uutinen 15.5.2025

Tulevaisuus haastaa oppimisen 2025 kokosi kiinnostuneet yhteisöllisen digipedagogiikan äärelle

Jo 15. kertaa järjestetty Tulevaisuus haastaa oppimisen -seminaari kokosi yhteen lähes 200 koulutusalan ammattilaista Jamkiin ja striimin äärelle viime viikon perjantaina 9.5.2025. Tämän kevään teemana oli “Digitaalisuudesta tukea yhteisölliseen pedagogiikkaan” ja tapahtumapaikkana toimi Jamkin Lutakon kampus.

Tulevaisuus haastaa oppimisen seminaarin yleisöä kahvilla

Mistä THO:ssa on kyse?

"Tulevaisuus haastaa oppimisen" on vuosittainen koulutusalan ammattilaisten seminaari, joka toteutetaan EduJyväskylä-yhteistyönä. Vetovastuu kiertää Jamkin, Gradian ja Jyväskylän yliopiston välillä – tänä vuonna järjestelyistä vastasi Jamk.

Seminaarin tavoitteena on jakaa uusinta tutkimustietoa, tukea jatkuvaa oppimista, esitellä hyviä käytänteitä ja ennen kaikkea tarjota mahdollisuus verkostoitumiseen. Tämän vuoden ohjelma rakentui viiden eri trackin ympärille. Aiheina olivat muun muassa opiskelijoiden hyvinvointi, pedagogiset valinnat digitaalisessa ympäristössä, vuorovaikutuksen rakentaminen sekä tekoälyn ja digivälineiden hyödyntäminen opetuksessa. Osallistujat pääsivät valitsemaan yli 20 esityksen ja työpajan joukosta itselleen kiinnostavimmat sisällöt.

"Oli ilo järjestää perinteikästä tapahtumaa yhteistyönä, tällä kertaa Jamkissa. Saimmekin kasaan mahtavan ohjelman ja innostuneen yleisön", kertoo tapahtumaa koordinoinut verkkopedagogiiikan asiantuntija Jonna Salmijärvi.

Tekoäly, tai Jari Larun sanoin Älyä! Teko!

Päivän keynote-puhujana oli Jari Laru (Oulun yliopisto), jonka puheenvuorossa käytiin läpi sekä millainen työkalu tekoäly on, että millaisia taitoja tekoälyajassa tarvitaan. Larun “Älyä! Teko! Millaisia ovat tekoälyajan ihmisen kognitiiviset työkalut ja elämässä tarvittavat ydintaidot?” -esityksessä kuultiin kokemuksen syvällä rintaäänellä kerrottuna ja yleisöä ajoittain naurattaneellakin tavalla tekoälyn käytön ajankohtaisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Laru on pitkän linjan tutkija ja kouluttaja, joka toimii tällä hetkellä vuorovaikutusvastaavana monitieteisessä Generation AI -hankkeessa. Hän avasi esityksessään tekoälyn eri muotoja sääntöpohjaisista järjestelmistä generatiivisiin malleihin ja pohti niiden merkitystä esimerkiksi opettajien kompetensseihin ja tekoälylukutaitoon.

Katse kohti kevättä 2026

Seuraava THO-seminaari järjestetään keväällä 2026, jolloin vetovastuun ottaa Jyväskylän yliopisto. Odotukset ovatkin tämän vuoden onnistuneen tapahtuman jälkeen korkealla – mitä kaikkea 16. Tulevaisuus haastaa oppimisen -päivä tuokaan tullessaan?

Lisätietoja tapahtumasta

Jonna Salmijärvi

Verkkopedagogiikan asiantuntija, E-learning Specialist
Hyvi kehittämispalvelut, Development Services
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358400976753

Katja Pihkasalo

Tuottaja, Producer
Viestintäpalvelut, Communication Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358505972411

Anni Wargh

Verkostopäällikkö, Network Manager
Koulutuksen kehittämispalvelut, Educational Development Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358503267044