TechCoach Innovaatioleirit – ratkaisuja älymaatalouden teknologioiden hyödyntämisen haasteisiin

Älymaatalouden teknologiat tekevät maataloudesta kestävämpää, tehokkaampaa ja tietoon perustuvaa. Silti niiden käyttöönotto on edelleen vähäistä. Monelta viljelijältä puuttuu tarvittava tuki ja tieto näiden innovaatioiden käyttöönottoon ja tehokkaaseen hyödyntämiseen. 

TechCoach-hankkeen tärkeämpänä tavoitteena on tarjota viljelijöille mahdollisuus parantaa osaamistaan ja hyödyntää älykkäitä viljelytekniikoita tehokkaammin.  Hankkeessa toteutetaan viisi kansallista yhteiskehittämisen innovaatioleiriä, joiden avainasemassa on yhteisinnovointi ja monitoimijainen neuvonta. 

techcoach innovaatioleiri

Innovaatioleiri on intensiivinen, kaksipäiväinen tapahtuma, joissa monialainen joukko osallistujia – kuten maatalousneuvojia, viljelijöitä, EIP-Agri-toimintaryhmien edustajia, AKIS-toimijoita, tutkijoita ja teknologiatoimittajia – kokoontuu yhteisen tavoitteen äärelle: edistämään luovuutta ja kehittämään älykkään viljelyn ratkaisuja. 

Leirien odotetaan tuottavan käytännönläheisiä ratkaisuja maatilojen haasteisiin, parantavan osallistujien ongelmanratkaisutaitoja ja lisäävän valmiuksia hyödyntää älykkään viljelyn teknologioita. Lisäksi leirit tarjoavat osallistujille tehokkaan työkalupakin tulevaisuuden käyttöön sekä edistävät tiedonvaihtoa ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. 

Innoleireillä ratkaistaan lokaaleja haasteita - Jamk toimii innovaatioleirien järjstäjänä sekä fasilitaatorien kouluttajana

Ensimmäinen innovaatioleireistä järjestetään Suomessa, marraskuussa 2025.  Innovaatioleirillä 4-5 eri toimijoista koostuvaa ryhmää etsii ratkaisu(j)a yhteen tai useampaan ennalta määriteltyyn paikalliseen haasteeseen. 

Jamk on järjestänyt biotalouden innovaatioleirejä ennenkin Yrityskiihdyttämö Bioboostersin kautta. Marraskuun leirin lisäksi Jamkin roolina onkin kouluttaa projektiin osallistuvien muiden maiden asiantuntijoita fasilitoimaan innovaatioleirejä omissa maissaan. Koska jokaisen maan haasteet ovat erilaisia, myös jokainen innoleireissä ratkaistava haaste määritellään erikseen. 

Älykkään viljelyteknologian vähäinen käyttöönotto

Älykkään viljelyteknologian hyödyt ovat merkittäviä, mutta niiden käyttöönotto on vielä melko vähäistä. Leirit pyrkivät edistämään näiden teknologioiden käyttöönottoa ratkomalla koettua monimutkaisuutta, tiedon puutetta ja sosiaalisia tekijöitä, jotka vaikuttavat viljelijöiden päätöksiin. 

Räätälöityjen neuvontapalvelujen tarve 

Viljelijät tarvitsevat puolueetonta ja riippumatonta neuvontaa, mieluiten omalta yhteisöltään (peer-to-peer). Leirit edistävät monitoimijaneuvontajärjestelmiä (multi-actor advisory systems), jotka asettavat viljelijöiden tarpeet etusijalle ja mahdollistavat tiedonvaihdon monipuolisten toimijoiden kesken. 

Monimutkaiset maatilahaasteet 


Viljelijät kohtaavat haasteita, kuten kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, veden ja maaperän laadun parantaminen sekä biodiversiteetin ylläpitäminen. Leirit auttavat kehittämään kokonaisvaltaisia lähestymistapoja näiden toisiinsa liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi älykkään viljelyteknologian avulla. 

Yhteistyön ja innovoinnin edistäminen

Leirit edistävät monitoimijayhteistyötä, joka tuo yhteen erilaisia sidosryhmiä luomaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Tämä yhteistyö edistää innovointia, helpottaen uusien teknologioiden yhteiskehittämistä ja käyttöönottoa tuottavuuden, sopeutumisvalmiuksien ja kestävyyden parantamiseksi. 

Kapasiteetin ja kestävyyden rakentaminen

Koulutuksen ja tiedonvaihdon kautta leirit parantavat viljelijöiden kapasiteettia ja kestävyyttä, edistäen taitojen kehittämistä ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa. 

Viestintä- ja resurssirajoitusten käsittely

Monitoimijaneuvontajärjestelmät voivat kohdata viestintähaasteita, valtaepätasapainoa ja resurssirajoituksia. Leirit pyrkivät käsittelemään näitä riskejä huolellisella suunnittelulla, läpinäkyvillä hallintorakenteilla ja soveltamalla osallistaviamenetelmiä. 

Aikataulu

1.7.-11.8.2025: Haastekysely auki

2.9.2025: Haasteen julkaisuwebinaari – avoin kaikille aiheesta kiinnostuneelle 

4.11.2025: Virtuaalinen Kick-Off – leirin osallistujille

26.-27.11.2025: Innovaatioleiri 

innovaatioleiri järjestetään Korpirauhan leirikeskuksessa, Siuntiossa, ja siihen mahtuu mukaan 20 osallistujaa. Osallistujille korvataan matkakulut Suomen sisällä, sekä tarjotaan majoitus (1 yö) ja ruoat leirin aikana.  Osallistujahaku aukeaa syyskuussa 2025. 

Tervetuloa mukaan matkalle kehittämään tulevaisuuden maataloutta – yhdessä! 

TechCoach Innovaatioleirin haasteen julkaisuwebinaari

Tervetuloa mukaan 2.9. klo 14:00 kuulemaan lisää marraskuussa järjestettävästä TechCoach innovaatioleiristä, ja siihen valitu(i)sta haasteesta.

TechCoach: Toimintaryhmien yhdistäminen rajojen yli parantamaan viljelijöiden kykyä arvioida, omaksua ja integroida älykkäitä viljelyteknologioita

Toteutusaika: 1.2.2025 - 31.1.2028

Rahoitusohjelma: Horizon Europe

Uutinen

TechCoach tuo älykkään maanviljelyn lähemmäksi viljelijöitä

Kansainvälinen TechCoach-projekti edistää viljelijöiden valmiuksia ottaa käyttöön älykkäitä viljelytekniikoita tekemällä tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja hyödyntämällä käytännönläheistä neuvontaa ja yhteiskehittämistä.

Lisätietoja

Gilbert Ludwig

Vanhempi tutkija, Senior Researcher
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358503408508

Hanna Lampinen-Vilkkilä

Projektiasiantuntija, Project Specialist
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358505770757

TechCoach on EU-rahoitteinen, viiden maan välinen hanke, joka pyrkii kuromaan umpeen viljelijöiltä puuttuvaa tukea ja tietoa älymaatalouden teknologioiden hyödyntämiseen ja käyttöönottoon vahvistamalla maatalousneuvojien osaamista. Neuvojat toimivat tärkeinä välittäjinä viljelijöiden, teknologiantoimittajien ja tutkimuslaitosten välillä. Suomea edustavat hankkeessa Jamk Biotalousinstituutti ja ProAgria Keskusten Liitto. Suomen lisäksi mukana ovat myös Hollanti, Italia, Kreikka sekä Unkari. 

Lisätietoja antaa myös: Maria Suomela, ProAgria Keskusten Liitto, [email protected]