Hakuohjeet kevään yhteishakuun
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
AMK-tutkinto
Konetekniikan tutkinto-ohjelmasta saat valmiudet konetekniikan käytäntöön soveltamiselle joko tuotantotekniikassa tai tuotekehityksessä ja -suunnittelussa. Tuotantotekniikkaan suuntautuessasi opit ohjaamaan, kehittämään ja johtamaan tavaratuotantoa erilaisissa tuotantoympäristöissä. Mikäli päätät puolestaan suuntautua tuotekehitykseen ja -suunnitteluun, opit kehittämään ja suunnittelemaan koneita, laitteita ja erilaisia tuotteita hyödyntäen nykyaikaisia CAD- ja 3D-mallinnusohjelmia sekä 3D-tulostusta.
Konetekniikan insinööritutkinnon suorittaneena sinulla on vahva konetekninen osaaminen, jota kykenet soveltamaan erilaisissa teknisissä ratkaisuissa. Tuotekehityksessä osaat ottaa huomioon tuotteiden käytettävyyden, kestävyyden, kustannukset, valmistettavuuden, turvallisuuden ja elinkaaren. Ymmärrät kestävän kehityksen merkityksen toiminnassasi. Tuotekehityksen ja tuotannon nykyaikaiset digitaaliset työkalut ovat sinulle tuttuja ja hallitset niiden käytön. Kykenet hahmottamaan tuotannon automatisointiin ja johtamiseen liittyviä tekijöitä ja tunnet erilaisia tuotantojärjestelmiä. Ymmärrät tuotannon ja tuotekehityksen vaikutuksen ympäristöön ja osaa optimoida niissä tarvittavat resurssit. Valmistuttuasi sinulla on myös hyvät valmiudet jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen sekä kansainvälisessä ympäristössä toimimiseen.
Yhteiset ammatilliset perusopinnot antavat sinulle valmiuksia koneteknisten perustaitojen hallitsemiseen ja edelleen kehittämisen. Näitä ovat metallitekniikan, konetekniikan tai koneensuunnittelun, koneautomaation ja tuotantotekniikan perustaidot.
Ammattiopinnoissa pääset soveltamaan oppimiasi asioita käytäntöön projektitöiden avulla, joissa ratkaiset jonkin yrityksen tarpeesta lähtevän ongelman
Suuntaavissa ammattiopinnoissa teet runsaasti harjoitustöitä, joissa harjaannut tietojen ja tekniikoiden käytäntöön soveltamisessa.
Vapaasti valittavissa opinnoissa sinulla on mahdollisuus tehdä ylimääräinen projektityö ja toteuttaa se tätä tarkoitusta varten suunnitellussa Protopajassa.
Kaksi ensimmäistä lukuvuotta opiskelet muiden konetekniikan opiskelijoiden kanssa luonnontieteellisiä ja koneteknisiä perusopintoja. Opiskelusi keskeiset aihealueet muodostuvat valitsemasi suuntautumisvaihtoehdon mukaan.
Tuotantotekniikassa perehdyt eri valmistusteknologioihin, toiminnan ohjaukseen, palvelutuotantoon ja tuotannon automatisointiin sekä tuotannon johtamiseen. Sivuainevalinnoilla sinulla on mahdollisuus laajentaa osaamistasi esim. kunnossapidon toiminnanohjauksen, luotettavuusteknisten analyysien sekä ennakoivan kunnossapidon tietoihin ja taitoihin.
Tuotekehityksessä perehdyt tuotteiden suunnitteluprosessin hallintaan ja rakenteiden mitoitukseen. Sivuainevalinnoilla on mahdollista laajentaa osaamista mm. ohutlevyrakenteisiin ja käyttäjäkeskeisen suunnitteluun.
Opiskelu sisältää luentoja, tiimi- ja projektitöitä, laboratoriotöitä, verkko-opintoja sekä tenttejä. Opintoihin kuuluu teollisuuden yrityksissä suoritettava harjoittelu, joka on laajuudeltaan 30 opintopistettä. Harjoittelu suoritetaan joko kahdessa osassa toisen ja kolmannen opiskeluvuoden jälkeisinä kesinä tai kokonaisuudessaan neljännen vuoden syksyllä. Halutessasi voit suorittaa harjoittelun sekä osa opinnoista ulkomailla.
Merkittävä osa ammattiopinnoista toteutetaan käytännönläheisinä laboratoriotöinä ja projekteina, jotka kehittävät ryhmätyötaitojasi ja kommunikointivalmiuksiasi. Monipuoliset laboratorio- ja oppimisympäristöt tarjoavat sinulle mahdollisuuden kehittyä konetekniikan ammattilaiseksi. Yrityksistä kutsuttavat vierailijaluennoitsijat tuovat omalta osaltaan sinulle käytännön tietoa. Opintoihin liittyvän työharjoittelun avulla verkostoidut ja luot tärkeitä suhteita työelämään jo opiskeluaikana. Perehdyt samalla alan yrityksen toimintaan ja sen työtehtäviin.
Tutkinto-ohjelma valmentaa teollisuuden tuotannon kehitys- ja asiantuntijatehtäviin tai erityyppisiin tuotekehitys- ja suunnittelutehtäviin. Lisäksi se antaa valmiuksia yrittäjänä toimimiseen ja kokemuksen karttuessa esimiestehtäviin.
Tuotantotekniikan suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotannon kehittämis- ja ohjaustehtäviin sekä kokemuksen karttuessa tuotannon johtamisen työtehtäviin.
Tuotekehityksen suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotekehitys- ja koneensuunnittelutehtäviin ja kokemuksen karttuessa tuotekehitys- ja suunnittelutoiminnan esimies- ja johtamistehtäviin.
Täydentävillä opinnoilla opiskelijalla on mahdollisuus hankkia kohdennettua osaamista erilaisiin työtehtäviin esim. hankintatehtäviä tukemaan.
Ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voit jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen sinun on luonnollisestikin mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa, verkko-opintoportaalissa (CampusOnline) ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.
Jos suoritat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).
Konetekniikan opinnot tarjoavat monipuoliset valmiudet työskennellä erilaisissa tuotteiden tai tuotannon kehittämiseen liittyvissä tehtävissä. Konetekniikan insinööriksi valmistunut Jasperi Kuikka keskustelee työtehtävistään ja alan työllistymismahdollisuuksista tutkintovastaava Petri Luosman kanssa. Tallenne Hakijan päivä @Jamk -tapahtumasta (12.11.2021).
Lyhyet step-by-step ohjeet opiskelijaksi hakeutumiseen.
Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös keväällä valmistuvat voivat hakea.
Hae kevään yhteishaussa 15. - 30.3.2023 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.
Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 6.4.2023 klo 15 mennessä.
Opiskelijat valitaan Jamkin insinööri (AMK) päivätoteutuksiin seuraavasti:
Valintatapa | Opiskelupaikoista | Ensikertalaisten osuus |
---|---|---|
Ylioppilastutkintotodistus |
31% |
90% |
Ammatillinen perustutkinto (1.8.2015 tai sen jälkeen valmistuneet) | 20% | 90% |
Valtakunnallinen AMK-valintakoe | 49% | 70% |
Todistusvalinnat julkaistaan aikaisintaan 19.5. ja viimeistään 29.5.2023.
Mikäli tulet valituksi todistusvalinnan kautta, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 29.5. - 2.6.2023 välisenä aikana. Hakija osallistuu kokeeseen yhtenä päivänä joko aamu- tai iltapäivän kokeeseen.
Tulokset julkaistaan viimeistään 7.7.2023 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleilta sähköpostitse.
Tervetuloa Jamkiin!