaan etenkin haastavassa taloustilanteessa.
Vastuullisuus kytkeytyy tiiviisti yrityksen arvoihin. Arvojohtamiselle on tilausta, kun uusi sukupolvi kaipaa työltä yhä vahvempaa merkityksellisyyttä ja yksilöllisyyttä. Johdon vastuulla onkin vaalia työyhteisön moninaisuutta, huolehtia ihmisten erilaisista tarpeista ja ehkäistä uupumusoireilua.
Räätälöity johtamisvalmennus tähtää aina todelliseen muutokseen
Jyväskylän ammattikorkeakoulu tarjoaa kokonaisvaltaisia johtamisvalmennuksia niin ylimmälle johdolle, esihenkilöille, kuin tiimeille ja lähijohtajille. Koulutuskokonaisuus räätälöidään aina kunkin organisaation tarpeiden ja toiveiden mukaan. Organisaation toimialalla eikä koolla ole väliä.
”Valmennuksiin voivat osallistua kaikenlaiset organisaatiot: sekä kasvavat pk-yritykset että julkisen sektorin isot organisaatiot. Kaikilla on halu oppia uutta ja mennä eteenpäin.”
Jamkin johtamisvalmennus tarkoittaa pidemmän aikajänteen prosessia, ei vain yhtä koulutuspäivää. Usein koulutus kestää vähintään neljä tapaamiskertaa.
”Valmennuksissa haetaan aitoa toimintatavan muutosta ja vaikutuksia omaan arkeen. Johdon pitää sitoutua kokeiluihin, keskusteluihin, itsereflektointiin ja uusien asioiden harjoitteluun”, Saarisilta listaa ja lisää:
”Johtaminen on elämänmittainen oppimismatka, jossa kukaan ei ole koskaan valmis. Johtajalta vaaditaan avointa mieltä ja nöyryyttä. Kun on halu oppia ja kehittyä, kaikki on mahdollista.”
Saarisilta muistuttaa, että johtajat tarvitsevat tukea vaativassa työssään. Valmennuksissa heitä autetaan esimerkiksi suunnittelemaan ja kehittämään yrityksen johtamisrakenteita sekä käsittelemään hankalia asioita.
”Meidän prosesseissa keskustellaan paljon. Johtaja saa vertaistukea lähikollegoiltaan, johtoryhmältä tai esihenkilötiimiltä. Jamkilla on myös kaikille johtajille avoin uudistavan johtamisen verkosto, jossa on säännöllisesti tapaamisia ja josta on mahdollista saada maksuton sparraushetki.”