TechCoach-projekti keskittyy EIP-ryhmien ja maatalousverkostojen (AKIS – maatalouden osaamis- ja tietojärjestelmät) aktivoimiseksi tiedon ja kokemuksen keräämiseksi ja jakamiseksi paikalliseen käyttöön kaikkialla Euroopassa. Keskeisenä tavoitteena on edistää viljelijöiden kykyä arvioida ja hyödyntää älykkäitä viljelytekniikoita maatiloilla. Keinoja tähän ovat muun muassa viljelijäkeskeisten monitoimijaryhmien käytäntöjen ja -menetelmien tunnistaminen ja analysointi, temaattisten verkostojen rakentaminen viljelijöiden, neuvojien ja muiden AKIS-toimijoiden yhdistämiseksi, helppokäyttöisten työkalujen ja koulutusmateriaalien luominen tiedonvaihdon sujuvoittamiseksi sekä hyvien käytäntöjen levittäminen älykkään viljelyn helpottamisessa koko EU:ssa.
“Viljelijät kohtaavat merkittäviä yhteiskunnallisia ja taloudellisia haasteita, kuten tarpeen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, parantaa veden ja maaperän hyvinvointia sekä säilyttää luonnon monimuotoisuus”, sanoo vanhempi tutkija Gilbert Ludwig Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. ”Älymaatalouden teknologiat tarjoaa ratkaisuja tehostamalla maataloutta, lisäämällä tuottavuutta ja kestävää kehitystä. Älymaatalouden omaksuminen on potentiaalistaan huolimatta edelleen vähäistä. Sitä pidetään monimutkaisena, ja siihen liittyy tiedon puutteita ja sosiaalisia tekijöitä, kuten sijoituspelkoja.”
“Jamkin rooli projektissa on innovaatioleirien järjestäminen ja fasilitointi”, kertoo Ludwig. ”Biotalouden yrityskiihdyttämömme BioBoosters by Jamk on järjestänyt innovaatioleirejä eli bootcampeja ja hackathoneja suurella menestyksellä, ja nyt voimme jakaa tätä osaamista. Hankkeessa johdamme myös TechCoachin opetussuunnitelman ja koulutusmateriaalien kehittämistä sekä tarjoamme asiantuntemusta ja tukea vierailuihin ja koulutusohjelmiin."
ProAgria toimii hankkeessa tärkeänä linkkinä eri sidosryhmiin ja erityisesti neuvojiin ja viljelijöihin. ”Kansallisena toimijana meillä on hyvä käsitys älykkäiden viljelytekniikoiden käytöstä Suomessa ja hyvät yhteydet erilaisiin toimijoihin kautta maan”, toteaa Maria Suomela ProAgria Keskusten Liitosta.
Hankkeessa painotetaan ”opeta opettajaa”- ja vertaisoppimista. Se tarkoittaa esimerkiksi sellaisten fasilitaattoreiden kouluttamista, jotka vievät tietoa ja kokemusta erilaisiin monitoimijaisiin älymaatalouden verkostoihin. Yhteiskehittämisen innovaatioleirejä ja kansainvälisiä vierailuja järjestetään helpottamaan tiedonvaihtoa ja yhteistyöhön perustuvaa innovointia viljelijöiden, neuvonantajien ja muiden AKIS-toimijoiden kesken.
Lisätietoja:
Gilbert Ludwig
Vanhempi tutkija
[email protected]
p. +358503408508
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Maria Suomela
Projektipäällikkö
[email protected]
p. +358 504433954
ProAgria Keskusten Liitto