AMK-tutkinto

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi työn ohessa

Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri (AMK), monimuoto

Automaatiotekniikka on voimakkaasti laajeneva tekniikan alue ja siihen liittyvä osaamistarve kasvaa nopeasti muun muassa robotteihin, IoT-laitteisiin ja konenäköön liittyen.

Sähkötekniikassa älykkäät sähköverkot, hajautettu energiantuotanto, energiatehokkaat ratkaisut ja sähkökäyttöjen lisääntyminen mm. liikenteessä ovat tulevaisuutta. Näiden teknisten ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan osaajia.

Opinnot sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa antavat hyvät valmiudet vastata edellä kuvattuihin osaamistarpeisiin.
 

Hae Opintopolku.fi-palvelussa
Automaatiolinjasto, jossa robotit kokoavat autoja
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
20
Hakuaika
31.08.2022 - 14.09.2022
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
11.01.2023

Sähkö- tai automaatiotekniikan asiantuntijaksi

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuneena osaat soveltaa luonnontieteiden peruslainalaisuuksia oman alasi ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi sinulla on hyvä automaatiotekniikan, tietotekniikan ja sähkötekniikan perusosaaminen.

Sähkötekniikkaan suuntautuneena insinöörinä (AMK) pystyt toteuttamaan sähkösuunnittelua teollisuus- ja kiinteistökohteisiin sekä jakeluverkkoihin. Tunnet yleisimpien sähkökoneiden- ja laitteiden toimintaperiaatteet. Sähkötekniikan asiantuntijana hallitset suunnittelussa käytettävät laskenta- ja mitoitusmenetelmät sekä suunnittelutyökalujen käytön. Osaat soveltaa suunnittelussa käytettäviä standardeja ja toteuttaa niiden mukaista dokumentointia. Ymmärrät myös sähköturvallisuussäädösten sekä standardien tärkeyden ja kykenet soveltamaan niitä tehtävissäsi.

Automaatiotekniikkaan suuntautuneena insinöörinä (AMK) osaat suunnitella kiinteistöjen, tuotantolinjojen ja yritysten tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia, säätöjä ja käyttöliittymiä. Tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa sekä teollisuuden keskeiset osaprosessit. Osaat suunnitella ja toteuttaa ohjausjärjestelmiä ja pystyt arvioimaan eri vaihtoehtoja ohjaus- ja säätöratkaisuiksi.

Perusopintojen jälkeen valinnaiset opinnot, harjoittelu ja opinnäytetyö

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa on kaikille yhteisiä matematiikan, fysiikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tietotekniikan ja elinkeinoelämän opintoja. Lisäksi jokainen suorittaa työelämävalmiuksia tukevan opintokokonaisuuden, joka sisältää muun muassa kieli-, viestintä- ja yrittäjyysopintoja.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana valitset, suuntaatko sähkö- vai automaatiotekniikkaan. Opintojen aikana voit valita myös muita itseäsi kiinnostavia opintojaksoja, joilla voit profiloida omaa osaamistasi ammatillisen kiinnostuksesi mukaiseksi. Sinun on mahdollista hyödyntää myös muiden tutkinto-ohjelmien opintotarjontaa. Tutkintoon sisältyy lisäksi laaja harjoittelu ja opinnäytetyö.

Suuntautumisvaihtoehdot

Eri suuntautumisvaihtoehdoilla voit siis kehittää osaamistasi juuri siihen suuntaan kuin itse haluat. Tutustu tarkemmin sähkö- ja automaatiotekniikan suuntautumisiin.

Opintoja monin eri tavoin

Laboratorioympäristöissä työskentelyn lisäksi opintoihisi kuuluvat olennaisesti myös luennot sekä projekti- ja ryhmätyöt. Opintoihin sisältyvät harjoitustyöt on suunniteltu siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin työelämän tehtäviä. Opintojaksot koostuvat paikalla oloa vaativista jaksoista ja etäopiskelusta. Monimuoto-opiskelussa korostuu opiskelijan omatoimisuus ja aktiivisuus.

Opintoihin liittyvä työharjoittelu pyritään suorittamaan nykyisissä työtehtävissä, mikäli olet jo alan töissä.

Opinnäytetyölläsi osoitat valmiutesi soveltaa tietojasi ja taitojasi. Se on osa tutkimuksellista kehitystoimintaa ja työn laajuus on 20 opintopistettä (n. 540 tuntia). Opinnäytetyön toteutat opintojesi loppuvaiheessa itsenäisesti alan yritykselle. Opinnäytetyön suorittamiseksi laadit opinnäytetyöraportin, pidät aloitus- ja päätösseminaarin ja suoritat tutkimusopintojakson.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööreiksi valmistuneet työllistyvät

Sähkö- ja automaatioinsinöörit työllistyvät hyvin. Valmistuneista 73 %:lla on työpaikka jo valmistumishetkellä.

Valmistumisesi jälkeen työpaikkanasi voi olla esimerkiksi prosessiteollisuuden tuotantolaitos, konepaja, laitetoimittaja, voimalaitos, suunnittelutoimisto tai vaikkapa oma yritys. Voit toimia esimerkiksi suunnitteluinsinöörinä, automaatio- ja sovellussuunnittelijana tai projektipäällikkönä. Työtehtäväsi voivat olla myös johtamisen ja hallinnon, myynnin ja markkinoinnin, teknisen ostotoiminnan, asiakaspalvelun tai koulutuksen ja konsultoinnin aloilta.

Robotiikkaa ja laboratoriotöitä?

Miten se, että robotiikka muuttaa työntekoa tulevaisuudessa, ja se, että Jamkilla on yli 20 laboratoriota, liittyvät sähkö- ja automaatiotekniikan opintoihin? Lehtori Veli-Matti Häkkinen kertoo aiheesta tarkemmin. Tallenne Hakijan päivä @Jamk 20.11.2020.

Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.
Usein kysyttyä hakemisesta

Usein kysyttyä hakemisesta

Jäikö jotain kysyttävää? Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta!
Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK-tutkintoihin 16. - 30.3.2022 klo 15 mennessä.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Veli-Matti Häkkinen

Lehtori, Senior Lecturer
Teollisuustekniikka, Industrial Engineering
Teknologia, School of Technology
+358407167469